sprzęgło problem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
sprzęgło problem
Witam Mam pewien problem z moim T4 a ściślej ze sprzęgłem auto stało miesiąc nie używane po odpaleniu nie mogłem włączyc biegu pod pompowałem i udało się potem podczas jazdy ciężko wchodziły biegi ale objechałem trasę . Moje pytanie czy to koniec sprzęgła a może jest zapowietrzone T4.93r.2.4D
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: sprzęgło problem
A wejdź pod samochód i odczyść wszystkie elementy ruchome do zmiany biegów .......a botem zobacz czy dalej źle..
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Jeśli masz sprzęgło sterowane hydraulicznie, to najprawdopodobniej masz jakiś wyciek płynu z siłownika lub pompy i układ jest zapowietrzony. Na początek sprawdź, czy nie masz wycieku i czy nie ubyło płynu. Ale uwaga - przy zapowietrzeniu sprzęgła ubytek w zbiorniczku może być bardzo niewielki. Odpowietrzenie sprzęgła może być kłopotliwe, bo nie zawsze udaje się pompowaniem pedału, jak przy hamulcach. Czasem trzeba przez wlew w zbiorniczku hydrolu podać ciśnienie powietrza /jakiś system prowizorycznego korka z możliwością pompowania powietrza pompką/ i dopiero odkręcać zaworek przy siłowniku.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Jeżeli pod pompowałeś i było lepiej to odpowietrz, jeżeli problem się powtórzy to prawdopodobnie do wymiany wysprzęglik przy skrzyni.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Sprzeglo odpowietrzyc mozna tez hamulcami poniewaz zbiornik plynu jest wspolnyOdpowietrzenie sprzęgła może być kłopotliwe, bo nie zawsze udaje się pompowaniem pedału, jak przy hamulcach. Czasem trzeba przez wlew w zbiorniczku hydrolu podać ciśnienie powietrza /jakiś system prowizorycznego korka z możliwością pompowania powietrza pompką/ i dopiero odkręcać zaworek przy siłowniku.
Laczy sie odpowietrznik sprzegla z odpowietrznikiem lewego zacisku dopasowana rurka elastyczna,nastepnie obydwa sie popuszcza i pomuje pedal hamulca.Odpowietrza sie wtedy w druga strone ale jest to sprawdzone i dziala
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Wielkie dzięki za pomoc na pewno skorzystam z podanych informacji.Trochę jestem spokojny że nie muszę wyciągac skrzyni. Pozdrawiam i jeszcze raz DZĘKUJE
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
"Sprzeglo odpowietrzyc mozna tez hamulcami poniewaz zbiornik plynu jest wspolny
Laczy sie odpowietrznik sprzegla z odpowietrznikiem lewego zacisku dopasowana rurka elastyczna,nastepnie obydwa sie popuszcza i pomuje pedal hamulca.Odpowietrza sie wtedy w druga strone ale jest to sprawdzone i dziala"
Tylko trzeba mieć rurkę, dobrze dopasowaną, i pilnować, aby się nie ześlizgnęłą z któregoś zaworka, bo wtedy płyn ucieka ekspresowo. Chyba w warunkach trawiasto-ulicznych lepiej dać ciśnienie w zbiorniczek hydrolu, bo niczego nie można popsuć...
Laczy sie odpowietrznik sprzegla z odpowietrznikiem lewego zacisku dopasowana rurka elastyczna,nastepnie obydwa sie popuszcza i pomuje pedal hamulca.Odpowietrza sie wtedy w druga strone ale jest to sprawdzone i dziala"
Tylko trzeba mieć rurkę, dobrze dopasowaną, i pilnować, aby się nie ześlizgnęłą z któregoś zaworka, bo wtedy płyn ucieka ekspresowo. Chyba w warunkach trawiasto-ulicznych lepiej dać ciśnienie w zbiorniczek hydrolu, bo niczego nie można popsuć...
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Zacznijmy od tego ,że ta wersja ma sprzęgło na linkę , więc nie ma czego odpowietrzać.
Proponowałbym sprawdzić to co powiedział chmielik i żadnej tam innej techniki nie ma.
Proponowałbym sprawdzić to co powiedział chmielik i żadnej tam innej techniki nie ma.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
skąd ta pewnośc ??maja pisze:Zacznijmy od tego ,że ta wersja ma sprzęgło na linkę.
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
A sądzisz ,że w tym roczniku była rozwinięta tak technika jak sprzęgło hydrauliczne ?
U siebie nie posiadam takiego ( 95r 2,4d ) u kolegi także nie było ( 1,9td 94r ) .
U siebie nie posiadam takiego ( 95r 2,4d ) u kolegi także nie było ( 1,9td 94r ) .
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Ja mam 92 i sprzeglo jest hydrauliczne
Ojciec mial kiedys wolge gaz 24 z 73 roku i tam tez bylo sprzeglo hydrauliczne i nawet byla w nim samoregulacja <55> no ale ruskie zawsze byly do przodu
Ojciec mial kiedys wolge gaz 24 z 73 roku i tam tez bylo sprzeglo hydrauliczne i nawet byla w nim samoregulacja <55> no ale ruskie zawsze byly do przodu
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Kontakt:
W takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Może jednak było to wprowadzone w silnikach benzynowych,bo jak widzę u Kurol a ma w opisie taki silnik.
Może jednak było to wprowadzone w silnikach benzynowych,bo jak widzę u Kurol a ma w opisie taki silnik.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sprzęgło hydrauliczne to już miałem w T3 syncro z roku 1985. W T4 firma robiła i takie i takie, nie zależy to od roku produkcji czy modelu silnika.
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Mam hydrauliczne sprzęgło dlatego pytałem ''a może jest zapowietrzenie '' Pozdrawiam
-
poker
- Nowy T4
- 15
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Witam wszystkich proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu ze sprzęgłem. Sytuacja jest bardzo zła ponieważ jestem za granicą i nikt nie jest w stanie mi pomóc. Więc tak - gdy wrzuciłem 3 bieg poczułem na pedale sprzęgła że jest coś nie tak, pedał wchodzi do połowy i dalej nie chce nie ma sprzęgła, dodam jeszcze że jak docisnę mocno pedał to słychać metaliczny dźwięk z miejsca gdzie znajduje się docisk. Auto t4 2,4d 92r sprzęgło hydrauliczne.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 15:09 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ortografia
Powód: ortografia
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
nie wiem jakiej oczekujesz pomocy ??
z tego co piszesz to bez rozebrania raczej się nie obejdzie, chyba że z zewnątrz obejrzysz czy sam wysprzęglik nie stanął kołkiem lub nie połamało łapy , cała reszta jest do zdiagnozowania tylko i wyłącznie po zdjęciu skrzyni
z tego co piszesz to bez rozebrania raczej się nie obejdzie, chyba że z zewnątrz obejrzysz czy sam wysprzęglik nie stanął kołkiem lub nie połamało łapy , cała reszta jest do zdiagnozowania tylko i wyłącznie po zdjęciu skrzyni
-
poker
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
chodzi o to właśnie co mogło sie zepsuć moze nie jest konieczne wyciąganie skrzyni co będzie bardzo kosztowne
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
gdyby chodziło tylko o to, że nie wysprzęgla to można by było jeszcze mieć nadzieje iż coś nie tak z pompą pod pedałem, wężykami lub zapowietrzone, to jest wszystko co znajduje się poza skrzynią
ale piszesz, że to staje kołkiem w połowie i jeszcze coś się tłucze jak próbujesz na siłę, więc obawiam się, że nie ma innej możliwości jak to, że rozsypało się coś w samym sprzęgle - docisk, łożysko, tarcza.....
takie moje zdanie jest , ale poczekajmy może komuś przyjdzie do głowy jakieś bardziej optymistyczne dla Ciebie rozwiązanie
ale piszesz, że to staje kołkiem w połowie i jeszcze coś się tłucze jak próbujesz na siłę, więc obawiam się, że nie ma innej możliwości jak to, że rozsypało się coś w samym sprzęgle - docisk, łożysko, tarcza.....
takie moje zdanie jest , ale poczekajmy może komuś przyjdzie do głowy jakieś bardziej optymistyczne dla Ciebie rozwiązanie
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Bez wydzierania skrzyni na bank się nie obejdzie, a po wyciągnięciu zapewne zobaczysz zmielone łożysko + docisk, więc zapewne kompletne sprzęgło do wymiany i kto wie czy łapa cała i prosta.Kenobi pisze:że nie ma innej możliwości jak to, że rozsypało się coś w samym sprzęgle - docisk, łożysko, tarcza.....
-
poker
- Nowy T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Witam ponownie. Problem ze sprzeglem polegal na tym, ze w lapie wyrobila sie [powstala] dziurka, tam gdzie idzie wodzik od pompy sprzeglowej i rzez to nie mozna bylo wcistac pedalu sprzegla poniewaz powstawalo tarcie wodzika o docisk. Tarcza, docisk lozysko ok tylko co z ta lapa zrobic? Czy maly spaw to dobre rozwiazanie?
-
Martin
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Multivan Atlantis
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
Witam.Od niedawna zauważyłem ze coś zaczęło hałasowac w okolicy skrzyni biegów.Hałas jest podobny do tego jakby tłumik walił o nadwozie.Za bardzo się tym nie przejmowałem aż do dzisiejszego dnia.Po dodaniu gazu na postoju (na luzie) słychac dziwny hałas i drżenie po wciśnięciu pedału sprzęgła ustępuje.Czy to początek końca sprzęgła???
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
-
waldek_T4syncro
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: Transporter 4x4 Komb
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Koledzy wcześniej pisali, więc czytaj uważniej Wychodziły wersje z linką lub hydrauliką, dodam mój 2.4 d A.D. 93 jest na hydraulice . pozdrawiamtomekchorzow pisze:W silniku 2.4 AAB 1995r, sprzęgło było hydrauliczne czy linka?