T4 2.5 TDI SYNCRO 2003 swap z AXL na AXG
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: T4 2.5 TDI SYNCRO 2003 swap z AXL na AXG
Słupki te same, nawet tłoki te same choć w reszcie słabszych wersji były inne. Mniejsze wtryski, inna fala w pompie wtryskiowej, mniejsza turbina inny program i to wszystko.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Trzeba sprawdzić czy przeguby wewnętrzne mają 112 czy 120mm średnicy w ETKA ale obstawiam, że to pierwsze czyli standard
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 syncro
- Kontakt:
Nowy silnik kończy się już składać. Teraz szukam komputera z immobilizerem od 150tki (axg) albo pozostanie wgranie softu do starego kompa. Tylko magik od takich zabiegów prosi mnie o numery sterownika do AXG :) pomożecie?
Temat półosi sprawdzę niebawem jak zrzucę z auta stary silnik razem ze skrzynią biegów. A i hamulcom się przyjrzę dokładniej
Temat półosi sprawdzę niebawem jak zrzucę z auta stary silnik razem ze skrzynią biegów. A i hamulcom się przyjrzę dokładniej
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Silnik juz czeka wyremontowany. Nie znalazłem nigdzie ECU od AXG (znalazłem 1 ale cena zaporowa) więc decyzja że będzie program pisany indywidualnie na hamowni. Teraz regenerują się wtryski + wymiana końcówek na te od AXG oraz regeneracja pompy wtryskowej + wymiana fali na adekwatna (od AXG) 5.08.2004 mechanik zaczyna przekładkę silnika. Zobaczymy jakie rzeczy wyjdą po drodze :)
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Z przykrością informuję, że swap silnika szuka nowego mechanika.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Z czym poprzednik nie podołał?T4Love pisze:Z przykrością informuję, że swap silnika szuka nowego mechanika.
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Z obsługą Klienta :(
Ale dziś odzyskałem wiarę w ludzi i mam już zakład który zajmie się kompleksowo moją T4. Zakład w którym drzwi dla Klienta są zawsze otwarte, gdzie omawiamy sobie wszelkie prace na bieżąco, gdzie koszty nie stanowią tajemnicy, gdzie kluczowe decyzję podejmuje się wspólnie.
U poprzedniego usłyszałem (mówiąc w uproszczeniu) że jak będę przyjeżdżał, dzwonił lub zadawał za dużo pytań to on od razu ostrzega że odda mi wtedy kluczyki i żebym zabierał auto. :) a cena? Miało być 3 ale w sumie nie wiadomo bo to przej.. robota. PATOLOGIA
Ale dziś odzyskałem wiarę w ludzi i mam już zakład który zajmie się kompleksowo moją T4. Zakład w którym drzwi dla Klienta są zawsze otwarte, gdzie omawiamy sobie wszelkie prace na bieżąco, gdzie koszty nie stanowią tajemnicy, gdzie kluczowe decyzję podejmuje się wspólnie.
U poprzedniego usłyszałem (mówiąc w uproszczeniu) że jak będę przyjeżdżał, dzwonił lub zadawał za dużo pytań to on od razu ostrzega że odda mi wtedy kluczyki i żebym zabierał auto. :) a cena? Miało być 3 ale w sumie nie wiadomo bo to przej.. robota. PATOLOGIA
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Tematy: 2
- Model:
- Kontakt:
Jak sytuacja u Ciebie z swapem na axg? Też właśnie robię i się zastanawiam, bo przecież silnik 102KM były bez zmiennej geometrii a axg ma turbo że zmienna geometriyą. Jak to ogarnąć, jakieś dodatkowe czujniki są i podciśnienia potrzebne. Zadzwonisz do mnie kolego? Bardzo Cie proszę. Mój numer 609 556 336. Pochwalę się swoim projektem.
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Witam wszystkich po dłuższej przerwie. Silnik wymieniony.
Puki co z niewielkich przygód to trzeba było wymienić uszczelniacz wału korbowego w nowym silniku a poza tym raczej Ok. Jeszcze rozkminiam ustawienie kąta wtrysku bo trochę mi się ten dźwięk silnika niepodoba ale nie wiem czy nie przesadzam ;) jak już będę pewny to jadę zrobić mu nowy program żeby go zoptymalizować.
Puki co z niewielkich przygód to trzeba było wymienić uszczelniacz wału korbowego w nowym silniku a poza tym raczej Ok. Jeszcze rozkminiam ustawienie kąta wtrysku bo trochę mi się ten dźwięk silnika niepodoba ale nie wiem czy nie przesadzam ;) jak już będę pewny to jadę zrobić mu nowy program żeby go zoptymalizować.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Nie wiem dlaczego tak uczepiłeś się tej zniennej geometrii? Przecież wkładasz cały silnik z wiązką i ecu, a to załatwia sprawę, więc w czym problem?
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Byłem dzisiaj u 2 znachorów. Silnik pracuje ładnie więc nie czepiam się kąta ustawienia wtrysków. Jadę nabić między 500 a 1000 kilometrów i zobaczymy co powie hamownia i nowy program.
Marcinie. Moje syncro jest z 2003 roku i seryjnie wyszedł z silnikiem AXL 102km i całym dolotem od wersji AXG 151km. Turbo zamontowane seryjnie w tym aucie ma zmienną geometrię. Jedyne modyfikacje które musiałem/muszę zrobić to wymiana końcówek wtryskiwaczy, fala w pompie wtryskowej i nowy program w ECU. Tak przynajmniej uważam według mojej wiedzy.
Zdecydowałem się na nowy silnik zregenerowany od podstaw ponieważ stary był już w słabej kondycji a i cały osprzęt był już do regeneracj lub wymiany. Chcąc mieć pewność że będzie grało zdecydowałem że robię wszystko. Przygoda jeszcze się nie skończyła więc niezapeszam ale dam znać za jakiś tydzień:)
Marcinie. Moje syncro jest z 2003 roku i seryjnie wyszedł z silnikiem AXL 102km i całym dolotem od wersji AXG 151km. Turbo zamontowane seryjnie w tym aucie ma zmienną geometrię. Jedyne modyfikacje które musiałem/muszę zrobić to wymiana końcówek wtryskiwaczy, fala w pompie wtryskowej i nowy program w ECU. Tak przynajmniej uważam według mojej wiedzy.
Zdecydowałem się na nowy silnik zregenerowany od podstaw ponieważ stary był już w słabej kondycji a i cały osprzęt był już do regeneracj lub wymiany. Chcąc mieć pewność że będzie grało zdecydowałem że robię wszystko. Przygoda jeszcze się nie skończyła więc niezapeszam ale dam znać za jakiś tydzień:)
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Tak ale jest mniejsze od tego w AXG.Jackall pisze:Turbo zamontowane seryjnie w tym aucie ma zmienną geometrię
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Słuchaj, ale tu nie ma "ładnie" lub "brzydko". Tu nie ważne są Twoje subiektywne doznania słuchowe.T4Love pisze:Byłem dzisiaj u 2 znachorów. Silnik pracuje ładnie więc nie czepiam się kąta ustawienia wtrysków.
Podłączasz kompa i sprawdzasz. Albo kąt jest prawidłowo ustawiony albo nie!
Jak nie to ustawiasz właściwie i tyle.
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
No właśnie w tym że nie wiem czy muszę wiazke przełożyć całą od wersji 151KM czy tylko czesc wiazki, czy można przerobić wiązkę którą mam w swoim aucie czyli 102KM? Bo trochę tych kabli jest żeby to przełożyć trzeba całe auto rozebrać na części prawie. Dlatego dopytuje zanim sie za to wezmę. I jeszcze nikt mi nic na 100% nie potwierdził...Jackall pisze:Nie wiem dlaczego tak uczepiłeś się tej zniennej geometrii? Przecież wkładasz cały silnik z wiązką i ecu, a to załatwia sprawę, więc w czym problem?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wcale nie trzeba pół auta do przekładki wiązki rozbierać, kto takich rzeczy naopowiadał?
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Z tym kątem to masz rację. Nie daje mi to spokoju :) Ładnie czy brzydko. Moze wcześniej chodził ładniej ale noeprawidlowo bo pompa była ustawiona na słuch. A teraz chodzi bardziej metalicznie ale może tak ma chodzić. Tutaj pompę wtrykową ustawia się mechanicznie więc czy komputer powie czy jest ok? Czytam po sieci iiu użytkowników tyle kątów ustawienia. Tutaj mechanik ustawiał pompę nie na słuch tylko razem z rozrządem. Wypada mi wierzyć że jest ok..... tylko trochę chodzi jak klekot mam wrażenie. Wcześniej chodził bardziej miękko
A co do Turbo to w wersji AXL jest identyczne jak w AXG (te same numery na turbo) przynajmniej w mojej wersji z 2003 roku takie wsadzili
Proszę edytuj posty
A co do Turbo to w wersji AXL jest identyczne jak w AXG (te same numery na turbo) przynajmniej w mojej wersji z 2003 roku takie wsadzili
Proszę edytuj posty
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak nie ustawiał kąta z kompem, to masz na 100% zły kąt, zgrubnie się ustawia i zawsze dopieszcza.
Max. minutę zajmuje sprawdzenie, mniej więcej tyle co pisanie posta..
Aż mnie ciekawi jakie masz odczyty.
Wiadomo, jest delikatna tolerancja, żeby zawór regulacji mógł się wykazać, ale ma być w konkretnych granicach.
Max. minutę zajmuje sprawdzenie, mniej więcej tyle co pisanie posta..
Aż mnie ciekawi jakie masz odczyty.
A w życiu, ma być tak jak książka karze.T4Love pisze:Czytam po sieci iiu użytkowników tyle kątów ustawienia.
Wiadomo, jest delikatna tolerancja, żeby zawór regulacji mógł się wykazać, ale ma być w konkretnych granicach.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Marcin T4Syncro, tylko tą częśc co masz pod maską i obsługującą silnik. To nie jest wiele, jak masz zdjęty przód z chłodnicami to już pikuś. Z tyłu skrzynki bezpieczników masz wszystko na wpinanych kostkach, których raczej nie sposób pomylić miejscami.
-
Marcin T4syncro
- Początkujący T4
- 2
- Model:
- Kontakt:
Dziękuję. Bede robił to w następnym tygodniu. Zobaczymy, bo słyszałem też opinie że w ogóle nic nie trzeba przekładać i będzie wszystko pasowało, że nawet komp jest taki sam I obsłuży silnik 151KM.Jackall pisze:Marcin T4Syncro, tylko tą częśc co masz pod maską i obsługującą silnik. To nie jest wiele, jak masz zdjęty przód z chłodnicami to już pikuś. Z tyłu skrzynki bezpieczników masz wszystko na wpinanych kostkach, których raczej nie sposób pomylić miejscami.
-
T4Love
- Początkujący T4
- 4
- Model:
- Kontakt:
Dzięki za wsparcie Panowie. Dobrze że nie odpuściłem tematu bo faktycznie kąt wtrysku był niedopieszczony. Dzięki również Panom mechanikom za podniesienie rękawicy;) idziemy dalej z tym projektem...