Wtrskiwacze do AFN
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Wtrskiwacze do AFN
Myślę nad zakupem 216 do swojego szerszenia, ale cierpię na chroniczny brak zaufania do okolicznych zakładów zajmujących się układem paliwowym.
Czy możecie polecić jakiegoś uczciwego pompiarza, ewentualnie sprzedawcę gotowych wtryskiwaczy?
Czy możecie polecić jakiegoś uczciwego pompiarza, ewentualnie sprzedawcę gotowych wtryskiwaczy?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Re: Wtrskiwacze do AFN
Wtryskiwacze zamontowałem, trzeba było skorygować dawkę i kąt wtrysku. Silnik pracuje jakby ładniej, bardziej miękko, mocy i elastyczności może delikatnie przybyło, ale szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś więcej. Kolesie po forach piszą, źe po wymianie na 216 doszło im po dwadzieścia czy ile tam koni i ogólnie same superlatywy. W moim przypadku efekt wymiany wtryskiwaczy "dupy nie urywa" . Nie to żebym żałował, mam nowe wtryskiwacze, więc kolejna potencjalna usterka w trasie wyeliminowana.
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Do pracy silnika potrzebne jest paliwo i powietrze dałeś więcej paliwa a powietrza masz tyle co miałeś wiec nie spodziewaj się że będzie rwać przeguby.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Może dorzucę jakąś większą suszarkę i dam do zrobienia softu. Jakby miał ze 140 kuni to pokusiłbym się o jeszcze szybszą piątkę. Za dużo mocy na 02B to chyba niezbyt bezpieczny pomysł, ale niższe obroty silnika na długich przelotach to kusząca sprawa.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
02B znosi u mnie ponad 200 kucy i 400 niutonów, skąd te teorie że to niebezpieczne to nie wiem :D
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
02B wymieniałem łożyska, tryby wielokrotnie, a w 02gG nigdy. Swoją t4 zamierzam zrobić max na 150kuni, z myślą o niezawodności. Cel to szybsza piątka i zdolność pokonywania podjazdów w Bośni, czy innym Maroku. Ale priorytet to dach sypialny przed sezonem letnim.
-
p3m
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 10 razy
- Kontakt:
Zdrowa seria AFN wychodziło c.a. 140 KM - na 0.205 takie tam szły w serii.
zdrowe 0.216 tki spokojnie mogą zrobić do 180KM, a bez softu nie wykorzystasz potencjału wtrysków,
różnica wielkości otworków to niewiele ponad 5% względem serii, dużo zależy w jakim stanie jest reszta osprzętu.
jak jeździsz w ciepłe kraje warto zadbać o chłodzenie, aby nie tracić tych koni które już są.
zdrowe 0.216 tki spokojnie mogą zrobić do 180KM, a bez softu nie wykorzystasz potencjału wtrysków,
różnica wielkości otworków to niewiele ponad 5% względem serii, dużo zależy w jakim stanie jest reszta osprzętu.
jak jeździsz w ciepłe kraje warto zadbać o chłodzenie, aby nie tracić tych koni które już są.
-
p3m
- Początkujący T4
- 4
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 10 razy
- Kontakt:
Jak masz rozwiązany IC ?
jaki masz kolektor dolotowy jeśli seria - wrzuć od AWX grosze kosztują a przepływy lepsze
jaki masz kolektor dolotowy jeśli seria - wrzuć od AWX grosze kosztują a przepływy lepsze
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
ICek od ACVki ogarnia okolice 150km ale w mieście moc leci łeb na szyję a i tak temperatura w dolocie dochodzi przy obciążeniu w okolice 80 stopni czyli dramat.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Kolektor mam chyba z awx, wlot patrzy w stronę skrzyni biegów. W każdym razie znacznie większy niż seria, do tego dołożona klapa gasząca ale mocno przerobiona, z wyciętym egr. Cooler mam od ACV węże dopasowane z innych aut i myślę czy nie zamontować albo samego wentylatora, albo kompletu od Pajero, właśnie w celu obniżenia temperatury w dolocie.
Klapa gasząca w celu miękkiego zatrzymywania silnika po zgaszeniu. Ma to przedłużyć życie nowej dwumasy, bo sprzęgło na sztywnym kole zamachowym wprowadzało zbędne wibracje niszczące synchronizatory w skrzyni biegów. Przynajmniej tak to sobie wydumałem.
Klapa gasząca w celu miękkiego zatrzymywania silnika po zgaszeniu. Ma to przedłużyć życie nowej dwumasy, bo sprzęgło na sztywnym kole zamachowym wprowadzało zbędne wibracje niszczące synchronizatory w skrzyni biegów. Przynajmniej tak to sobie wydumałem.
-
poolak2006
- Forumowicz T4
- 3
- Tematy: 10
- Model:
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Ja wsadziłem 0.205 plus IC 300x280 FMICa. Co dalo 140km i 350Nm. Teraz w dolocie jest w granicach 20-25* przy deptaniu, a było 70-80.
-
poolak2006
- Forumowicz T4
- 3
- Model:
- Kontakt:
Dobra ja myslałem ze chkdzi o wtryskiwacze od afn... a nie do afn... tak 0.205 sa od afn. Ja je do ajt wsadzilem. IC jest na silnikiem.
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Model:
- Kontakt:
Ajt ma 88 koni jak pamiętam, więc chyba nie same wtryski i ic dały taki przyrost. Pewnie na to poszła zmiana softu?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Obowiązkowo soft musiał być robiony [emoji1] Chociaż prawda jest taka, że montaż wtrysków też zrobi spory przyrost mocy bez żadnych korekt w ecu.
-
poolak2006
- Forumowicz T4
- 3
- Model:
- Kontakt: