Hałas przy przyspieszaniu

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pelek37
Aktywny T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 64
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 56 razy
otrzymal podziekowanie: 170 razy
Kontakt:

Hałas przy przyspieszaniu

Nieprzeczytany post autor: pelek37 »

Witam, od kilku dni próbuję znaleźć przyczynę dzwonienia , metalicznego brzęczenia podczas przyspieszania, kiedy ruszam z jedynki wszystko ok. ale kiedy wrzucam wyższe biegi i przyciskam pedał gazu ,słychać metaliczne brzęczenie gdzieś z okolic dołu silnika , najgłośniej kiedy obroty są trochę za niskie do biegu, na biegu jałowym tego niema, podniosłem przód do góry ,odpaliłem i wrzucałem biegi ale cisza nic nie dzwoni, wymieniłem poduszkę dolną skrzyni , wywaliłem kata, zastąpiłem strumienicą, zaślepiłem egr ,sprawdziłem szklanki czy któraś nie jest miękka , ciśnienie oleju w głowicy na gorącym silniku wolne obroty 1 Bar. , przeguby zewnętrzne na skręconych kołach nie hałasują ,nie wiem jak wewnętrzne, sprawdziłem czy coś nie leży na silniku lub nie jest odkręcone , niczego nie zauważyłem, co może tak dzwonić przy obciążonym silniku ? silnik 1.9 Td ABL .
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Re: Hałas przy przyspieszaniu

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Gdyby to był benzyniak to bym stawiał na spalanie detonacyjne, zwane nomen omen dzwonieniem, ale dyzla mam za krótko
pelek37
Aktywny T4

12
Model:
Kontakt:

Trochę to przypomina spalanie stukowe, zapomniałem napisać, sprawdziłem rozrząd i klin na wale, próbowałem ruszać kątem wtrysku ale bez zmian. Zdjęcie nogi z gazu podczas jazdy, powoduje zanik tego dzwonienia, więc jest to tylko pod obciążonym silniku, to nie jest jakieś głośne dzwonienie i niema znaczenia czy silnik zimny czy gorący.
pelek37
Aktywny T4

12
Model:
Kontakt:

Udało mi się usunąć przyczynę dzwonienia, usunąłem uszczelkę blaszaną między kolektorem wydechowym a rurką do egr, miała pęknięcia i to pewnie one tak rezonowały, egr miałem zaślepiony na górze . Może się komuś przyda taka informacja. Dzięki kolego Adampio za zaineresowanie.
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Gratuluję!
Podobnie miałem kiedyś w Polonezie. Blaszana osłona termiczna rozrusznika miała jedno bardzo ciężko dostępne ucho i po zdejmowaniu rozrusznika 99% mechaników nie przykręcało tego ucha, które sobie potem rezonowało. Sporo osobom na to zwróciłem uwagę W Twoim przypadku nie miało to zastosowania, ale ogólna zasada dzwoneczka się sprawdziła
stasiu
Aktywny T4

10
Tematy: 12
Model:
Auto: MULTIVAN
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: stasiu »

Miałem takie dzwonienie przy automacie , i po wymianie na manual ustało , a teraz trochę mi też brzęczy , ale to ewidentnie luźna osłona termiczna układu wydechowego (taki mi się wydaje)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”