Remont silnika AHY
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Remont silnika AHY
Witam wszystkich
Piszę bo planuje remont silnika AHY. Jako że Zakupiłem drugi silnik z zerwanym paskiem rozrządu i jego planuje wyremontowac i dopiero przełożyć do swojego auta które cały czas użytkuje. . Pierwsze co planuje to głowica do zdjęcia i jej remont.
Później sprawdzenie tłokow ,pierścieni ,panewki itd.
Mam jeszcze taki pomysł żeby zrobić głowice i ją założyć żeby sprawdzić ciśnienie bo może reszta w tym silniku jest ok.
Mechanik mi doradza że jak jest silnik na wierzchu to żeby wszystko zrobić ale po mojemu jak tylko głowica będzie walnięta a reszta sprawna to po co wymieniać jak to jest na oryginale.(panewki na 100,% będę zamieniał na te z AXG)
Ale głównie piszę bo nie jestem pewny które części silnika AHY różni się od zwykłego 102km np.ACV?
Bo w zamiennikach większość części podają takie same do AHY co do ACV a coś kiedyś czytałem że w AHY są wzmocnione wnętrzności jak i jakieś dodatkowe kanaliki olejowe.
I nie wiem czy części najlepiej oryginalne kupować czy są godne zamienniki? Oczywiście jak są to jakiej firmy.
Piszę bo planuje remont silnika AHY. Jako że Zakupiłem drugi silnik z zerwanym paskiem rozrządu i jego planuje wyremontowac i dopiero przełożyć do swojego auta które cały czas użytkuje. . Pierwsze co planuje to głowica do zdjęcia i jej remont.
Później sprawdzenie tłokow ,pierścieni ,panewki itd.
Mam jeszcze taki pomysł żeby zrobić głowice i ją założyć żeby sprawdzić ciśnienie bo może reszta w tym silniku jest ok.
Mechanik mi doradza że jak jest silnik na wierzchu to żeby wszystko zrobić ale po mojemu jak tylko głowica będzie walnięta a reszta sprawna to po co wymieniać jak to jest na oryginale.(panewki na 100,% będę zamieniał na te z AXG)
Ale głównie piszę bo nie jestem pewny które części silnika AHY różni się od zwykłego 102km np.ACV?
Bo w zamiennikach większość części podają takie same do AHY co do ACV a coś kiedyś czytałem że w AHY są wzmocnione wnętrzności jak i jakieś dodatkowe kanaliki olejowe.
I nie wiem czy części najlepiej oryginalne kupować czy są godne zamienniki? Oczywiście jak są to jakiej firmy.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 70 razy
- otrzymal podziekowanie: 35 razy
- Kontakt:
Re: Remont silnika AHY
Szukaj orginalu, jesli tylko gdzieś dostaniesz. Ja bym robil tylko to co wymaga naprawy. Reszte zostawiłbym w częściach ktore zjechało z taśmy.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
A to problem jest z dostępnością części w serwisie? Nie ma pierścieni, panewek czy czego?
Dzisiaj zdjołem głowice. Większość zaworów krzywa lub nawet wszystkie. Martwi mnie wałek i tłok. Z wałkiem nie wiem czy może coś się stać przy zerwaniu paska ale na krzywkach (ich czubkach i tylko na krawedziach) widać takie delikatne sklepanie ale nie wiem czy to jest tak w oryginale czy po prostu to zdarzyło przy zerwaniu.
A w tłoku delikatnie odbił się zawór , nie pękł ale jest delikatna wgniotka.i nie wiem czy to coś przeszkadza przy użytkowaniu czy to jest do wymiany.
Nie wiem czy na zdjęciu będzie to widoczne ale zdjecia podsyłam
Dzisiaj zdjołem głowice. Większość zaworów krzywa lub nawet wszystkie. Martwi mnie wałek i tłok. Z wałkiem nie wiem czy może coś się stać przy zerwaniu paska ale na krzywkach (ich czubkach i tylko na krawedziach) widać takie delikatne sklepanie ale nie wiem czy to jest tak w oryginale czy po prostu to zdarzyło przy zerwaniu.
A w tłoku delikatnie odbił się zawór , nie pękł ale jest delikatna wgniotka.i nie wiem czy to coś przeszkadza przy użytkowaniu czy to jest do wymiany.
Nie wiem czy na zdjęciu będzie to widoczne ale zdjecia podsyłam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Na tłoki gwarancji nikt nie da, że wytrzymają kolejne X tysięcy po tym zdjęciu. Wałek na moje oko wygląda na przytarty co jest dziwne w tym silniku
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Po uderzeniu tloka w zawory potrafi skrzywic korbowod, mialem taki przypadek okolo pol roku temu, w mojej obecnosci na wolnych strzelil rozrzad, na jednym tloku mocniej niz na pozostalych odbily sie zawory, wyjelem korbe i wzrokowo juz bylo widac ze skrzywiona . Inny przypadek to taki ze na goracym silniku i obrotach strzelil rozrzad, odbicia na tlokach, tloki wyjelem i na dwoch zacisnelo pierscienie. Walek bedzie chodzil, mozna liznac papierem 2000
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak na marginesie jakbyś mial gdzies niepotrzebne stopki od walka rozrządu to chętnie zakupie. Pisać proszę na prywatne wiadomości PW.
Odnośnie oględzin wzrokowych to najlepiej abyś pomierzył z nieuszkodzonymi żeby ci później zawory nie klepały.
Tez mam silnik po zerwanym pasku do roboty ale nie mam czasu tego zrobić. Mam wałek bardziej stargany i nie wiem co z nim zrobic,chyba gdzies to napawaja. Tylko koszt pewnie większy od kupna używki.
Kolega Norbert z Wrześni ma w okolicy mechanika co dobrze robi i na częściach z ASO. Mogę ci namiar podrzucić.
Odnośnie oględzin wzrokowych to najlepiej abyś pomierzył z nieuszkodzonymi żeby ci później zawory nie klepały.
Tez mam silnik po zerwanym pasku do roboty ale nie mam czasu tego zrobić. Mam wałek bardziej stargany i nie wiem co z nim zrobic,chyba gdzies to napawaja. Tylko koszt pewnie większy od kupna używki.
Kolega Norbert z Wrześni ma w okolicy mechanika co dobrze robi i na częściach z ASO. Mogę ci namiar podrzucić.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ale wiesz, że te stopki są niewymienne? Trzeba potem osiować głowicę jak je zmienisz
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Głowica zawieziona do szpecą od auto szlifu. Ma ją przejrzeć, sprawdzić i wymienić co potrzeba. Wałek dałem w komplecie bo nawet nie chcieli żebym go rozkręcał tylko przywiózł wszystko. Robią podobno na dobrych częściach i opinie mają dobre więc chyba będzie git. Podobno te stopki też mogą szczelic przy zerwaniu ale te wyglądaj na całe. Ja myślałem że w tych stopkach są panewki i na nich pracuje wałek . Wałek jakiś lepzzy zamienniktez nie jest strasznie drogi bo kosztuje ok 500-600zł. Jeśli chodzi o stopki z tego silnika to nie sprzedaje bo nie będę rozkompletował silnika.
-
peters
- Samodzielny mechanik
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak sie domyślałem, to w takim razie trzeba kupić komplet i dać do fachowca aby wyosiował wałek ?Probe041 pisze:Ale wiesz, że te stopki są niewymienne? Trzeba potem osiować głowicę jak je zmienisz
Bo chyba wałek trzeba wyosiować i to miałeś na myśli ?
Czy sa w ogóle gdzieś dostępne jako nominał ?
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
U mnie wałek okazał się krzywy i jest do wymiany. Zamienniki zaczynają się od 250zł ale za taki podziękowałem a najdroższy/lepszy jaki mieli to kosztuje 490zł marki Kolbenschidt. Zamawiłem u nich bo tak to oddają mi gotowa głowice do założenia. Odbiór będę miał w przyszłym tygodniu.
U mnie okazało się że są do wymiany wszystkie prowadnice,uszczelniacze, popychacze a zaworów 6szt do wymiany. A firmy jakie zakładają i polecają które pamiętam to szklanki INA, zawory i prowadnice Freccia włoskie a uszczelniacze chyba Reinz. Ogólnie remont głowicy że sprawdzeniem 990zł plus wałek 490zł.
Uszczelki i śruby będę brał Elringa tylko nie wiem jak jest z tą grubością uszczelki pod głowicą. W starej był jeden otwór, ale nie wiem czy teraz brać z dwoma czy trzema?
U mnie okazało się że są do wymiany wszystkie prowadnice,uszczelniacze, popychacze a zaworów 6szt do wymiany. A firmy jakie zakładają i polecają które pamiętam to szklanki INA, zawory i prowadnice Freccia włoskie a uszczelniacze chyba Reinz. Ogólnie remont głowicy że sprawdzeniem 990zł plus wałek 490zł.
Uszczelki i śruby będę brał Elringa tylko nie wiem jak jest z tą grubością uszczelki pod głowicą. W starej był jeden otwór, ale nie wiem czy teraz brać z dwoma czy trzema?
-
lukasz 1983
- Forumowicz T4
- 9
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: multi
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Kolbenschmidt dobra firma, reszta czesci tez markowo jak najbardziej ok. Ja po planowaniu glowic zakladam najgrubsze o ile do danego silnika wystepuja
-
TadekT
- Początkujący T4
- 5
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Przy odbiorze głowicy, spytaj ile musieli ją z planować. Od tego uzależnisz dobór uszczelki.
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- Kontakt:
Uszczelka pod głowice jest dobierana od odległości wystawania tłoka a nie od tego ile jest splanowana głowica.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Czyli jak to się robi? Możesz to wytłumaczyć lub masz jakieś instrukcje?mati1 pisze:Uszczelka pod głowice jest dobierana od odległości wystawania tłoka a nie od tego ile jest splanowana głowica.
Bo przyznam że nie mam pojęcia.
Zapytam jeszcze jakie są skutki założenia za wysokiej uszczelki i na odwrót czyli splanowa głowica a uszczelka nominał.
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli nie będziesz planował bloku i wymieniał tłoków to załóż taką jak miałeś. Popatrz sobie na ofertach z uszczelkami np Erlinga jest podany wymiar wysuniecie tłoka, ustawiasz każdy tłok w gmp i mierzysz ile wystaje ponad płaszczyznę bloku i od największej wartości dobierasz uszczelkę. W tym silniku planowanie głowicy nie zmniejsza komory spalania.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Miałem trochę przestoju ale remoncik rusza powoli do przodu. Teraz mam odebrany cały dół silnika od szpeca od szlifu. Cylindry zostały honowane i zrobiona została plaszczyzna bloku. Wał został tylko spolerowany .Tłoki są w porządku .Korby sprawdzone i też są Ok.
Pierścienie dali mi z firmy Prima a panewki Kolbenschidt. Za wszytko z częściami wyszło 1180zl.
Dopiero jak zobaczyłem że Prima to jakaś polska firma to chyba je wymienię na inne, może na oryginały tylko nie wiem ile kosztują a mogłem dzisiaj zapytać w serwisie bo zamawiałem śruby do korb i wału.
Najlepsze jest to że dopiero jak myłem silnik to zauważyłem że to jest silnik AXG a nie AHY taki jaki mam, ale to chyba nie przeszkadza w niczym.
Pierścienie dali mi z firmy Prima a panewki Kolbenschidt. Za wszytko z częściami wyszło 1180zl.
Dopiero jak zobaczyłem że Prima to jakaś polska firma to chyba je wymienię na inne, może na oryginały tylko nie wiem ile kosztują a mogłem dzisiaj zapytać w serwisie bo zamawiałem śruby do korb i wału.
Najlepsze jest to że dopiero jak myłem silnik to zauważyłem że to jest silnik AXG a nie AHY taki jaki mam, ale to chyba nie przeszkadza w niczym.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Są tak dobre że u siebie w aucie byś je włożył? Bo jak kojarzę to jesteś mechanikiem a ja robię autko dla siebie i mam nadzieję że na lata
a się nie znamk . Tylko jak widzę made in Poland to od razu lampka mi się zaświeciła
a się nie znamk . Tylko jak widzę made in Poland to od razu lampka mi się zaświeciła
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Wyczuwam uprzedzenie (może się mylę ) co do krajowych produktów ,a wiele marek ''zagraniczne'' brzmiących to rodzimy produkt np.marka odzieżowa 4F ,czy firma motoryzacyjna Wielton ( naczepy) tak że myślę że jeśli chemik211 stwierdza że jest OK ,to tak jest, nie pisał by jeśli by nie wiedział , bo stracił by wiarygodność ,takie moje zdanie
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Tak założył bym do siebie, mam do nich pełne zaufanie, dla przykładu tuleje cylindra firmy Mahle są robione przez WSK Krotoszyn więc to że polskie nie znaczy złe, tak samo zawory do głowic silników jest polaska firma Paradowski robią na zamówienie doskonały produkt, a i jeszcze jedno zrobił byś zdjęcie tłoków z boku z różnych strontoudi100 pisze:Są tak dobre że u siebie w aucie byś je włożył? Bo jak kojarzę to jesteś mechanikiem a ja robię autko dla siebie i mam nadzieję że na lata
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Oczywiście że jestem uprzedzony . Nie znam firmy i w tym nie robię to wolę zapytać fachowca czy u siebie też by na tych częściach złożył silnik. Bo wiem z własnego doświadczenia że zrobić coś dla siebie a dla kogoś to dwa różne pojęcia.
Chemik211 przesyłam zdjęcia tłoków . W czterech zostały już wyszyszczone kanaliki gdzie są pierścienie. Jeden jest tylko nie wyczyszczony i pokazuje jak wyglądały wszystkie po wyjęciu.
Tylko na tłoku 1 widać głębokie rysy na górnej krawędzi tłoka . Nie wiem czemu tylko na jednym jest takie coś ale to podobno nic strasznego.
A jak mogę zapytać to co chcesz zobaczyć na tłokach? Bo może na żywo lepiej mi będzie coś dojrzeć.
Polecałes jeszcze w innym temacie olej do składania silnika. Naprawdę go używasz? Bo dzisiaj pytałem w trzech największych sklepach w Kielcach i nawet o nim nie słyszeli. Na internecie widzę że jest taki olej ale zakupu przez internet trochę się obawiam, dlatego wolałem kupić na miejscu.
Chemik211 przesyłam zdjęcia tłoków . W czterech zostały już wyszyszczone kanaliki gdzie są pierścienie. Jeden jest tylko nie wyczyszczony i pokazuje jak wyglądały wszystkie po wyjęciu.
Tylko na tłoku 1 widać głębokie rysy na górnej krawędzi tłoka . Nie wiem czemu tylko na jednym jest takie coś ale to podobno nic strasznego.
A jak mogę zapytać to co chcesz zobaczyć na tłokach? Bo może na żywo lepiej mi będzie coś dojrzeć.
Polecałes jeszcze w innym temacie olej do składania silnika. Naprawdę go używasz? Bo dzisiaj pytałem w trzech największych sklepach w Kielcach i nawet o nim nie słyszeli. Na internecie widzę że jest taki olej ale zakupu przez internet trochę się obawiam, dlatego wolałem kupić na miejscu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tłok 1 złom , nr5 też coś dziwnie, i najważniejsze przed założeniem pierścieni wyczyścić rowki pod pierścienie
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Poważnie złom? Te rysy przeszkadzają? Kurcze to mnie zbiłeś z tropu bo jak byłem u gościa od auto szlifu i mu pokazałem ten tłok to on powiedział że to nic strasznego i żeby go śmiało zakładać.
Rowki są juz wyczyszczone ,został tylko jeden tłok. Trochę z tym schodzi.
Nagaru w pierwszym rowku było dość sporo, że trzeba go skrobać.
Rowki są juz wyczyszczone ,został tylko jeden tłok. Trochę z tym schodzi.
Nagaru w pierwszym rowku było dość sporo, że trzeba go skrobać.
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Dla mnie ten tłok też jest bardzo słaby i robiąc cały silnik na pewno bym go zmienił.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tłok ma ślady zatarcia, można to spolerować ale w aucie na handel nie dla siebie, i jeszcze jedno po założeniu nowych pierścieni sprawdzałeś luz jaki ma pierścień w rowku tłoka
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Byłem jeszcze u znajomego mechanika z tym tłokiem to też mi powiedział żeby go zeszlifować i zakładać. Przynajmniej on by załozył. On mówi że to od nagaru sa takie rysy i to nawet normalne. Ja tłoki zamówiłem używane i czekam teraz na przesyłkę. Rowki na pierścieniu nie mają luzów jakichś dużych. Mi się wydaje że takie powinny być. W sumie nawet nie wiem jak je zmierzyć. Tylko mnie teraz zastanawia czy mogę wymienić tylko jeden tłok? W sumie to niby to samo ale nie wiem. Jeszcze mam zonka bo pierścień dystansowy na wał gdzieś mi zaginął i muszę kupić a w serwisie nie dostępne. Śruby na korbowody też nie dostępne w serwisie. Około miesiąca czekania na śruby i cena ok20zł/szt. Elringa dostępny od ręki w inter carsie.
Tak wygląda tłok z pierścieniami.
Tak wygląda tłok z pierścieniami.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
O którym pierścieniu dystansowym piszesz?? co do tłoka to ten co teraz pokazałeś na pewno nie jest nr1. a i pamiętaj że tłoki 1-2 są inne od 3-5, a dwa 20zł za śrubę czy to jest dużo ?? nie przesadzajmy remont silnika kosztuje i to dużo jak ma być dobrze, uszczelkę pod głowicę jakiej firmy kupujesz ,
-
mati1
- Forumowicz T4
- 7
- Model:
- Kontakt:
Chyba chodzi o ten pierścień co kasuje luz osiowy wału. Osobiście mnie dziwi taki remont blok po obróbce A tłok przytarty no ale każdy ma swoją wizję.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Pewnie chodzi o panewki dystansowe. Jakiś czas temu były do kupienia na alle....