Witam. Mam na pokładzie zainstalowane Webasto Eberspracher D4WS prawdopodobnie ze sterownikiem w kabinie Hella 8EU007696-01 - nie wyciągałem go ale na zdjęciach wygląda identycznie. Mogę zaprogramować 7 dni w tygodniu kiedy webasto ma się włączać i wyłaczać. Moge też ustawić timer z czasem przez jaki ma grzać. System działa prawidłowo.
Chcę jednak mieć możliwość ustawienia określonej temperatury - żeby śpiąc w samochodzie nie trzeba było wstawać jak się zrobi zimno i włączać ogrzewania na 30 min, żeby znów nie zrobiło się za gorąco jak będzie chodzić non stop.
Ponieważ dosyć dobrze radzę sobie z programowaniem systemów wbudowanych rozważam opcję stworzenia własnego sterownika na jakimś mikrokontrolerze, z wyświetlaczem i dodatkowym czujnikiem temperatury w kabinie, być może modułem GSM albo jakimś radiem np. 433MHz do zdalnego właczania.
Ponieważ jestem leniwy - zastanawiam się czy moge tymczasowo kupić gotowy sterownik który będzie mógł działać jako "termostat" w nocy - a w przyszłości zrobić swój.
Tak czy siak, niestety nie wiem jak wygląda sterowanie.
Czy sterowanie piecem przebiega na zasadzie wysterowania odpowiednich pinów na wtyczce przychodzącej z pieca do sterownika, czy używany jest jakiś protokół cyfrowy - nie wiem, CAN? 1-Wire? Nie moge dokopać się nigdzie do dokumentacji - większość dokumentów opisuje jak podłączyć sterownik do pieca i tyle.
Jeżeli sterowanie odbywa się poprzez jakiś protokół cyfrowy - czy ktoś posiada do niego dokumentację?
Który sterownik zajmuje się kontrolą pompy paliwa, pompy płynu chłodniczego, etc? Ten przy piecu czy ten w kabinie?
Jeżeli ten w kabinie - to czy ktoś posiada opis pinów we wtyczce?
Czy może to wygląda tak fajnie, że ustawiam stan wysoki na którymś pinie natomiast resztą zajmuje się sterownik przy piecu i sam włacza pompy, świecę żarową, dmuchawę, zaczyna grzać i pilnuje, żeby woda się nie zagotowała?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Sterowanie Eberspracher D4WS
-
tyrreus
- Nowy T4
- 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: Sterowanie Eberspracher D4WS
Co do elektroniki to nie pomogę. Zwrócę ci jednak uwagę, że D4WS czyli ogrzewanie postojowe mokre nie służy do ogrzewania podczas spania tylko do podg…login to view the rest of this post
This topic has 4 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się