Izolacja campera

Bus jako dom – relacje z przebudowy, sprzęt, instalacje wodne i elektryczne
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Adammada
Początkujący T4

Answers: 0
7
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Izolacja campera

Nieprzeczytany post autor: Adammada »

Chce zaizolowac moja t4 zanim zaczne montowac plastiki multivana. Nie mam auta na miejscu i nie wiem czy izolacja w ogole tam wejdzie? Wyczytalem,ze najlepszy jest styrodur-jakies opinie jaki dokladnie kupic? Najcienszy jaki znalazlem to 20mm. Tak samo na podloge zastanawiam sie jaki,poniewaz bede montowal tez szyny z multivana i nie wiem czy to sie zmiesci pod podloga. Ktos przerabial temat izolacji?
Adampio
Mistrz T4

10
Tematy: 84
Model:
Auto: T4 Multivan '95
podziekowal za post: 160 razy
otrzymal podziekowanie: 164 razy
Kontakt:

Re: Izolacja campera

Nieprzeczytany post autor: Adampio »

Ja kladłem matę butylowa 3mm pod fabryczną przedliftową podłogę Multivana i moim zdaniem bez poważnego rzeźbienia nic grubego, czytaj izolujacego sie tam nie wsadzi
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Styrodur jako izolacja termiczna jest ok, za to jako izolacja akustyczna już nie bardzo.
Małgo
Początkujący T4

7
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Małgo »

Hej!

Mam pytanie do jakiej wersji montujesz środek z Multivana? Jeśli to nie tajemnica oczywiście? ;)

Pozdr
Adammada
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Małgo pisze:
Hej!

Mam pytanie do jakiej wersji montujesz środek z Multivana? Jeśli to nie tajemnica oczywiście? ;)

Pozdr
Nie wiem co konkretnie masz na mysli,ale mam t4 krótką przeszklona z 2001 roku ale z krótkim ryjem. Jaka wersja konkretnie to była to nie wiem,ponieważ auto było z windą i cała instalacja dla inwalidów ale w papierach jest kombi. Kupiłem dach z namiotem,środek od multivana cały,d echę,klimatronica i tak myślę czy nie warto go zaizolawac najpierw,tylko nie wiem czym i co tam wejdzie. Auto jest w benzynie,więc z akustyka nie mam problemu.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Po co cytujesz post, pod którym bezpośrednio odpowiadasz?
Małgo
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Powiem tak - konkretna zmiana zastosowania auta :)
Poszukuje powoli również T4 w benzynie (min 2.5ccm) najlepiej z LPG w wersji multivan z napędem 4x4, ale nigdzie takiego modelu nie widze i nie wiem czy również takiego przeszczepu nie będe musiał również zrobić. Jeśli to nie tajemnica to ile Cię kosztowały części?
Jak przekładałbym środki to również na pewno wygłuszenie i jakieś ocieplenie bym zrobił, ale nie jestem specjalistą w tej dziedzinie więc cieżko mam Ci pomóc. Wiem, że na allegro są jakieś maty wyciszające i wygłuszające oraz jakieś pianki ale jak to działa to nie wiem :(
Adammada
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Sorki juz nie bede.Pewnie wynika to z tego,ze rzadko korzystam z różnych forum i nie znam zwyczajów.
Adammada
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Malgo, dalem w moim odczuciu niemalo z tym że robię to wszystko na odległość,więc wolałem zapłacić więcej ale za to wiem,że jak coś będzie nie tak czy czegoś będzie brakowało to na pewno Ci ludzie będą się poczowac żeby to ogarnąć. Znając moje szczęście i szukając wszystkiego po internetach coś pójdzie nie tak. Dach z łóżkiem, z montażem i pomalowaniem 10tys. Za cały środek,czyli plastiki stolik podloge swiatelka glosniki,fotele,szyny, pierdoly bez tylnej kanapy(tego nie chciałem bo auto ma mi służyć do przewozu moto) dalem 3tyś i teraz jeszcze Klima przód tył cały komplet razem z miękką deska też 3tys. Za montaż środka i klimy gość od dachu się określił że od 2tys w gore(czyli pewnie min 3tys) za auto też mało nie dałem i myślę,że za tyle to bym już gotowego kampera kupił. Będę musiał jeszcze ogarnąć kuchenkę wpinana w szyny i jakąś szafkę. Ja mam właśnie 2.5b i też wsadzilem gaz za 4tys. Mam obecnie 90tys przebiegu i zdrowa bude dlatego stwierdziłem,że przerabiam zamiast sprzedać i kupić diesla co będzie miał z pół miliona nalotu.
Małgo
Początkujący T4

7
Model:
Kontakt:

Super niski przebieg, wręcz nierealny :)
Na odległość to ciężko takie rzeczy zlecać i dopilnowywać jakości ich wykonania. Ja potrzebuje do dalszych wyjazdów w 3-6 wraz ze spaniem dla 3 osób (2 dzieci) na bezdroża również muszę mieć możliwość dojechać
Dlatego wybór samochodu był bardzo ciężki wśród wielu modeli dostępnych na rynku, ale wydaje mi się że T4 bedzie najlepsza do moich potrzeb :)
Powodzenia w ukończeniu projektu :)
Zachartowany
Nowy T4

5
Tematy: 0
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Zachartowany »

Zaczynam mieć mętlik po przeczytaniu tego wątku. Chciałbym zaizolować budę przed zabudową i zastanawiam się czego najlepiej użyć. Na dół pójdą pewnie kantówki i między nimi styrodur, a resztę (wnęki, nadkola, sufit) alufoxem, czy lepiej dać tam coś więcej?
Multivan 1993
Nowy T4

3
Model:
Auto: Multivan t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Multivan 1993 »

a co sądzicie o wełnie mineralnej na burtach i macie butylowej na dachu i podłodze?
Mrooq
Nowy T4

3
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Mrooq »

Witam,
Wełna mineralna nie jest najlepszym pomysłem do izolacji w vanie. Chłodnie wilgoć a potem nie chce się jej pozbyć. Widziałem że ludzie ja upychali pakowaną w zgrzewane worki foliowe.
Lepszym rozwiązaniem jest styrodur i pianoklej, a jeszcze lepszym mata kauczukowa samoprzylepna i jednocześnie najdroższym.
Co do mat butylowych, działają jako izolacja akustyczna a nie termiczna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „camper - dom na kołach”