Jak wymienić żarówkę drogową?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kumi
- Nowy T4
- 8
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
Jak wymienić żarówkę drogową?
Witam.
Na wstępie powiem że post to nie żart, mordowałem się niesamowicie i nie mogłem wyjąć żarówki, może coś koledzy podpowiecie ;)
Chodzi o reflektor z prawej strony - chce wymienić żarówkę drogową, w teorii i praktyce wiem jak to zrobić - zdjąłem filtr kabinowy i górną pokrywę filtra silnika żeby był lepszy dostęp. Odpiąłem właściwą kostkę i teraz powinienem tylko przekręcić "puszkę" czy jak to nazwać, od żarówki "długiej". Problem jest taki że przekręca się z 10-13 stopni i dalej nie chce iść bo przeszkadza ten plastik który nie pozwala dostać się do kierunkowskazu ;) taka jakby jego obudowa nie wiem po cholere to ale tak mam.
No i tu jest problem....
Czy serio muszę zdemontować lampę całą żeby móc się do niej dostać? Czy może macie jakiś pomysł i pomożecie :)
Na wstępie powiem że post to nie żart, mordowałem się niesamowicie i nie mogłem wyjąć żarówki, może coś koledzy podpowiecie ;)
Chodzi o reflektor z prawej strony - chce wymienić żarówkę drogową, w teorii i praktyce wiem jak to zrobić - zdjąłem filtr kabinowy i górną pokrywę filtra silnika żeby był lepszy dostęp. Odpiąłem właściwą kostkę i teraz powinienem tylko przekręcić "puszkę" czy jak to nazwać, od żarówki "długiej". Problem jest taki że przekręca się z 10-13 stopni i dalej nie chce iść bo przeszkadza ten plastik który nie pozwala dostać się do kierunkowskazu ;) taka jakby jego obudowa nie wiem po cholere to ale tak mam.
No i tu jest problem....
Czy serio muszę zdemontować lampę całą żeby móc się do niej dostać? Czy może macie jakiś pomysł i pomożecie :)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Jak wymienić żarówkę drogową?
Długi przód czy krótki, jak masz taki problem to zaraz film nagram ;-) Strona pasażera?
-
Kumi
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dlugi przód czy krótki? :) Myślałem że tylko długością paki się różnią. Moim zdaniem krótki przód. taaaak strona pasażera. Od strony kierowcy jest elegancki dostęp wszystko można zrobić a od pasażera tak jak pisałem wyzej -> "obudowa kierunku blokuje mi przekręcenie tej puszeczki od światła drogowego żeby móc swobodnie wyjąć ;)
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
W krótkim wyciagasz wtyczkę z żarówki, potem gumka/uszczelka i dopiero odginasz drut, który trzyma żarówkę w lampie.
W długim masz plastikową zaślepkę lampy i wszystko schowane w środku. Przekręcasz, są strzałki w którą stronę i dalej tak samo
W długim masz plastikową zaślepkę lampy i wszystko schowane w środku. Przekręcasz, są strzałki w którą stronę i dalej tak samo
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Tak czytam, czytam i dochodzę do wniosku, że ty masz jakieś inne lampy niż oryginał. Po co ruszać obudowę filtra ??. Co to znaczy żarówka " długa " tam jest jedna H4 mijania/długie ?? Jesteś jedyny który ma jakikolwiek problem z wymianą żarówki w T4.
-
Kumi
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
no to ja mam długi w takim razie - tylko nie da się do końca przekręcić ponieważ blokuje obudowa kierunkowskazu. Z lewej strony robię to bez problemu, z prawej przekręcam tylko jakieś 10-12 stopni i blokuje sie. Zrobie zdjęcie i pokaże wam jak to wygląda.
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Zrób zdjęcie lamp też od przodu, bo też jestem ciekaw co to za lampy.
-
Kumi
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Kontakt:
Dobra nie było tematu głupi jestem myślałem że długie i krótkie to oddzielne żarówki <sarkastyk> walczyłem z puszką od regulacji wysokości świateł zamiast zajrzeć od razu do żarówki którą uważałem tylko za mijania <36>
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
No i nareszcie ktoś wniósł powiew świeżości na forum - nowe odkrywcze spojrzenie na reflektory T4. Dziękuję Wątkotwórcy za rozruszanie nas starych forumowych nudziarzy.