T4 2,5 B + LPG dławi się, gaśnie na obu przy letnim silniku

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=89
T4 Forum dotyczące silnika „2.5 AJT, AAY, ACV, AUF, AXL, AYC, AHY, AXG”

Tematy dotyczące TDI – 88, 102, 111, 150 KM. Wszystko o turbo, intercoolerze, wtryskach, ECU i VAG.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Perła
Początkujący T4

13
Model:
Auto: T4 Lang 1998
podziekowal za post: 27 razy
Kontakt:

T4 2,5 B + LPG dławi się, gaśnie na obu przy letnim silniku

Post autor: Perła »

Poradźcie Przyjaciele,

od października 2017 mam T4 2,5 Syncro na benzynę i gaz (wcześniej jeździłem TDI) i w związku z tym - nowe wyzwania. Co konkretnie.

Jak było w miarę ciepło (nie wiem, czy to przypadek, czy to ma znaczenie), auto chodziło dobrze. Tak w okolicach listopada pojawiły się problemy. Na zimno pali "od strzała" i na początku jedzie dobrze. Po kilku kilometrach, jak jest ledwie trochę zagrzany, zaczyna się dławić. Wystarczy zdjąć nogę z gazu, potem dodać - silnik przygasa zamiast przyspieszać. Jeśli zgaśnie, to nie sposób go ponownie uruchomić. Kiedy już osiągnie temperaturę właściwą - przyspiesza jak należy i bez problemu można go odpalić. Dzieje się to wszystko na obu rodzajach paliwa, czyli problemem raczej nie jest instalacja gazowa. Oczywiście trzeba ją na czas problemów wyłączać, bo już mi dwa razy kichnął przez te objawy. Na ciepłym chodzi także na gazie idealnie, choć to zwykła instalacja i podobno niedobra do tego silnika wg wielu. Co to może wg Was być gdzie szukać przyczyny zanim się pojedzie na diagnozę VAGiem?
bigos1966
profil zaufany
profil zaufany
Specjalista T4

15
Model:
Auto: t4 caracelle
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 201 razy
Kontakt:

Re: T4 2,5 B + LPG dławi się, gaśnie na obu przy letnim siln

Post autor: bigos1966 »

I tak nie obejdzie się bez podłączenia Vaga. Winowajcą może być czujnik temperatury. Złe wartości podaje do kompa. Silnik jest lekko nagrzany a kom wi…login to view the rest of this post

This topic has 18 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.5 AJT , AAY , ACV , AUF , AXL , AYC , AHY , AXG”