Cześć Forumowicze,
Z uwagi, że to mój pierwszy post to słowem wstępu:
posiadam od kilku miesięcy T4 z 1996 roku z silnikiem 1.9 TD z usuniętym turbo. Staram się doprowadzić ten poczciwy samochód do stanu dobrego usuwając poszczególne usterki. Dużą część już załatwiłem z pomocą istniejących wątków :) W tej dużej części nie znajduje się dźwięk, który towarzyszy od zakupu - poświęciłem czas na przeszukanie forum i znalazłem tylko jeden b.podobny przypadek dotyczący silnika benzynowego - nie diesla:
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=7&t= ... lit=dźwięk
Opis właściwy (zawiera również odpowiedzi na najczęściej padające pytania w tematach dotyczących dziwnych/metalicznych dźwięków z silnika):
- typowo metaliczny - określiłbym go jako szczebiotanie;
- częstotliwość wzrasta wraz z obrotami silnika;
- rozrząd wymieniony 1k km temu nie przyniósł żadnych zmian w tym temacie;
- nie ma żadnych problemów z pracą silnika, mocą, przyspieszaniem, kopceniem, odpalaniem, itp.
- dźwięk pojawia się tylko i zawsze przy przyspieszaniu, na każdym biegu i utrzymuje się dopóki samochód przyspiesza (lub silnik jest obciążony przy podjeżdżaniu na wzniesieniu);
- nie pojawia się na biegu jałowym (niezależnie od obrotów silnika), przy utrzymywaniu prędkości, czy zwalnianiu;
- na dźwięk nie ma wpływu: położenie kierownicy (skręcenie kół), czy temperatura silnika, wciskanie pedału hamulca (nawet kilkukrotne), prędkość (tylko przy przyspieszaniu);
- sprzęgło się kończy, powinno być wymienione.
Samochodem będę robił trasy, a ten dźwięk jest bardzo uciążliwy.
Link do filmu, starałem się uchwycić powiązanie dźwięku z naciskaniem pedału gazu: https://youtu.be/SfZFlCoICiU
1.9 TD bez turbo - metaliczny dźwięk przy przyspieszaniu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: 1.9 TD bez turbo - metaliczny dźwięk przy przyspieszaniu
Sprawdź szczelność wydechu koniecznie, szczególnie połączenie zaraz za motorem, na takie spinki po bokach.
This topic has 14 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się