Samochód: T4 Multivan 2,5 Pb + LPG 1993, skrzynia automatyczna.
Przede wszystkim witam wszystkich forumowiczów! To mój pierwszy post, no i co tu się oszukiwać - zalogowałem się do was, moi drodzy, ponieważ potrzebuję pomocy z moim kochanym białym T4.
Dopełniając wstęp postaram się uprzedzić komentarze, że nie trafiłem z postem do odpowiedniego działu - słabo znam się na samochodach, i nie wiem czy problem leży w klimie/nawiewie, skrzyni automatycznej czy elektryce na przykład.
Ale do rzeczy, uwaga opisuję problem:
Samochód pracuje równo, cichutko i nic wielkiego się nie dzieje aż do momentu kiedy odpalę klimatyzację. Następuje wtedy chwilowy skok obrotów silnika, potem gwałtowny lekki spadek a przy tym czuję jakby szarpnięcie całego wozu. Nie przejmowałbym się tym zbytnio, gdyby nie fakt, że przy hamowaniu obroty idą w dół i samochód potrafi się wyłączyć np. przy wjeżdżaniu na rondo. Wyrobiłem już sobie nawet nawyk wyłączania klimy przy zatrzymywaniu się na światłach. Tylko może są inne sposoby? Zimny łokieć też jest fajny, ale wolałbym cieszyć się moim Multkiem również z zamkniętymi oknami.
Abstrahując nawet od tego że jest to niebezpieczne, bo weź człowieku skręcaj tym potworem kierownicę kiedy silnik wyłączony, trochę ciężko i można złapać dzwonka. To z tego co wiem wyłączanie się silnika na biegu Drive może uszkodzić skrzynię biegów, a nie chce mi się jej remontować drugi raz.
Inna sprawa - skrzynię bym wykluczył, przeszła dość drogi remont (wymiana sterowania i paru innych drogich rzeczy na których się nie znam) i problem jak był tak jest.
Może dzisiaj/jutro dorzucę zdjęcie spod maski, choć nie wiem czy to może pomóc. to co pod maską może mnie niepokoić że od akumulatora idzie jakieś dziwne rozkrzaczenie kabli/kebelków, normalnie pęczek. Nigdzie indziej czegoś takiego nie spotkałem, ale też nigdy wcześniej nie jeździłem tak fajnym samochodem ;) może te fajne tak mają.
Tak czy siak, reasumując - samochód ma spadek obrotów i gaśnie przy włączonej klimatyzacji/nawiewie.
Cieszę się że znalazłem się w gronie zapaleńców T4, którzy być może jako jedyni znajdą odpowiedź na to zagadnienie. (Już trzech mechaników próbowało. Żadnemu się nie udało.)
Pomożecie ?
Pozdrawiam!!
Gaśnie przy hamowaniu kiedy włączony jest nawiew/klima
-
KupiszMi
- Nowy T4
- 8
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Gaśnie przy hamowaniu kiedy włączony jest nawiew/klima
Bezpiecznik nr 15 w skrzynce bezpiecznikow sprawny?
This topic has 8 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się