Żywotność reduktora LPG
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Żywotność reduktora LPG
Koledzy taki problem, auto na gazie zaczyna mi jechać dopiero jak wskazówka od temperatury jest prawie na połowie i tak się zastanawiam czy mam zapchane filtry gazu czy czasem reduktor się nie kończy. Mój reduktor LPG ma dokładnie 5 lat i 70 tys przebiegu. Ile reduktory LPG wytrzymują? Niestety nie pamiętam jaki mam ten reduktor, musiałbym szukać faktury w domu
-
garbaty
- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: t4 caravelle L syncr
- podziekowal za post: 10 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Re: Żywotność reduktora LPG
Niema reguły ile reduktor pożyje, zależy od instalacji i ustawienia kompa, od tego czy stoi pod chmurką czy w cieple. Pierwsza z reguły pada membrana, kiedyś się regenerowało. U mnie pierwszym objawem było dlawienie się i kaszel przy ostrym dodaniu gazu na zimnym. Później to samo działo się na rozgrzanym a ostatecznie brakowało w ogóle pary.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Konkretnie to membrana sztywnieje. Są komplety naprawcze (ok.70 peelneów), wymiana banalna tylko brudząca.garbaty pisze:Pierwsza z reguły pada membrana, kiedyś się regenerowało
A czarny "syf" z reduktora spuszczasz?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
no własnie nic nie spuszczam,a le chyba własnie się membrana skończyła bo jak wczoraj odpaliłem zimy silnik i chodził na pstoju na benzynie to lekko gazem zaczeło walićAdampio pisze:Konkretnie to membrana sztywnieje. Są komplety naprawcze (ok.70 peelneów), wymiana banalna tylko brudząca.garbaty pisze:Pierwsza z reguły pada membrana, kiedyś się regenerowało
A czarny "syf" z reduktora spuszczasz?
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem brak związku. Jak instalacja elektryczna sprawna to na benzynie elektrozawór ma obowiązek odciąć dopływ gazu. Czasem są nawet dwa takie zawory, jeden na butli a drugi przed samym reduktorem.vwyogi pisze:jak wczoraj odpaliłem zimy silnik i chodził na pstoju na benzynie to lekko gazem zaczeło walić
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
na poniedziałek jestem umówiony w warsztacie, popatrzą co się stało, ale na pierwszy rzut oka twierdzą, że to nie reduktor, bo jakby był to reduktor to by sie sam na beznyne przełączał a u mnie tak nie jest. Instalacja STAG300 . Dam znać co było
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
mój reduktor zavoli zetaN wytrzymał 100kkm, był tak brudny w środku że przy mocniejszym depnięciu przełączało na pb
kupiłem zestaw naprawczy, wyczyściłem dokładnie w środku, wywaliłem większość sprężynek,zostawiłem po jednej w kanale aby był bardziej stabilny ciśnieniowo i nie brudził się za szybko
https://www.youtube.com/watch?v=jnFNDkfUDbU
reduktor śmiga dalej, obecnie ma prawie 9 lat a po zabiegu ma nalatane 60kkm
kupiłem zestaw naprawczy, wyczyściłem dokładnie w środku, wywaliłem większość sprężynek,zostawiłem po jednej w kanale aby był bardziej stabilny ciśnieniowo i nie brudził się za szybko
https://www.youtube.com/watch?v=jnFNDkfUDbU
reduktor śmiga dalej, obecnie ma prawie 9 lat a po zabiegu ma nalatane 60kkm
-
TRUST
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 2000 Escapade I
- Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
- podziekowal za post: 19 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Mialem instalacje LPG w starym Oplu chyba II generacja, auto pojechało ze 2 miesiące temu na szrot, ale do rzeczy miał 9 lat przeleciał ok 160kkm i ze dwa razy robiony przegląd polegający na wymianie filtra i jakieś niby regulacji. Latał do konca i bez problemu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Najważniejsza rzecz to w sekwencji są inne reduktory niż w 1-2gen, w sekwencji średnio 100Tyś wytrzymują no chyba że słabe reduktory to mniej, mój lani ig1 miał 150tyś i dalej działał,
-
Victus
- Znawca T4
- 11
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 33 razy
- Kontakt:
Trzeba pamiętać o wymianie filtra fazy ciekłej i lotnej przynajmniej u mnie tak bylo .
Dogrzewacz przyśpiesza nagrzewanie płynu i wcześniej przełącza się na LPG
Ja zawsze przełączałem na gaz ręcznie zaraz po odpaleniu a jak było ciepło to i odpalałem na gazie.
Reduktor tak jak inni piszą membranę, można wymienić a przykręcając wieczko lekko silikonem aby nie poszczało.
Miałem jeszcze opaskę gumową zabezpieczająca przed wybuchem - potrafi sparcieć ale nie wiem jak to u Ciebie wygląda
Dogrzewacz przyśpiesza nagrzewanie płynu i wcześniej przełącza się na LPG
Ja zawsze przełączałem na gaz ręcznie zaraz po odpaleniu a jak było ciepło to i odpalałem na gazie.
Reduktor tak jak inni piszą membranę, można wymienić a przykręcając wieczko lekko silikonem aby nie poszczało.
Miałem jeszcze opaskę gumową zabezpieczająca przed wybuchem - potrafi sparcieć ale nie wiem jak to u Ciebie wygląda
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Victus ty pisze o zwykłej instalacji 1-2gen czyli o zabytkach a kolega ma juz sekwencje nie ta liga
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
i instalacja naprawiona. Uszkodzony jeden wtrysk, przewód podciśnienia ( ? nie wiem który? ) i wymienili filtry. 360pln nie moje. Po południu odbieram auto to moze będe wiedział coś więcej.