Obejrzałem koło 10 sztuk i auta zazwyczaj są w bardzo złym stanie. Ale jeden egz. miał zdrowe blachy a silnik nie bardzo wiem w jakiej kondycji.
I tu prośba o ocenę stanu i możliwe koszty jakie będę musiał przeznaczyć na doprowadzenie auta do takiego stanu by było niezawodne ze strony układu napędowego. Wiem, że na odległość nikt diagnostyki ani wyceny nie zrobi, ale chodzi przynajmniej żeby hipotetycznie powiedzieć, co mnie może czekać po zakupie.
Silnik 2.4 D. rocznik 94. Przebieg oczywiście nieznany (na liczniku około 260 tys). Po zapaleniu na zimno chwilę (10 sekund) pokopcił na niebiesko z rury i przestał. Silnik pracuje z normalna głośnością, ale coś cyka, po kilku minutach przestaje (wtryskiwacz?). Auto zazwyczaj robi codziennie trasy do 100km, około 80km/h nieobciążone. Po lekkim rozgrzaniu silnika (kilka km) przegazowanie powoduje kopcenie na niebiesko z rury. Ale normalnie na wolnych nic nie kopci z rury. Za to po odkręceniu korka oleju dmucha powietrze i spaliny (biały dymek, ale raczej nie śmierdzi), to samo z bagnetu (z bagnetu wydaje mi się dość mocno). Korek od spodu jest czysty. Woda w chłodnicy też nie jest tłusta. Silnik mocno zalany olejem i chyba paliwem. Leje na pewno spod śrub pokrywy zaworów, odmy, może spod uszczelki pokrywy zaworów, nie wiem skąd jeszcze. Od spodu oprócz oleju widzę zacieki jasnej cieczy, więc chyba to paliwo, nie wiem skąd. Wszystko jest bardzo zapaćkane więc ciężko zlokalizować nieszczelności. Wymieniony jest rozrząd, sprzęgło, świece. Poza tym auto ściąga dość mocno w prawo, ale może to przez brak zbieżności po wymianie przegubów. T4 ma być za 5 tys. I teraz ciekawe ile trzeba będzie dołożyć.
Ustalenie stanu silnika 2.4 AAB. Wyciska olej i trochę kopci
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
W.B
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: VW T4 holenderka
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Re: Ustalenie stanu silnika 2.4 AAB. Wyciska olej i trochę k
Kopcenie z z bagnetu, to przedmuch z komory spalania do skrzyni korbowej.
Najczęściej to się dzieje w sytuacji nieszczelności w układzie tłok/cylinde…login to view the rest of this post
Najczęściej to się dzieje w sytuacji nieszczelności w układzie tłok/cylinde…login to view the rest of this post
This topic has 5 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się