VW T4 zimowy test ogrzewania postojowego Eberspacher B3LCC

ODPOWIEDZ
vwyogi
Znawca T4

12
Model:
Auto: Caravelle Business
Opis: 2.8 V6
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 51 razy
Kontakt:

VW T4 zimowy test ogrzewania postojowego Eberspacher B3LCC

Post autor: vwyogi »

Sytuacja wyjściowa: auto stało 5 dni na zewnątrz, temperatura na zewnątrz -7, w środku oczywiście taka sama, termometr ( ten w środku ) pokazuje -5 bo miałem go przez chwile w kieszeni ). Ogrzewanie ( model benzynowy B3LCC ) o mocy 3500W zamontowane fabrycznie pod podłogą, ustawiony na maksa. Kilka pomiarów temperatury po 6, 15, 25 i 40 minutach. Auto zaizolowane lepiej niż fabrycznie, ale zasłonek na szybach nie było. Po 40minutach lód jak widać na filmie z szyby przedniej można by usunąć wycieraczką, żeby spać w środku przy takiej temperaturze spokojnie wystarczy ustawienie na połowę mocy. Oczywiście sytuacja by się zmieniła jakbym podniósł dach. Na takie okazje mam profesjonalna izolację namiotu firmy Brandrup
Jak ktoś rozważa montaż ogrzewania postojowego które ma grzać dużego busa lub campera to nie ma co sie bawić w ogrzewania o mocy mniejszej niż 3000Watt, chyba, że chcemy grzać tylko kabinę.
W czasie testu 40 minu zużyłem 0,31litra benzyny
https://youtu.be/CWS4o6Bziws
hoopsii
Samodzielny mechanik

11
Model:
Auto: Allstar Westa SYNCRO
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 70 razy
Kontakt:

Re: VW T4 zimowy test ogrzewania postojowego Eberspacher B3L

Post autor: hoopsii »

Ile wat pobiera Twoje 3500. Prądu też przecież musi starczyć :) ja mam 2kw i przy minus4 stopniach daje radę na 3/4mocy. Ale z otwartym dachem to już …login to view the rest of this post

This topic has 8 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Webasto - Dogrzewacz”