Brak plusa po stacyjce
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: VW T4 Caravelle LONG
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Brak plusa po stacyjce
Hej, szukałem trochę na forum ale nic nie znalazłem - jakby co proszę o linka.
Mój problem polega na tym, że "zniknął" mi plus po stacyjce. Wszystko co do tej pory chodziło podpięte pod ten obwód nie działa. Po przekręceniu stacyjki nie działają szyby, lusterka i dioda, która do tej pory świeciła po przekręceniu kluczyka. Nie działa również zgaszenie lampki sufitowej po włączeniu zapłonu.
Z elektryki samochodowej nie jestem specjalnie biegły ale na zdrowy rozum padło gdzieś właśnie zasilanie po przekręceniu kluczyka. W jakich miejscach należy szukać przerwania obwodu? Może jakiś spalony bezpiecznik?
Z góry dzięki za wszelką pomoc :)
Mój problem polega na tym, że "zniknął" mi plus po stacyjce. Wszystko co do tej pory chodziło podpięte pod ten obwód nie działa. Po przekręceniu stacyjki nie działają szyby, lusterka i dioda, która do tej pory świeciła po przekręceniu kluczyka. Nie działa również zgaszenie lampki sufitowej po włączeniu zapłonu.
Z elektryki samochodowej nie jestem specjalnie biegły ale na zdrowy rozum padło gdzieś właśnie zasilanie po przekręceniu kluczyka. W jakich miejscach należy szukać przerwania obwodu? Może jakiś spalony bezpiecznik?
Z góry dzięki za wszelką pomoc :)
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Brak plusa po stacyjce
Kostka podmieniona - efektu brak :( Jakieś inne pomysły?
JBC, nie mam szyny CAN
No ładnie... Olśniło mnie i jeszcze raz sprawdziłem listę bezpieczników:
nr. 14 światła cofania, el regulacja lusterek
Nie wiem czemu nie podmieniłem tego wcześniej. Teraz to zrobiłem i zadziałało. No prawie. Nadal jest problem z prawą stroną samochodu - lusterko się nie porusza (z lewej strony jest manualne więc nie mam porównania) a szyba pasażera czasem się nie otwiera kiedy naciskam przycisk u kierowcy. Przy naciskaniu po stronie pasażera wszystko gra dobrze. Więc stawiałbym chyba na jakiś problem w kablach pomiędzy panelem kierowcy a prawymi drzwiami ale teraz za zimno żeby się z tym bawić... Jakbyście mieli jakieś podejrzenia jeszcze, to chętnie wysłucham.
JBC, nie mam szyny CAN
No ładnie... Olśniło mnie i jeszcze raz sprawdziłem listę bezpieczników:
nr. 14 światła cofania, el regulacja lusterek
Nie wiem czemu nie podmieniłem tego wcześniej. Teraz to zrobiłem i zadziałało. No prawie. Nadal jest problem z prawą stroną samochodu - lusterko się nie porusza (z lewej strony jest manualne więc nie mam porównania) a szyba pasażera czasem się nie otwiera kiedy naciskam przycisk u kierowcy. Przy naciskaniu po stronie pasażera wszystko gra dobrze. Więc stawiałbym chyba na jakiś problem w kablach pomiędzy panelem kierowcy a prawymi drzwiami ale teraz za zimno żeby się z tym bawić... Jakbyście mieli jakieś podejrzenia jeszcze, to chętnie wysłucham.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Co do lusterka prawego to u mnie raz działa w dwóch płaszczyznach a raz tylko w jednej. Czyli na 100% sprawa przewodów.
-
pawstrze
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No niestety pali mi ten bezpiecznik. Już kolejny. Chyba się wybiorę do elektryka bo sam raczej tego nie ogarnę... :/
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Sprawdź kable przy zawiasach,z lewej i prawej strony. Może są popękane i robią zwarcie.