Podnoszenie mocy silnika TDI
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Podnoszenie mocy silnika TDI
Egr wywalasz i zaślepiasz po co to gówno trzymać pod maską, mieści się na pewno
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Egr już zaślepiony. Musze wywalić go całkowicie. Faktycznie będzie więcej miejsca. Tylko co zrobić z podciśnieniem. Jak odłączam od EGRa i zaślepiam wężyk to terkocze zawór podczas dodawania i odejmowania gazu?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Ja mam tylko wtyczkę 2 pin podpiętą do egru, reszta odpięta i usunięty z układu :)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Za jakiś czas będę zwalał dolot bo w planie jest czyszczenie. Może dam od razu kolektor od v70. Zrobi się dużo więcej miejsca. Czy sama zmiana kolektora z ACV na V70 zmieni coś w charakterystyce pracy silnika? Cos się polepszy , pogorszy?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Na pewno silnik będzie lepiej oddychać i zmieni się trochę odgłos przy przyspieszaniu ;-)
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Na końcu tego kolektora od v70 jest króciec pod wężyk ciśnieniowy jakiś. Rozumiem że trzeba go zaślepić. Czy to dobre miejsce aby podłączyć tam właśnie wskaźnik doładowania?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Panowie. Tak wygląda dolot od v70 na silniku ACV. Na szczęście mam dawcę innego t4 i mogę popróbować. Wlot powietrza niestety jest bardzo blisko obudowy paska pompy. Praktycznie nie da się wcisnąć gumowego węża od coolera a co dopiero opaska zaciskowa. Może ma ktoś jakieś sugestie lub porady co z tym dalej. Chodzi mi po głowie przecięcie kolektora i przespawanie końcówki do góry i troszkę skrócenie całości. W takiej postaci odpada.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
No cięcie i spawanie to dobre rozwiązanie jeśli będzie to dokładnie zrobione. Ale w oryginale jakoś to się mieści. <55>
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Ogladam juz od godziny zdjecia silników v70 i faktycznie jest centymetr dwa zapasu. Albo inna obudowa paska pompy albo jakas inna grubsza uszczelka kolektora. Sam już nie wiem. Spawanie chyba odpuszczam. Plan nr.2 to kolektor od AXL.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Hoopsii dopiero teraz zauważyłem że próbe robiłeś na angliku i jak dla mnie to właśnie ta osłona paska jest nieco inna niż u mnie w ACV. U mnie jest węższa/zaoblona na górze w tym miejscu.hoopsii pisze:Panowie. Tak wygląda dolot od v70 na silniku ACV. Na szczęście mam dawcę innego t4 i mogę popróbować. Wlot powietrza niestety jest bardzo blisko obudowy paska pompy. Praktycznie nie da się wcisnąć gumowego węża od coolera a co dopiero opaska zaciskowa. Może ma ktoś jakieś sugestie lub porady co z tym dalej. Chodzi mi po głowie przecięcie kolektora i przespawanie końcówki do góry i troszkę skrócenie całości. W takiej postaci odpada.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
AXL i AXG mają takie same, raczej szukaj od AHY - inny kolektor podobny od volvoxxxkamil pisze:Czyli taki sam jak w AXG.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj rano zawiozłem kolektor od v70 do przespawania. Odcięty koniec i wycięte całe kolano. przy okazji dobrze wyczyszczony. Srednice się pokrywają idealnie wiec może coś z tego wyjdzie. Zrobię fotę jak odbiorę.
Przespawany. Jeden plus jeszcze: wycięty caly wlot od EGRa . Nie trzeba zaślepiać.
Przespawany. Jeden plus jeszcze: wycięty caly wlot od EGRa . Nie trzeba zaślepiać.
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Tematy: 3
- Model:
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
V70? co to za oznaczenie ? od volvo v70 czy jak? Powiecie z jakiego to auta i silnika?
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dziękuje za info. A powiecie z doswiadczenia co daje taki kolektor? Lepiej idzie z dołu czy raczej góre obrotów lepiej ciagnie?
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Lepiej idzie w całym zakresie z powodu większego przepływu, jeszcze lepiej jest przy tuningu i zwiększeniu doładowania porównując do seryjnego.
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
A powiesz czy trzeba robic od razu korekty w programie czy wrzucamy sam kolektor i powinno być okej?
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
Mój plan na zwiększenie mocy na tą chwilę jest taki: kat usunięty, egr usunięty, kolektor na razie trochę na wyrost ale i tak musiałem zwalać swój oryg acv bo już cały zasyfiony jest, za radą chemika wydajny wentylator pod IC, do tego K&N no i oczywiście profesjonalne strojenie z hamownią. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Plan na "później" to turbo. Jeszcze nie wiem jakie ale pewnie koledzy bardziej doświadczeni coś doradza. Może audi lub volvo 140 PS a może jakaś hybryda i wtryski 216 z AXG. Chciałbym osiągnąć moc w granicach 150 160 KM. Nie brakuje mi momentu. Nie chcę robić z auta wyścigówki. Najbardziej mi zależy nadal na bezawaryjności. Trochę mocy mi brakuje przy prędkościach autostradowych z pełnym obciążeniem. W innych sytuacjach moc jest wystarczająca.
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Dzis popatrzyłem troche pod maske swojej ACV i ten ori kolektor jest zupełnie inny niz ten z volvo. Troche mnie to przeraża.. Da sie to pózniej po zamianie kolektora sensownie poukładać i popodłączać żeby działało? Egr na pewno nie podejdzie w to samo miejsce. Ps. Czy jak usune ten EGR to bede musiał podłączyć pod kompa i coś pozmieniac w ustawieniach zeby ECU nie wywalało błędów? Podpowiedzcie troche, bo wcelach naukowych bym zmienił ten kolektor ale mam troche obaw. Bawiłem sie juz w takie zmiany ale nie w TDi tylko w V8 wolnossąca benzyna i efekt raczej odwrotny do zakładanego. Po powiekszeniu kolektora, czy tez zamontowaniu o wiekszej przepustowosci Moc i Moment szedł w wyższe partie obrotów, co mi średnio pasowało. Tu moze bedzie lepiej bo to silnik turbo, czy sie myle? Bede wdzieczny za sugestie, obiecuje podzielić sie swoja wiedza jak juz przerobie to wszystko. Obecnie mierze spalanie ( srednia z 1000km) pózniej hamownia i zobaczymy co dalej. Pozdrawiam.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 12
- Model:
- Kontakt:
O EGR jest już wszystko opisane. Co do kolektora to pasuje idealnie. Trzeba tylko przedłużyć jeden wąż od ic. Podejściem do egr się nie przejmuj bo wywalasz go całkowicie.Sam kolektor za dużo nie da. Tak jak pisałem ja go wymieniam bo mam plan na późniejsze modyfikacje a i tak musiałem ściągać swój. Bez programu sam kolektor może najwyżej trochę moment podniesie.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
https://lh3.googleusercontent.com/-S8OM ... AG0198.jpg
da się jak widać. Tu masz coś więcej - http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=1464&start=20
da się jak widać. Tu masz coś więcej - http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=6&t=1464&start=20
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
No czytałem Twój temat... szacunek. Ale ja puki co pozostane przy dopieszczeniu serii i ewentualnie usprawnieniu tego co sie da... Na takie grube zabiegi nie mam czasu, wiedzy i pieniedzy, jak i znajomych którzy za piwko ogarneli by mi elektronike i strojenie, ale dziekuje za informacje i podesłanie tematu. Fajnie to musi jezdzic... Ciekaw jestem tylko spalania przy tych powiedzmy 200KM...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Teraz to tam jest 150 z tego co wiem , na tej dmuchawce bezpieczny max to 180-185 , a spalanie przy 225km jest takie same jak przy 150
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Wbrew wszelkim prawom fizyki itp <cool>. Większa moc przecież powstaje z powietrza, paliwa do tego nie trzeba.chemik211 pisze:spalanie przy 225km jest takie same jak przy 150
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
O ile się jeździ tak samo jak wcześniej to tak, ale nie po to się to robi ;-)
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
z jazdy sama przyjemność to 1, a 2 - ja nigdzie nie pisałem że mam około 200 PS bo nawet tyle nie chciałem. To była insynuacja kuby.kmicic 540 pisze:........ Fajnie to musi jezdzic... Ciekaw jestem tylko spalania przy tych powiedzmy 200KM...
Ma około 160. ozyrys486 może Ci coś podpowiedzieć bo przesiadł się na chwilę ze swojego 88 na mojego <hi>
Co do spalania ... w tym roku podróż około 1100 km do tankowania w austrii, zakładając średnią podróż rzędu 110-120 km/h spalanie rzędu 6,5 litra.
Posta wrzuciłem raczej pod kątem byś zobaczył jak to wygląda jak jest założony kolektor od AXG bo od AHY jest tyci inny ale niewiele. Kolektor ssący od AVC kompletnie inaczej wygląda. Po stronie silnika jednak jest taki sam bo 151 a 102 czy 88 to te same bloki silnika - bać się nie ma czego. Montując kolektor ssący od 150-tki pozostaje Ci dopasować rurę do intercoolera.
Intercoolera od 150-tki czyli FMIC nie zakładaj bo turbine masz za mała - efekt będzie taki sam co u gienia że będzie Ci ciągła od około 2300-2500 obrotów. To się robi jak masz turbinę ze zmienna geometrią. Przedni można założyć ale inny - pytaj chmielika albo cyklona o szczegóły
Ja jestem znania że jeżeli są gotowe rzeczy do podmiany to należy z tego korzystać, a nie bawić się w coś bo jest 30 zł tańsze. Kup chłopie kolektor z AXG i masz wszystko kompatybilne i pasujące. Nie wiem jak z kolektorem wydechowym z ACV czy dziura od EGR będzie w tym samym miejscu jak założysz ten ssący. Nie porównywałem, ale to jest do zaślepienia więc problem mało istotny.