T4 ACV turbo
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
Re: T4 ACV turbo
Kurcze to by miało sens, bo w zimne dni autko jeździło znacznie lepiej niż przy upale.
No to sprawdzimy przepływomierz.
Dzięki.
No to sprawdzimy przepływomierz.
Dzięki.
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Witam Szanownych Forumowiczów, to mój pierwszy post. Od kilku dni jestem posiadaczem T4 z 1998r z silnikiem 2,5 TDi o symbolu ACV ( jeśli dobrze sprawdziłem). Ogólnie pierwsze co pomyślałem jeśli chodzi o jakąkolwiek wiedze, to forum. Strzał w 10-tke, patrze w google jest forum T4,wiec nawet chwili sie nie zastanawiałem, bo sądze ze zostane tu na dłużej. Miałem już styczność z T4 w poprzednich firmach których pracowałem, ale wiedze mam znikomą jeśli chodzi o szczegóły techniczne i serwis. W dodatku to mój Pierwszy Dyzel w życiu ;) więc bede na pewno Was męczył pytaniami za 100 punktów i bede wdzieczny za rzeczowe wypowiedzi i wyrozumiałość. Pierwsze pytanie jakie zadam to czy w moim silniku Turbo jest o zmiennej czy o stałej charakterystyce/ czy jest EGR i katalizator? Pozdrawiam.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Na poprzedniej stronie tego tematu koledzy napisali odpowiedzi na cześć z Twoich pytań. Resztę odpowiedzi też znajdziesz na forum. Zachęcam do lektury.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
Turbina nie jest o zmiennej geometri, egr masz, katalizator - wejdź pod auto i sprawdź
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
`
Rozumiem. Szkoda że turbinka nie ma zmiennej geometrii... Byłem dzis pod autem z czystej ciekawości, i ogolnie wyglada to tak ze zaraz za turbiną jest jakby zgrubiona rura długości ok 30 moze 40 cm długości, zaczyna sie na wysokości maglownicy ale za cholere nie wygladało mi to na typowy katalizator jaki sie spotyka w innych autach, dalej zaraz za jest złaczka na sruby i taki cienki tłumik, albo może właśnie zamiennik katalizatora??? pożniej w połowie auta jest następny tłumik no i końcowy.. Czy tak właśnie powienien wyglądać typowy układ wydechowy w 2,5 TDI ACV? Najbardziej mnie zastanawia katalizator czy to co jest zaraz za turbo to właśnie on... ogólnie wszystko wyglada na Ori w dodatku wszystko jest nowe i wyglada jak by dopiero co było załozone. Ps, a o co chodzi z tym czyszczeniem N75? co to wogóle jest za ustrojstwo?
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 6
- Model:
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Zrób zdjęcie układu wydechowego i wrzuć,bo określenia typu ,,zgrubiona rurka'' ,,cienki tłumik''
Zgrubiona rurka to zapewne chodzi ci o łącznik elastyczny lub tzw ,,plecionkę''- tak ma być
Tłumik środkowy i końcowy-tak ma być
Cienki tłumik- ??? Katalizator to pucha dość duża mniej więcej jak puszka po farbie 2l. Jeżeli jest inaczej to ktoś wyciął. Normalny zabieg w dieslu po wiekszym przebiegu,lub sprzedał jako surowiec wtórny <01>
Zrób ze 2-3 zdjęcia i wrzuć tutaj.
Co do czyszczenia N75 to nie wiem po co chcesz to robić.
Zgrubiona rurka to zapewne chodzi ci o łącznik elastyczny lub tzw ,,plecionkę''- tak ma być
Cienki tłumik- ??? Katalizator to pucha dość duża mniej więcej jak puszka po farbie 2l. Jeżeli jest inaczej to ktoś wyciął. Normalny zabieg w dieslu po wiekszym przebiegu,lub sprzedał jako surowiec wtórny <01>
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Tutaj jest temat o turbo, o tłumikach i innych elementach o które pyta przedmówca są odpowiednie wątki.
Śmietnik będzie usuwany.
Na forum panuje porządek i nie ma tzw tematów o wszystkim, szczególnie jeśli wystarczy odrobina wysiłku aby znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania, jeśli odpowiedzi nie będą cię satysfakcjonowały to kontynuuj ale w odpowiednim wątku.
Śmietnik będzie usuwany.
Na forum panuje porządek i nie ma tzw tematów o wszystkim, szczególnie jeśli wystarczy odrobina wysiłku aby znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania, jeśli odpowiedzi nie będą cię satysfakcjonowały to kontynuuj ale w odpowiednim wątku.
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam,
Jak na razie problem słabości rozwiązany :). Wymieniłem przepływomierz, różnica była, zauważalna, ale przyrost mocy dopiero od 2500. Pojechałem do mechaników od turbin i co się okazało, dolot zapaćkany nagarem, turbina w porządku, EGR zasyfiony.
Po wyczyszczeniu i zaślepieniu EGR autko odżyło. Fajnie jest.
Co prawda jak mocniej przycisnę to puszcza lekkiego dymka. Ale na razie zostawiam jak jest.
Pozdrawiam i dzięki.
Jak na razie problem słabości rozwiązany :). Wymieniłem przepływomierz, różnica była, zauważalna, ale przyrost mocy dopiero od 2500. Pojechałem do mechaników od turbin i co się okazało, dolot zapaćkany nagarem, turbina w porządku, EGR zasyfiony.
Co prawda jak mocniej przycisnę to puszcza lekkiego dymka. Ale na razie zostawiam jak jest.
Pozdrawiam i dzięki.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Dolot musi być czysty. EGR- bardzo dobrze zrobiłeś ze zaślepiony. Wyczyszczony sam Egr czy kolektor również? Sam Egr na niewiele może się zdać.jkrawczyk pisze:Witam,
Pozdrawiam i dzięki.
Taki zabieg to ja zawsze robię w pierwsze dni po zakupie wozidła. Egr i kolektor do czyszczenia/egr do zaślepienia/katalizator o ile jest to do wywalenia <01>
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Czasem egr przepuszcza wtedy kiedy nie powinien i wtedy faktycznie auto nie jedzie i pomaga tylko zaślepienie ;-)
-
jkrawczyk
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Z tego co mi mechanik powiedział to dolot też czyszczony bo nagar tam był.
Dzisiaj sobie spojrzałem, z latareczką, i to zaślepienie jest tylko u góry taką cienką blaszką, myślicie że to wytrzyma? Czy dokupić taki zestaw z dwoma zaślepkami z nierdzewki. Bo w sumie to dostęp jest prosty, to i sam bym zrobił.
Dzisiaj sobie spojrzałem, z latareczką, i to zaślepienie jest tylko u góry taką cienką blaszką, myślicie że to wytrzyma? Czy dokupić taki zestaw z dwoma zaślepkami z nierdzewki. Bo w sumie to dostęp jest prosty, to i sam bym zrobił.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Swego czasu chwilowo na blaszce z puszki po piwie jeździłem (kilka tyś km wytrzymała). Teraz mam z jakiejś blachy (kumpel mi wyciął w robocie). Ale zaślepiałem tylko przy EGR.jkrawczyk pisze:Z tego co mi mechanik powiedział to dolot też czyszczony bo nagar tam był.
-
kmicic 540
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- Kontakt:
Fotki początkowej cześci układu wydechowego zaraz za turbiną i druga fotka przedstawia dojście do środkowego. Czy to na pierwszej fotce to katalizator??? Bo za cholere nie wiem... http://i.imgur.com/Jfod78x.jpg?1 http://i.imgur.com/Aqjw02a.jpg?1driver77 pisze:Zrób zdjęcie układu wydechowego i wrzuć,bo określenia typu ,,zgrubiona rurka'' ,,cienki tłumik''
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Pierwszej fotki nie widać. A na drugiej widze początek wydechu czyli rura od Turbo na której jest osłona termiczna przypominająca może nieco tłumik/katalizator ale jest to tylko osłona :) Dalej rurka skręca w bok i zaraz za flanszą którą przykręcamy dalszą część powinien być katalizator a u ciebie widze jakieś rzemiosło, prawdopodobnie jest to jakiś tłumik przelotowy. Katalizator jest grubszy.