Diagnostyka szklanek
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mikolajpn
- Początkujący T4
- 11
- Last active: -
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Diagnostyka szklanek
Witam.
Zawory głośno pracowały tak więc wydało mi się że to szklanki się wytarły lub popsuły. Rozebrałem górę, wyjąłem wałek i okazało się że zarówno wałek jak i szklanki wyglądają dobrze
Wszystkie szklanki stawiają jednakowy odpowieni mocny opór przy wciskaniu. Jedyny dylemat mam czy szklanki nie powinny stać na tej samej wysokości. Jedne ledwo wystają inne wystają bardzo. Ktoś zna odpowiedź?
Zawory głośno pracowały tak więc wydało mi się że to szklanki się wytarły lub popsuły. Rozebrałem górę, wyjąłem wałek i okazało się że zarówno wałek jak i szklanki wyglądają dobrze
Wszystkie szklanki stawiają jednakowy odpowieni mocny opór przy wciskaniu. Jedyny dylemat mam czy szklanki nie powinny stać na tej samej wysokości. Jedne ledwo wystają inne wystają bardzo. Ktoś zna odpowiedź?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2016, 21:16 przez mikolajpn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zyraza
- Forumowicz T4
- 11
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: carawell
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Diagnostyka szklanek
Jeżeli zawory były docierane to może być mała różnica,to są popychacze hydrauliczne czyli ciśnienie oleju ustawia je w odpowiedniej pozycji w czasie pracy.
W momęcie kiedy odkręciłeś wałek rozrządu jedne zawory były otwarte a inne zamknięte i z tych otwartych zaworów sprężyny wypchneły więcej oleju ze szklanki.
Te dwie przyczyny razem mogą dać sporą rórnicę
Możliwość trzecia zatarte prowadnice zaworów.
W momęcie kiedy odkręciłeś wałek rozrządu jedne zawory były otwarte a inne zamknięte i z tych otwartych zaworów sprężyny wypchneły więcej oleju ze szklanki.
Te dwie przyczyny razem mogą dać sporą rórnicę
Możliwość trzecia zatarte prowadnice zaworów.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Popychacze po wyciągnięciu wałka powinny na max się wypchnąć, palcem nie masz prawa ich wcisnąć, a co do wysokości to najlepiej wyciągnąć popychacze i je obejrzeć dokładnie
-
mikolajpn
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Też tak myślę że powinny stać równo. Ścisnąć się żadnej nie dało ale to jest nic nie warty test. Równie dobrze można sobie postać i na nie popatrzeć. Efekt ten sam. No może da się w ten sposób wyeliminować szklankę która nie trzyma oleju bo miękko chodzi. Wyjąłem szklanki i wszystkie które stały nisko (czyli 5 sztuk z 8) były uszkodzone. Uszkodzenie polegało na połamaniu na kilka części i zupełnym zgnieceniu sprężyn. Popychacz był wtedy cały czas wduszony do oporu, nie napełniał się olejem i co za tym idzie nie kasował luzu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
żółf
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Multivan
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
No to już znasz przyczynę:) Teraz wymień komplet, drogie nie są, bo do swojego AAB za INę płaciłem koło 11-12zł za sztukę
-
Eliasz342
Witam tu wszystkich, jestem tu nowy:)
Również wymieniałem i też coś płaciłem około 10złotych.
Również wymieniałem i też coś płaciłem około 10złotych.