Nie odpala!!!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: t4 multivan
- Kontakt:
Nie odpala!!!
Witam wszystkich! Multivan 2.5 tdi 96 rok po lifcie. Jechał i nagle zgasł, zgasła kontrolka ładowania ale już naprawiona (wymiana regulatora napiecia w alternatorze)i nadal nie chce odpalić, sprawdzony zawór w pompie wtryskowej działa, paliwo dochodzi,przekaźnik 109 sprawdzony, pali się i za 5sek gaśnie kontrolka płynu chlodzacego? (Pierwsza z lewej strony deski). Odpala na chwile na dezodorancie. Pomocy!!!
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: T4 Caravelle Long
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Re: Nie odpala!!!
VAG-a podepnij, może zarejestrowało jakiś błąd.pjastrzab pisze:Rozrządy niedawno wymieniane,są dobre. Podejrzewam elektryczne niedomaganie
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Zajrzyj do małego rozrządu czy wszystko w kupie się trzyma.pjastrzab pisze:Odkrecam przewód przy wtryskiwaczu, krece rozrusznikiem i sucho żadnych wycieków
Mi kiedyś odkręciła się nakrętka centralna z pompy i zdechł podczas jazdy,ściągam osłonę a tam pasek z kołem pompy wisi przemielony.
Ścieło mi klin na ośce pompy.
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Może zawór N 109 padł? On odpowiada za odciecie paliwa. W teście OUT idzie go sprawdzić,ale jak nie chodzi to nie sprawdzisz. Kiedyś,ale to dawno dawno temu Golfina mi nie paliła to pamiętam że przekaźnik jakiś styku nie miał,ale jak mu prąd puścilem na N 108 lub 109 (nie pamiętam),bezpośrednio z akumulatora to chodził,ale chyba w trybie awaryjnym. Ale szło dojechać do warsztatu.
Nie chce wprowadzać w błąd,to tylko sugestia. Może rzeczywiście,gdzieś prądu mu brakuje. Bo co innego-pompa się rozpadła ???
Ale wydaje mi się zawory chyba błędami by sypały na VAG-u.
Nie chce wprowadzać w błąd,to tylko sugestia. Może rzeczywiście,gdzieś prądu mu brakuje. Bo co innego-pompa się rozpadła ???
Ale wydaje mi się zawory chyba błędami by sypały na VAG-u.
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Obydwa paski w porzadku,silnik na 'plaku' wtryskiwanym do kolektora ssącego pracuje,brak plaku i gaśnie.Co do zaworu działa bez zarzutu odcina i włącza dopływ paliwa,wybrałem nawet srodek z niego i probowalem odpalić, a on dalej milczy. Może jest mocno zapowietrzona pompa? Są jakieś metody odpowietrzania? Pomysły na rozwiązanie problemu problemu już mi się kończą.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Banalne pytanie ale kontrolka świec przy odpalaniu się świeci? Próbowałeś na krótko odpalić pomijając kostkę stacyjki?
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Hm.
Zrób tak jak koledzy <up> radzą.
Dobra pompa odpowietrzy się sama (mało to razy wahy brakło). Dla pewności można śruby zluzować za wtryskach. Idzie odpowietrzyć inaczej,ale musial byś wytworzyć podciśnienie na powrocie z pompy.
Dziwne. Zwykle plak działa jako wspomagacz i później chodzi,ale odcięcie plaka i motor nie chodzi???
Daj mu bezpośrednie 12 volt na N 109-> walnij plakiem (choć nie wiem czy immo nie zaświruje) lub zmierz prąd czy dochodzi.
Zrób tak jak koledzy <up> radzą.
Dobra pompa odpowietrzy się sama (mało to razy wahy brakło). Dla pewności można śruby zluzować za wtryskach. Idzie odpowietrzyć inaczej,ale musial byś wytworzyć podciśnienie na powrocie z pompy.
Dziwne. Zwykle plak działa jako wspomagacz i później chodzi,ale odcięcie plaka i motor nie chodzi???
Daj mu bezpośrednie 12 volt na N 109-> walnij plakiem (choć nie wiem czy immo nie zaświruje) lub zmierz prąd czy dochodzi.
-
pirat
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 11
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Dziś mój bialas tez nie odpala, podejrzenie awari nastawnika, odstawiony do warsztatu
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wiec tak,kontrolka od świec zapala się i gaśnie jak dotychczas,zawór N109 (ten w pompie od gaszenia silnika) działa na pewno,podlaczalem też i prąd z akumulatora,wybralem też z jego wnetrza element zamykający dopływ paliwa i nic bez zmian. Jedynie nie próbowałem odpalić na krótko w kostce,jutro spróbuje, choć nie rozumiem powodu. Stacyjka reaguje prawidlowo,kontrolki palą się jak zwykle,jedynie doszla zapalajaca się kontrolka, chyba plynu chłodniczego(pierwsza z lewej strony deski) choć po chwili gaśnie. Noc długa będę dalej myślał.
-
driver77
- Aktywny T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
Mam nadzieję ze do sprawdzonego wartsztatu. Fatum jakieś na nie palenie? Trasa mi się szykuje spora i mam obawy <58>pirat pisze:Dziś mój bialas tez nie odpala, podejrzenie awari nastawnika, odstawiony do warsztatu
Cieżki temat. Jakiejś odcinki zapłonu,alarmu dokładanego nie masz przypadkiem? Immo nie świruje? Choć przy świrujacym immo zapalałby na chwile chociaż,a tu kompletny brak reakcji.pjastrzab pisze:Wiec tak,kontrolka od świec zapala się i gaśnie jak dotychczas,zawór N109 (ten w pompie od gaszenia silnika) działa na pewno,podlaczalem też i prąd z akumulatora,wybralem też z jego wnetrza element zamykający dopływ paliwa i nic bez zmian. Jedynie nie próbowałem odpalić na krótko w kostce,jutro spróbuje, choć nie rozumiem powodu. Stacyjka reaguje prawidlowo,kontrolki palą się jak zwykle,jedynie doszla zapalajaca się kontrolka, chyba plynu chłodniczego(pierwsza z lewej strony deski) choć po chwili gaśnie. Noc długa będę dalej myślał.
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaj pokazał błąd 546 połączenia brak z immo, po wykasowaniu dalej nic.Kolejny błąd brakbkomunikacji ze sterownikiem pompy 1028 chyba. Grzebie przy alarmie nie znajduję kabla odpowiedzialnego za zabezpieczenie,ale będę szukal.przy alarmie jest jakiś włącznik jak nacisne to pali się lampka od alrmu
-
pjastrzab
- Początkujący T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Już jeżdżę. Uszkodzony był nastawnik,lub inaczej sterownik w pompie wtryskowej. Prawdopodobnie zimne luty puściły,naprawa w warsztacie z ustawieniem pompy i śmigam dalej. Dzięki wszystkim za pomoc.