Bierze olej
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 64
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 56 razy
- otrzymal podziekowanie: 170 razy
- Kontakt:
Bierze olej
Witam , w styczniu wymieniłem silnik w swoim aucie, T4 1.9 td, niestety po przejechaniu ok 1000km, stan oleju spadł z max. na min., silnik zapala bez najmniejszych problemów, pracuje równo, ale chwile pochodzi i zaczyna lekko dymić na niebiesko po dodaniu gazu dymu jest więcej, kiedy jest gorący niewidać dymienia, po wyjęciu bagnetu widać delikatne opary ale nie jest to jakiś mocny przedmuch podobnie z korka wlewu oleju, podejrzenia padły na uszczelniacze zaworów, wymieniłem je bez zdejmowania głowicy, w turbinie widać było małe ilości oleju więc podmieniłem na inną i teraz jest czysto, niestety oleju nadal ubywa i dymi na zimnym na niebiesko, nie robiłem jeszcze próby olejowej ale czy przy uszkodzonych pierścieniach odpalał by tak ładnie nawet w mrozy, silnik przed montażem stał jakiś czas, możliwe żeby zapiekły się pierścionki?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Bierze olej
Jak się zagrzeje to się uszczelnia. Czapka w górę i do sprawdzenia głowica jak i dół silnika
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o głowice , to masz na myśli prowadnicę zaworu? dziwi mnie tylko że przy minus 16 on odpalał z półobrotu, przy tak uszkodzonym dole to raczej niemożliwe?
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dziś robie dłuższą trase, po powrocie i sprawdzeniu stanu zapadnie decyzja co dalej, niemam czym zmierzyć kompresji, a chciałbym w weekend jażeli to konieczne rozebrać silnik, żeby w przyszłym tygodniu znów mieć auto na chodzie.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
dlatego chcę rozebrac go w sobote, żeby w poniedziałek już coś wiedzieć, teraz przejechałem ok. 200km ładunek 600kg, na postoju żadnego dymku z wydechu na wolnych i wysokich obrotach, lekki przedmuch z korka nic bagnetem, niewiem ile oleju ubyło musiał by postać, moc taka sobie jak w1.9 td pod górkę czuje cięzar.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Kolega miał kiedyś starą Renówkę benzyniaka, jeździła normalnie, moc itp była, z wydechu też nic a olej wiadrami chlała. Uciążliwe było ciągłe zawalanie świec zapłonowych nagarem. Prawdopodobnie silnik był przegrzany u poprzedniego właściciela.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Też o tym pomyślałem, tym bardziej że kiedy jest zimny jedzie dynamiczniej, na ciepłym wydaje mi sie słabszy, jutro zdejmę głowice.
-
JanB
- Początkujący T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
pelek37 pisałeś, że silnik wymieniłeś, to nie dali ci gwarancji na motor? Sprzedali ci wyeksploatowany silnik, więc go zwróć.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
No tak, tylko po odpaleniu ten silnik pracował ładnie, niewiedziałem że wcina tyle oleju, miałem 14 dni rozruchowej gwarancji. Po przejechaniu 450 km. ubyło mi ok. 3milimetry oleju na bagnecie, dziś zdjołem głowice, progi lekko wyczuwalne, po wlaniu nafty na tłoki z pierwszego od razu zeszła, duże luzy na zaworach wydechowych, ssące ok., mam pytanie, stan oleju przed rozbiórką wskazywał pól stanu, po zlaniu to tylko 2 litry oleju, to nie za mało?
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Od max do min na bagnecie powinno być 1L. Pełny stan po wymianie oleju z małym filtrem 4.5L, z dużym wchodzi 5L
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
bierze olej
Panowie dowiedziałem się przeglądając forum że mam silnik od golfa nie oryginał od t4, bagnet jest z przodu , dzwoniłem do człowieka który mi go wymieniał, mówi że zamontował taki bo taki był wcześniej, rzeczywiście bagnet był tak samo, miski nie zmieniał bo była taka sama, odpowietrzenie głowicy było przez obudowe czujników z dodatkowym wyjściem, mówi że mógł ktoś w starym silniku skrócić bagnet dlatego wchodziło mi tyle oleju ile trzeba, możliwe?
-
urq
- Forumowicz T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 x 2
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Hej, daj spokój z remontem, szukaj silnika z golfa 1.9TD z pompą wtryskową, najlepiej takiego którego można odpalić...
Będziesz miał 7 KM w gratisie i dużo szybszą wymianę niż remont...
Silnik który kupiłeś jest sprawny ale przegrzany, stąd wciąga olej...
Zawsze silnik złożony w fabryce, będzie lepszy od remontowanego..nawet jak ma 500tysi nalatane...
Będziesz miał 7 KM w gratisie i dużo szybszą wymianę niż remont...
Silnik który kupiłeś jest sprawny ale przegrzany, stąd wciąga olej...
Zawsze silnik złożony w fabryce, będzie lepszy od remontowanego..nawet jak ma 500tysi nalatane...
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
I tu nie masz racji bo często silniki zrobione sa lepsze od fabryki.urq pisze:Zawsze silnik złożony w fabryce, będzie lepszy od remontowanego..nawet jak ma 500tysi nalatane...
I najważniejsze odpowietrzenie musi być w głowicy inaczej jest bąbel powietrza przez co głowica jest bardziej obciążona termicznie
-
radex
- Forumowicz T4
- 10
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: aab
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Do pelek37 jak miałeś to odpowietrzenie można zobaczyć?Czyli silnik miałeś na oryginalnej misce i smoku jak w osobówce?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Szkoda czasu na remonty itp, lepiej iść w tą stronę http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t=282
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Miał przez trójnik ,i tu jest błąd bo w osobówce jest inaczej silnik pochylony dlatego nawierca się głowicęradex pisze:Do pelek37 jak miałeś to odpowietrzenie można zobaczyć?Czyli silnik miałeś na oryginalnej misce i smoku jak w osobówce?
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Dokładnie, odpowietrzenie jest przez inną obudowę czujników w głowicy z jakiejś osobówki z dodatkowym wyjściem do zbiorniczka, człowiek który mi wymieniał ten silnik , mówi że sprzedawca który mu go sprzedał zapewniał że jest wyjęty z t4, ten pojechał porównał że są takie same i kupił i mi zamontował, porównywałem miskę z mojego silnika z miskami do t4 na allegro wyglądają tak samo. Zdaje się że chyba naprawdę dam sobie spokój z tym silnikiem i poszukam innego, ale już sam, bez pośredników. Ten co mi go montował ma dziś przyjechać, może się jakoś dogadamy.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
W silniku niebyło pierścieni, duże luzy na prowadzeniach.Kupiłem drugi silnik, mechanik na własny koszt go wymieni, temat można zamknąć. Dziękuje wszystkim za pomoc.