dymi na bialo i szarpie przy odpalaniu.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
dymi na bialo i szarpie przy odpalaniu.
Witam. 1.9 td. Dymi na bialo na rozgrzanym, czasem bardziej czasem mniej. Płyn chłodniczy ucieka dużo ponad normę z poprzednich lat eksploatacji. Przy odpalaniu szarpie I puszcza kłęby siwobialego dymu. Po kilku sek.wyrownuje prace. Po dłuższej jeździe we wlewie oleju biała maź. Odma zawalona tym samym. W plynie chlodniczym oleju brak. Oleju trochę ubywa. Jeśli odkrece korek od plynu i odpuszczę ciśnienie cieczy chłodzącej to następnego dnia odpala bez szarpania.
-
ozyrys486
- profil zaufany

- Samodzielny mechanik
- 11
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Re: dymi na bialo i szarpie przy odpalaniu.
uważam chociaż mogę się mylić że raczej to będzie uszczelka pod głowicą
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Czy będzie to wyglądało tak ze pęknieta uszczelka powoduje przedstawianie się plynu do komory spalania .Płyn jest spalony stąd biały dym i szarpania przy zapalaniu bo komory są podlane płynem chlodniczym. Wczoraj czytałem o nieco podobnych objawach ale przyczyną był ścinany klin na wale . próbuje się utwierdzic zanim rozbebesze pół silnika. Mamy gdzieś na forum tutorial którym można by się podeprzec podczas wymiany tej uszczelki?
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Jak jest uszkodzony klin na wale to ciezko pali i bialy dym nie spalonym paliwem bo klin przestawil rozrzad
Z tego co piszesz to uszkodzona uszczelka pod glowica
Z tego co piszesz to uszkodzona uszczelka pod glowica
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Trzeba będzie więc głowice ściągnąć. Przeglądałem forum ale nie znalazłem opisu krok po kroku.zapytam wiec żeby się upewnic. Rozrząd ustawiam na znaki kręcąc wałem w prawa strone. Jakoś trzeba koła zablokowac? Głowica ciezka? Trudno się rozkleja od bloku? Jakieś patenty lub czynności ułatwiające całą operacje?
-
szczepek76
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4 2000r
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Jak sam tego nigdy nie robiles to sie za to nie bierz
Oddaj do mechanika to dla niego bedzie normalna robota
Rozebrac to nie sztuka zle rozkrecisz a jeszcze gorzej zle skrecisz glowice to se narobisz biedy
Po zdjeciu glowicy sprawdzic czy nie ma pekniec i oddac do splanowania
I policz koszty czy nie lepiej bedzie drugi motor albo swapa na TDI
Oddaj do mechanika to dla niego bedzie normalna robota
Rozebrac to nie sztuka zle rozkrecisz a jeszcze gorzej zle skrecisz glowice to se narobisz biedy
Po zdjeciu glowicy sprawdzic czy nie ma pekniec i oddac do splanowania
I policz koszty czy nie lepiej bedzie drugi motor albo swapa na TDI
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Swap na tdi powiadasz, to jeszcze zdążę zrobić. Zacznę jednak od wymiany uszczelki. Może ktoś coś jeszcze podpowie?
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
co tu podpowiadać . Pamiętaj żeby splanować głowice, daj nowe sruby glowicy dokrecone odpowiednim momentem i odpowiednia kolejnoscią, uwazaj aby zadne zanieczyszczenia nie dostaly ci się do środka wyczyść jeszcze dobrze powierzchnie bloku do której przylega uszczelka. Kup uszczelkę dobrej firmy i jak będzie potrzeba to inne uszczelki po drodze żebyś za jakąś chwile nie musiał znowu jakiejś wymieniać bo się olej sączy albo coś . Jak już głowice będziesz miał zrzuconą to możesz sprawdzić stan i ewentualnie wymienić uszczelniacze zaworowe . Po złożeniu ustaw dobrze rozrząd, odpowietrz układ paliwowy i ustaw kat wtrysku i silnik powinien działać jeszcze długi czas .
-
wilu8
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Jak miał byś się kiedykolwiek brać amatorsko za naprawe silnika to taki silnik jest najprostrzy , podstawowe narzedzia plus klucz dynamometryczny . Głowice po demontażu oddajesz do zakładu tym sie zajmującym koszt ok 300zł robia kpl =jak nowa głowica
składasz na nowych czesciech (śruby uszczelki ) ustawiasz rozrząd w 1.9 banalnie prosty . Koszty ok 500-650 zł , robota w warsztacie ok plus 500 zł
składasz na nowych czesciech (śruby uszczelki ) ustawiasz rozrząd w 1.9 banalnie prosty . Koszty ok 500-650 zł , robota w warsztacie ok plus 500 zł
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Głowice ściągnąłem bez większych problemów. Uszczelka była rozwarstwiona ale nie wiem czy to ona była przyczyną spalania wody. Zewnętrzne tloki zakrywaja cylindry ale wewnetrzne widać . Są lekko wyświecone w dwóch miejscach a próg jest tyło lekko wyczuwalny. Głowica jutro pojedzie do sprawdzenia. Zobaczymy co wyjdzie. Zastanawiam się jak założę łączniki między rura wydechowy a kolektorem.
Wtryski są w kręcone w głowice i składają się z dwóch czesci. Klucz 24 cześć górna i 27 cześć dolna. Można to rozkręcać osobno czy raczej długa nasadka w calosci?
Wtryski są w kręcone w głowice i składają się z dwóch czesci. Klucz 24 cześć górna i 27 cześć dolna. Można to rozkręcać osobno czy raczej długa nasadka w calosci?
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Tak zrobie, dzieki.Probe041 pisze:Wtryski tylko i wyłącznie w całości
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Uważasz ze nie powinienem się za to zabierac? Nie jesteś w tym odosobniony. Uwielbiam grzebać przy swoich autach. Silnik to rzecz trochę trudniejsza ale myślę że dam radę a jeśli czasem ktoś coś podpowie to będę wdzieczny. Kiedyś przeczytałem w stopce jakiegoś forumowicza zdanie. : to co umiem zrobię sam a tego czego nie umiem to się nauczę i tez zrobie.ostryt4 pisze:Coś czuję że "jazda"dopiero się zacznie <58>
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Nie bierz tego do siebie ale na pytanie "Czy głowica ciężka ?" trochę mnie rozbawiłeś.
Sam nie długo zabieram się za jak to się mówi w żargonie mechaników " ściąganie czapki", niby wszystko gra ale nie podoba mi się za wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia.
Sam nie długo zabieram się za jak to się mówi w żargonie mechaników " ściąganie czapki", niby wszystko gra ale nie podoba mi się za wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia.
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Skoro wszystko gra to po co ruszać głowicę ? Może po prostu uszkodzony jest korek zbiorniczka wyrównawczego w którym jest zaworek odpowiedzialny za upuszczanie nadmiernego ciśnienia ?ostryt4 pisze:Nie bierz tego do siebie ale na pytanie "Czy głowica ciężka ?" trochę mnie rozbawiłeś.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Korek został wymieniony jako pierwsza rzecz. Ciśnienie bije od pierwszych chwil uruchomienia silnika tak więc się nie łudzę i nastawiam się na grubo.
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Gdybym drugi raz rozbieral To nie rozpinalbym rury wydechowej od końcówki kolektora tylko odkrecil ten element od turbiny. Teraz muszę jakiś specjalny ściągacz majstrowac. Glowica waży około 20 kg i bez problemu odchodzi od korpusu. Jest już rozebrana , czekam na test szczelnosci. Cylindry po weryfikacji , turbina tez i wszystko jak nowe , no może prawie ale moje 240 km przebiegu realne. Jeden cylinder dostawał wode.
Dzwonił człowiek od glowicy i mówił coś o nieciekawych peknieciach, wytartych prowadnicach oraz zapadnietych zaworach. Jakoś mi to nie pasuje do ogólnie dobrego stanu reszty silnika. Co myslicie?
Dzwonił człowiek od glowicy i mówił coś o nieciekawych peknieciach, wytartych prowadnicach oraz zapadnietych zaworach. Jakoś mi to nie pasuje do ogólnie dobrego stanu reszty silnika. Co myslicie?
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Głowica mocno popekana przy wlotach do komór wirowych. Ogólny stan tez kiepski wiec szukam nowej . Co byście ddoradzli nowa hiszpańska amc czy szukać dobrej używki OEM do regeneracji?
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Kupiłem nową glowice. Trochę to trwało ale wreszcie poskladalem wszystko do kupy. Nawet udało się odpalic. Jutro pierwsza jazda i mam nadzieje ze będzie dobrze.
-
ROCZNIAK
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Pacjent ma się dobrze , nie kopci i nie dymi a na dodatek fajnie jedzie. Dziękuję za wpisy , pomoc i sugestie. Można temat zamknac.