Problem z odpaleniem 2.4 AAB Pomóżcie!

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Oskar85
Nowy T4

Answers: 0
11
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: Multivan '92
Kontakt:

Problem z odpaleniem 2.4 AAB Pomóżcie!

Nieprzeczytany post autor: Oskar85 »

Witam.Od kilku dni nie mogę uruchomić swojego staruszka Multivana.
Po powrocie z trasy wieczorem odstawiłem auto na parking i na drugi dzień rano już nie chciał odpalić z kluczyka.Do tej pory palił od pierwszego dotyku.
Sprawdziłem czy oby na pewno ma paliwo i czy jakiś przewód się nie poluzował.Podałem PLAKa i odpalił bez problemu.Gdy go zgasiłem odpalał trochę ciężej niż
wcześniej...ale odpalał.Ponieważ auto jest mi niezbędne w codziennej pracy przez kilka dni odpalałem go właśnie w ten sposób..tylko z rana na zimnym silniku a później już palił bez "przyspieszacza".Wymieniłem filtr paliwa,przewody paliwowe na odcinku filtr-pompa oraz założyłem zaworek przeciwzwrotny na jednym z przewodów.Próbowałem sprawdzić zawór na pompie i niestety nie dałem rady go wykręcić.Sprawdziłem zawór przewodem "na krótko" i "cyka" czyli wydawałby się sprawny.Po tych próbach auto przestało wogóle odpalać.Nie reaguje na nic.Akumulator dobry..rozrusznik kręci..paliwo jest..a auto nawet na Plaku ani na lince nie odpala.Sprawdzałem czy nie przesunął się pasek rozrządu ,ale wszystko wygląda tak jak powinno.Pompa paliwowa założona około 2 lata temu "po regeneracji".
Stanu świec niestety nie znam (wymiana ok 3 lata temu)
Co może być przyczyną??
Proszę bardziej doświadczonych ode mnie kolegów o pomoc.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem 2.4 AAB Pomóżcie!

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Oskar85 pisze:
.Sprawdzałem czy nie przesunął się pasek rozrządu ,ale wszystko wygląda tak jak powinno
co to znaczy wygląda? ustawiłeś wszystko na znaki i się pokrywają czy sobie paski z zewnątrz pooglądałeś i tyle ?
żółf
Forumowicz T4

12
Tematy: 13
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: żółf »

Pierwsza sprawa sprawdzić ustawienie rozrządu kąta wtrysku, w następnej kolejności świece. Jeżeli jedno i drugie ok, to wykręciłbym wtryski i sprawdził sprężanie, a przy okazji można wtryski sprawdzić u pompiarza. Ale jeżeli odpalał na plaku a teraz wcale to tak jak kolega Kenobi obstawiałbym że przeskoczył rozrząd
SANCZO
Stały bywalec

11
Tematy: 15
Model:
Auto: vw t4
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: SANCZO »

wydaje mi się ze z pompa wtryskową coś się dzieje . Miałem taki przypadek w audi a6 c5 2.5tdi v6 ze jednego dnia normalnie chodzila po zgaszeniu rano nie chciała odpalić . Winna okazała się pompa .
Oskar85
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

Kenobi pisze:
Oskar85 pisze:
.Sprawdzałem czy nie przesunął się pasek rozrządu ,ale wszystko wygląda tak jak powinno
co to znaczy wygląda? ustawiłeś wszystko na znaki i się pokrywają czy sobie paski z zewnątrz pooglądałeś i tyle ?
Kenobi - Sprawdziłem po znakach i są ustawione na kole zamachowym jak i na pompie prawidłowo.Dziś znajomy elektryk podpowiedział mi że to że elektrozawór "cyka" to nie oznacza jeszcze ze jest sprawny.Może być wewnątrz zapchany jakims paprochem...nie dodałem też że gdy odpaliłem na plaku to przy gaszeniu wyjąłem kluczyk a silnik jeszcze kilka dobrych sekund chodził.
cybkryst
Aktywny T4

14
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cybkryst »

mati0001441 pisze:
wydaje mi się ze z pompa wtryskową coś się dzieje . Miałem taki przypadek w audi a6 c5 2.5tdi v6 ze jednego dnia normalnie chodzila po zgaszeniu rano nie chciała odpalić . Winna okazała się pompa .
To kompletnie inna bajka..
A tak na marginesie 2.5 V6 TDI to kupa łajna. A to że pompa z dnia na dzień bez żadnych objawów pada to normalka.

Wracając do tematu to wygląda na to że problem jest z rozrządem skoro na plaku nie chce gadać.
SANCZO
Stały bywalec

11
Model:
Kontakt:

To wiem, że 2,5 tdi to padaczka ale na szczęście nie moja była tylko gościa któremu robiłem :P Zaś swoją drogą spotkałem się ostatnio z opinią o moim nowym nabytku vw t4 2.5 tdi ACV od znajomego: "Przecież to najgorsze silniki jakie były w vw" Haha Padłem :). Wracając do tematu miałem jeszcze inny przypadek z odpalaniem w 1.9D ze ścięło pół klina na kółku zębatym wału korbowego i przestawiał się lekko rozrząd efekt był taki sam, za nic w świecie nie chciał odpalić . Nie wiem jak jest w tym silniku bo takiego jeszcze nie robiłem . I co śmieszne jak już odpalił to nie stukał nie pukał nie kopcił tylko bardzo ciężko albo wcale nie odpalał .

Tak jak myślałem jest koło na klinie więc czym prędzej radziłbym sprawdzić czy śruba centralna nie jest poluzowana jeśli tak bezzwłocznie ściągnąć rozrząd i sprawdzić stan klina na kole .
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A znak na wałku rozrządu? (trzeba zdjąć pokrywę zaworów)
Radauskas
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 122
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Radauskas »

Jak nie gada na plaku to odpuść póki co szukania problemu w układzie paliwowym. Problem jest z silnikiem.
żółf
Forumowicz T4

12
Tematy: 13
Model:
Auto: Multivan
otrzymal podziekowanie: 6 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: żółf »

Oskar85 pisze:
dodałem też że gdy odpaliłem na plaku to przy gaszeniu wyjąłem kluczyk a silnik jeszcze kilka dobrych sekund chodził.

A widzisz w tym coś dziwnego?

Sprawdziłeś kąt wtrysku czy się pasek od pompy nie przestawił? Gdzie sikasz plaka? Może dolot zatkany. Mimo wszystko zacząłbym od świec - wykręć te do których masz najlepszy dostęp i sprawdź na krótko, jeżeli padnięte wymień.
SANCZO
Stały bywalec

11
Model:
Kontakt:

Coś autor tematu się przestał interesować . Czyżby problem rozwiązany ??
Oskar85
Nowy T4

11
Model:
Kontakt:

Interesuje sie nadal.Choć udało mi się w końcu silnik uruchomić.Okazało się,że podczas prac gdzieś uszkodziliśmy przewód od elektrozaworu.Wymieniony na nowy i silnik już uruchomiony.Jeżeli chodzi o świece to wymiana bezpiecznika (ten pod maską) okazała się strzałem w dziesiątke rzeczywiście był zaśniedziały,i nie podawał prądu dalej.Tu zaznaczę,że wcześniej pomyliłem bezpieczniki od wiatraków z tym i mylnie stwierdziłem,że wszystko ok..natomiast dalej rozruch trudny na zimnym silniku więc już zakupiłem komplet świec i jutro wymienie te do których mam dostęp a reszte dam wymienić do warsztatu.Na wężykach od paliwa pojawiły się znów pęcherzyki powietrza..cafają sie po zgaszeniu silnika od filtra w stronę zbiornika.Może coś zle poskrecane...?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”