Alarm do T4 Multivan 1991r.

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
xtc1975
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: VW Transporter 1998
podziekowal za post: 33 razy
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Alarm do T4 Multivan 1991r.

Post autor: xtc1975 »

Witam wszystkich!

Wczoraj cały dzień się męczyłem a nie mogę sobie poradzić z niby bardzo prostą rzeczą.

Mam w busie centralny zamek, który działa idealnie z kluczyka. Powiem od razu że centralny zamek działa na wszystkie drzwi i tylną klapę. Mam dwa zamki "master" przód lewe drzwi i przód prawe drzwi, dwa zamki slave (drzwi rozsuwane oraz klapa tylna). Wszystko fabrycznie, oryginalne. Pilota nie było.

Kupiłem alarm z modułem do centralnego zamka, podpiąłem wszystko zgodnie z instrukcją, ustawiłem impuls na 3,5 sek. (standard do zamków elektrycznych 0,5 sek ale z tego co sie doczytałem to mam pneumatyczny).

Nie podłączyłem jeszcze żadnych czujników, nie przeciąłem przewodu do pompy itp. Jedyne, co podłączyłem na razie to:

zasilanie stałe +12V
zasilanie po kluczyku
masa
kierunkowskazy lewe i prawe (mrygają jak naciśnę pilota, 2 razy jak otwiera, raz jak zamyka)
z tego co rozumiem to centralka ma wbudowane przekażniki do zamka pneumatycznego, czyli podłączyłem tam też wszystkie kable i teraz mam zonka:

W instrukcji alarmu napisano, że mam podłączyć się pod zielony i popielaty przewód wychodzące z drzwi kierowcy. Zielony przewód tam jest, ale jedyne popielaty/siwe tam to siwy-czerwony i siwy-czarne. Nie chcę niczego spalić więc nie ruszam tam nic.

Czytam na forum i na niemieckim Wiki T4 i wynika że trzeba się podłączyć do 4-przewodowej wiązki od CZ która wychodzi z drzwi (ja się podłączyłem od prawej strony (pasażera)). Wiązka od ZC zawiera 4 kable. z niemieckiego T4 Wiki wynika że czerwony to +12V, brąz to masa, białe i żółte to do sterowania zamieniają +12V i masa. Woltomierzem sprawdziłem, wszystko się zgadza. Podłączę dwa kable wychodzące z centralki dla otwierania/zamykania i taki numer, że non-stop wszystkie zamki się otwierają i zamykają bez końca.

Ja rozciąłem biały przewód, i na chybił trafił podłącząc się znowu pod te kable, uda mi się z pilota ZAMYKAĆ drzwi, ale jak klikam na otwieranie to tylko słychać jak pstrykają przekaźniki wewnątrz centralki, ale siłowniki nie reagują...

Wracając do opisu centralki, dostałem od sprzedawcy schemat do "VOLKSWAGEN T4 rocznik 1989 i późniejsze", wszystkie opisane kable się zgadzają tylko tego popielatego znaleźć nie mogę. Co dziwne, w opisie alarmu jest też schemat, z którego wynika że trzeba PRZERWAĆ przewód idący od sterownika centralnego zamka do kompresora, gdziekolwiek to może być???

Czy ktoś podpowie jak podłączyć i w którym miejscu najlepiej się wpiąć i czy przeciąć przewody czy nie? Istnieje ten popielaty przewód i czy on faktycznie ma coś do CZ? Z niemieckiego Wiki wynika ze nie... http://t4-wiki.de/wiki/Zentralverriegelung
notri
Mistrz T4

15
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Re: Alarm do T4 Multivan 1991r.

Post autor: notri »

odłączyłeś się od modułu centralnego oryginalnego ?

This topic has 12 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”