Samodzielna rozbiórka i ew. naprawa skrzyni biegów

ODPOWIEDZ
Johnny
Aktywny T4

14
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Samodzielna rozbiórka i ew. naprawa skrzyni biegów

Post autor: Johnny »

Temat jest następujący: u mnie w aucie pojawiają się stuki po wciśnięciu sprzęgła (i nie tylko wtedy) - i wszystkie tropy prowadzą do skrzyni biegów, problem opisywałem (wrzuciłem nawet nagranie) w tym temacie: http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=52&t=3164 Jeździłem z tym po warsztatach zajmujących się skrzyniami biegów i diagnoza jaką usłyszałem to "luzy na łożyskach wałka sprzęgłowego", osobiście podejrzewam też dobity mechanizm różnicowy. Poza tym wycieka mi olej z uszczelnienia półosi więc są powody do zrzucenia skrzyni.

I kwestia teraz jest taka - ponieważ kwota +/- 2000zł za naprawę w profesjonalnym warsztacie mnie przerasta w tym momencie - jak bardzo skomplikowaną operacją jest rozbiórka skrzyni biegów 02B (kod skrzyni EWB, od silnika 2,5tdi 88KM)? Czy jest szansa aby zrobić to samemu (np. wymiana łożysk i uszczelnień)? Nigdy skrzyni biegów nie rozbierałem, ale trochę grzebię przy aucie wiec jakieś tam podstawowe pojęcie mam. Macie może jakieś filmiki z rozbiórki albo opisy na wzór "swap td ->tdi" (dzięki któremu udało mi się samodzielnie zrobić swapa u siebie)? Może jest ktoś kto rozbierał taką skrzynię i podzieli się swoim doświadczeniem?
chajny
Forumowicz T4

12
Model:
Auto: T4
Opis: T4 od podstaw ???
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Re: Samodzielna rozbiórka i ew. naprawa skrzyni biegów

Post autor: chajny »

Mam fotki jak robiłem u siebie jednak to O2G wiec nie wiem czy cokolwiek pomoże.Nie mam pojęcia jak wygląda sprawa wnetrzności u Ciebie,nie mniej jedn…login to view the rest of this post
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

This topic has 27 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Manual”