Sterowanie swiecami żarowymi

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
MAREKABL
Początkujący T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 4
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Sterowanie swiecami żarowymi

Nieprzeczytany post autor: MAREKABL »

Witam, jestem tu nowy, chciałem wszystkich pozdrowić.Mam problem z moim t4 1.9td, swiece zarowe nie są odłączane od zasilania podczas kręcenia rozrusznikiem,dopiero po kilku minutach pracy silnika słychać tyknięcie przekaznika który wyłącza swiece.Auto posiadam juz kilka lati zawsze były problemy z odpaleniem w niskich temperaturach z powodu przeciazenia akumulatora,obecnie wyciągam przekaznik po rozgrzaniu swiec i rozrusznik kreci jak nalezy, zna ktoś rozwiązanie tego problemu?
Ryś
Stały bywalec

15
Tematy: 2
Model:
Auto: t4 Mix
Opis: Posiadacz Zielonej t4 :D
podziekowal za post: 37 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Re: Sterowanie swiecami żarowymi

Nieprzeczytany post autor: Ryś »

Może sam przekaźnik podmień na inny.
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Dziekuję za podpowiedz, Przekażnik jest z numerem 104 podmieniony został na inny taki sam ale poprawy brak, może tak ma być?przydał by sie szczegółowy schemat podłączen aby zrozumieć jak to powinno działać.W instalacji jest tez przekaznik odciązeniowy który wyłacza swiatła mijania wycieraczki i dmuchawe podczas rozruchu,moze to on powinien rozłączyc grzanie swiec w momencie rozruchu.

EDIT:

Zamontowałem kontrolke led podłaczona do masy i pod bezpiecznik swiec żarowych , zauwazyłem ze swiece załączaja sie czasami po wejsciu do auta mimo ze kluczyk nie jest w stacyjce,
Ostatnio zmieniony 23 gru 2014, 10:42 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, używaj opcji edycja
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

zmień przekaźnik na nr 60, a będzie lepiej
nie wiem czy u nas na forum, czy na t4-wiki czytałem, że 104 ma jakieś " udziwnienia " i to one powodują problemy
poszukaj u nas na forum,
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Jeśli chodzi o włączanie świec po otwarciu drzwi kierowcy to w ABLu tak ma być, jest to tzw wstępne grzanie. Ja u siebie w byłym ABLu założyłem taki przekaźnik świec www.t4-forum.pl/viewtopic.php?p=42353#p42353
gocu87
Nowy T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 Long
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gocu87 »

A ja mam taki problem ,że mi przekaźnik raz chwyta a raz nie. Mam pociągniętą diodkę led na pulpit by wiedzieć kiedy jest wysterowany. Co proponujecie? Styki na przekaźniku czyste przekaźnik w środku czysty. Tylko jak nim poruszam na boki to wtedy łaskawie niekiedy za 20-stym razem załapie. Jak nie jest wysterowany to można pomarzyć o odpaleniu. Pozdrawiam.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

gocu87 pisze:
Styki na przekaźniku czyste przekaźnik w środku czysty. Tylko jak nim poruszam na boki to wtedy łaskawie niekiedy za 20-stym razem załapie
wniosek dość prosty, styki przekaźnika wchodzą w gniazda w konsoli więc to one zapewne są wypalone
temat częsty i opisany na forum
gocu87
Nowy T4

13
Tematy: 0
Model:
Auto: T4 Long
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: gocu87 »

Dzięki Kenobi za radę też tak myślę tylko mam wątpliwości czy to jest proste do zrobienia. Próbowałem nawet podejść do tematu ale dość ciężko będzie się do tego dobrać od środka.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Do wymiany skrzynka przekaźników
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witam,próbowałem z innymi przekaznikami ale w tej wersji przekaznik swiec 104 jest elementem wykonawczym a steruje nim przekaznik z nr 137 i do jego pinów podłaczony jest czujnik temperatury a także sygnał sterujący rozrusznikiem-to chyba on szwankuje.Aby nie generowac kosztów z doświadczalnym kupowaniem przekazników(jeden kupiony nowy no name za 34zł) podłaczyłem zasilanie cewki przekaznika pod bezpiecznik ogrzewania szyby-tam znika napięcie po obróceniu kluczyka w pozycje rozruch silnika,dzieki temu mój problem został rozwiazany, swiece napewno nie grzeja jak krece rozrusznikiem lub gdy wsiądę do auta nie mając zamiaru nigdzie jechać.

EDIT:kolego Probe041 mam dokładnie taki przekaznik jak podałes w linku

wkładałes ten przekaznik bez obudowy aby było widac czy elektromagnes zaskakuje ? mozna wtedy palcem docisnac klapke i sprawdzisz czy twoja dioda zapala sie zdecydowanie czy cos szwankuje, jesli jest tam przekaznik z elektroniką to moze lut nie trzyma, sprawdzałes na innym przekazniku? Skoro przekaznik czysty w srodku i na zewnatrz to skrzynka bezpieczników raczej sprawna.

.
Ostatnio zmieniony 24 gru 2014, 22:14 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: 3x post pod postem zalecam używanie funkcji edycja
6182
Początkujący T4

12
Tematy: 3
Model:
Auto: T4 `95
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: 6182 »

MAREKABL pisze:
Witam, jestem tu nowy, chciałem wszystkich pozdrowić.Mam problem z moim t4 1.9td, swiece zarowe nie są odłączane od zasilania podczas kręcenia rozrusznikiem,dopiero po kilku minutach pracy silnika słychać tyknięcie przekaznika który wyłącza swiece.Auto posiadam juz kilka lati zawsze były problemy z odpaleniem w niskich temperaturach z powodu przeciazenia akumulatora,obecnie wyciągam przekaznik po rozgrzaniu swiec i rozrusznik kreci jak nalezy, zna ktoś rozwiązanie tego problemu?
A wyciągnij przekaźnik nr 137,jest u góry skrzynki elektrycznej, i sprawdź czy jak włączasz rozrusznik,na złączu nr 15 pojawia się napięcie.U mnie jest ono w drugiej kolumnie od lewej i pierwszym wierszu ;) Ale nie wiem czemu ktoś tę kostkę odwrotnie umocował.
Jeżeli napięcie jest,no to chyba winny jest ów przekaźnik,właściwie moduł sterujący swiecami.
Jeżeli nie ma,moduł nie wie że kręcisz rozrusznikiem,więc nie wygasza świec.

http://i.imgur.com/B5vlTrG.jpg
MAREKABL
Początkujący T4

15
Model:
Kontakt:

Witam, dziekuje za odpowiedz, na złączu nr 15 pojawia sie u mnie zasilanie podczas obrotów rozrusznika czyli raczej szwankuje moduł 137,ale tak jak napisałem nie chce kupowac juz przekazników,po przeróbce przekaznika 104 działa on tylko wtedy kiedy potrzeba.
kpkeeam
Forumowicz T4

12
Tematy: 10
Model:
Auto: MULTIVAN Proiektzwo
otrzymal podziekowanie: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kpkeeam »

Kiedyś w golfie z silnikiem 1Y też toczyłem podobny bój i wyszło że w przekaźniku sterującym były zimne luty. Właściciel nie pozwolił przelutować tylko zapodać nówkę. Ta nówka popracowała tylko 1 dzień i to samo. W międzyczsie przelutowałem ten poprzedni i założyłem ponownie, auto śmigało trzy zimy i nie powtórzyły się problemy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”