ciśnienie oleju
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 64
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 56 razy
- otrzymal podziekowanie: 170 razy
- Kontakt:
ciśnienie oleju
Witam ,koledzy powie mi ktoś jakie powinny być wartości ciśnienia oleju, zegar załozony w miejsce czujnika przy filtrze pokazuje ok 3bar, na ciepłym silniku i wolnych obrotach, natomiast załozony w głowicy na wolnych obrotach pokazuje 0 dopiero przy ok 2000obr. podnosi się do ok. 1.5bar, olej zalany nowy 15w40 filtr nowy filtrona, odkręciłem miskę smok był troche oblepiony różnymi świństwami, ale bez zmian po przekroczeniu 2000 tyś. obr. zapala się kontrolka i bzyczek od oleju. W misce przy smoku znalazłem jakąś sprężynke, troche grupszą niż od długopisu, wyczytałem na forum o zaworku w pompie który może robić takie numery ale niezabardzo wim gdzie go szukać. Nienapisałem że chodzi o silnik 1.9td.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2014, 15:17 przez pelek37, łącznie zmieniany 1 raz.
-
cybkryst
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Re: ciśnienie oleju
Raczej nie ma szans, że sprężynka zaworu w pompie wydostanie się na zewnątrz i spadnie do misy.
Jak dla mnie to utrata ciśnienia spowodowana jest kondycją silnika.
Jak dla mnie to utrata ciśnienia spowodowana jest kondycją silnika.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Może być też felerny filtr oleju ale pewnie przed zmianą było to samo.
Jak miskę odkręcałeś to trzeba było zobaczyć jak panewki wyglądają.
Jak miskę odkręcałeś to trzeba było zobaczyć jak panewki wyglądają.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Po odpaleniu, na zimnym silniku kontrolka nie zapalasię ale silnik pracuje głośno słychać prace zaworów, po przejechaniu kilku kilometrów praca silnika jest ok. pracuje cicho, tylko zapala się kontrolka, szklanki popychaczy założyłem nowe
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Problemy zaczeły się od przybywania oleju, okazało się że uszkodzona jest głowica i płyn powoli dostawał sie do oleju, niewiem jak długo było jeżdzone z z takim olejem, po tym wymieniony był olej i nowy filtr, wcześniej filtr był inny większy od tego filtrona.Kolega kupując to auto niezapytał na jakim oleju był jeżdzony, w sklepie doradzili że przy taki przebiegu najlepiej zalać 15w40.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
to co panowie kupno nowej pompy niema sensu?
jak ocenić stan tej , silnik odpala na dotyk, nieczuć żeby palił olej, kiedy jest gorący pracuje całkiem przyzwoicie.
jak ocenić stan tej , silnik odpala na dotyk, nieczuć żeby palił olej, kiedy jest gorący pracuje całkiem przyzwoicie.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jeśli panewki słabe to ciśnienia oleju nie będzie. Pompa jedynie tłoczy olej.
Pompę oleju bez problemu możesz rozebrać na części pierwsze. Poszukaj książki sam naprawiam T4, jest tam podany sposób sprawdzenia pompy oleju z użyciem szczelinomierza.
Pompę oleju bez problemu możesz rozebrać na części pierwsze. Poszukaj książki sam naprawiam T4, jest tam podany sposób sprawdzenia pompy oleju z użyciem szczelinomierza.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
zauważyłem też że na gorącym silniku są przedmuchy z korka wlewu oleju, może to być wina żle pracujących zaworów? czy nie domykając się w odpowiednim czasie mogą powodować przedostawanie się kompresji pod pokrywę?
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 6
- Model:
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
W takich starszych Dieslach takie dmuchanie to norma, zobacz co Ci kompreja na cylindrach powie lecz z remontem silnika musisz się liczyć co w dzisiejszych czasach nie za bardzo się opłaca, lepiej rozważyć swap na TDi.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
no tak ale dopiero co robiona była w nim głowica, nowe uszczelniacze,szklanki docierane zawory, kupno nowego silnika i to tdi to spory wydatek, przy zdjętej głowicy niebyło wyczuwalnych progów, tłoki były ścisłe, to auto kumpla ja mu doradziłem jego kupno i od początku są jakieś problemy.
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wiem, wiem dzięki. Zastanawiam się tylko jak uzdrowić ten silnik żeby nie pchac dużej kasy, najbardziej zależy mi na zrobieniu porządku z tym ciśnieniem oleju, bo narazie auto stoi .
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Graty typu micha itp. z 2.4D podchodzą do czterocylindrowca ?Probe041 pisze:Kup słupek 1.9td z golfa 3 lub passat b4 aaz i przełóż
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Tak, troche niefortunnie to info. o jaki silnik chodzi, tez podpowiadam to kumplowi, tylko jak ktoś ma cały silnik tak żeby go odpalić to samego dołu nie sprzeda, i narazie w mojej okolicy nic takiego niemogę namierzyć, zostaje tylko allegro tylko zawsze jest ryzyko że kupie taki sam jak jest.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Swojego byłego ABLka będę wystawiał na sprzedaż, przebieg 255 tys. km. minus graty wzięte do swapa, ile za to można krzyczeć ?
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam, panowie dziś jeszcze raz odkręciłem miskę olejową, obejrzałem panewki główne i korbowodowe i niema na nich śladów zużycia nie są porysowane lub jakoś nierówno powycierane, pokazałem je znajomemu mechanikowi, powiedział że niema powodów do robienia czegoś przy wale, pompa też wygląda na ok. tryby bez luzu i żadnych wyszczerbień, wykręciłem zaworki od natrysku oleju na denko tłoka, kiedy dmucham wnie ustami trzymają dopiero sprężarką da sie je otworzyć, rozebrałem rozrząd i dobrałem się do wałka pośredniego ,na panewce pierwszej czuć lekki luz w kierunku jak naciska na niego pasek, luz ma ok 1 mm. panewka ma lekki owal, czy taki luz może powodować taki spadek ciśnienia? niewiem jak sprawdzić tę drugą bez wyjmowania skrzyni, prosze o podpowiedzi. Pozdrawiam.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Temat podobny przerabiałem, silnik gubił ciśnienie na głowicy, rozwalone były miejsca gdzie sa szklanki popychaczy, wymiana głowicy na dobrą wszystko załatwiła
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
jak sprawdzić gniazda szklanek, szklanki założyłem nowe iny , nie zauważyłem jakiegoś luzu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
No właśnie jaki luz był duo osób uważa że lekki luz może być a on jest już jednak za duży
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
rzadko to się zdarza ale w pompie masz zawór upustowy, który może nie trzymac ciśnienia
-
pelek37
- Aktywny T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wiem o tym zaworze, wyjołem pompę zanurzyłem smok w oleju i kreciłem wałkiem przytrzymując wylot palcem, ciężko było utrzymać ciśnienie było dość duże, po zapaleniu na zimnym oleju w podstawie jest do 4bar a przy głowicy 2bar, ale jak olej robi sie cieplejszy w podstawie spada do 2 a przy głowicy do 0, dopiero na wysokich obrotach rośnie do 1,5 bar.