Podkręcamy AJT

mramber
Forumowicz T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 2.5 TDI AJT
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Podkręcamy AJT

Nieprzeczytany post autor: mramber »

No nie da się. Moim problemem było to, że fabrycznie mam przód sprzed liftu, a cała reszta po. To mnie zmyliło. Dzięki za pomoc.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Na Twoim miejscu kupiłbym IC z miejscem na czujnik 4 pin, a ten co masz teraz po prostu bym sprzedał. Przy okazji ocaleje jedna rura w dolocie przed pocięciem :-)
mramber
Forumowicz T4

12
Tematy: 5
Model:
Auto: T4 2.5 TDI AJT
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mramber »

Tak chyba zrobie. Obdzwoniłem pół allegro, ale po rozsądnych pieniądzach nikt nie ma. :/ Będę polował.
urq
Forumowicz T4

14
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 x 2
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: urq »

Podniosę nieco temat: czy silnik AJT nie powinien mieć kompa na 2 wtyczki (99r)?? Mój ma na jedną + wężyk, natomiast wtyczka w dolocie jest na 4 piny...
Kupiłem teraz IC z wtyczką na 4 piny, ale zastanawia mnie ten komp z wężykiem... <06>
rafwlkp
Aktywny T4

15
Tematy: 11
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 22 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafwlkp »

urq pisze:
Podniosę nieco temat: czy silnik AJT nie powinien mieć kompa na 2 wtyczki (99r)?? Mój ma na jedną + wężyk, natomiast wtyczka w dolocie jest na 4 piny...
Kupiłem teraz IC z wtyczką na 4 piny, ale zastanawia mnie ten komp z wężykiem... <06>
Komputer z dwiema wtyczkami o ile się nie mylę występuje w wersji z CANem. Mój AJT z lutego 1999 nie ma CANa... Choć czujnik temperatury w IC mam na dwa piny ;)
matnis
Aktywny T4

14
Tematy: 12
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: matnis »

Mam takie pytanie coś mi szwankuje wtrysk sterujący i wpadłem na pomysł że wyciągnę wtryski od swojego ACV 102 i dam do sprawdzenia a potem założę do mojego AJT. Dlaczego tak chcę zrobić ponieważ czytałem że jak bym w przyszłości chipował swoje AJT to będzie to dobre. A z drugiej strony potrzebuje auto cały czas mogę wpaść na chwilkę na parę godzinek na wymianę wtrysków, co będzie musiał zrobić mechanik po takiej zamianie (chłopaki są kumate mają kompy i.t.p. czy ustawienie konta wtrysków i pompy starczy co bym im podpowiedział jak będzie trzeba, czy całkiem coś innego)
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

...piszesz o wszystkich wtryskach czy tylko o sterujacym?
jezeli o wszystkich to ustawienie kata wstepnie pewnie wystarczy ale bedzie kopcil,
pamietaj ze u ciebie sterujacy siedzi w innym cylindrze niz w acv.
jezeli masz acv na czesci to przekladaj wtryski, IC i na program do tunera.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

matnis pisze:
będzie musiał zrobić mechanik po takiej zamianie (chłopaki są kumate mają kompy i.t.p. czy ustawienie konta wtrysków i pompy starczy co bym im podpowiedział jak będzie trzeba, czy całkiem coś innego)
Skoro chłopaki są kumate, to oni już tam będą wiedzieć ,co mają zrobić żeby wszystko grało!!

ps. aaa <19> , to na forum szukasz podpowiedzi , co byś mógł zabłysnąć przed kumatymi chłopakami,tak??? <śmiech>

żarcik !!!!!!!! nie denerwuj się <38>

Ja na twoim miejscu zapodałbym 216ki do AJT + IC i wtedy coś można pogrzebać więcej w mapie ,co by się zaczął lepiej odpychać!!!!....
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

...Kubek po co 216 w ajt? za slabe turbo (i brak alternatywy na mocniejsze z wastegeate), sprzeglo i skrzynia, wtryski z acv wystarcza do tego program na 130-140ps z lagodnym przebiegiem momentu, 216 to dobre na 180-200ps.
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

dariuspolo pisze:
jezeli o wszystkich to ustawienie kata wstepnie pewnie wystarczy ale bedzie kopcil,
Bez przestawienia nastawnika na pompie nie da rady, zbyt niska dawka (nawet po przestawieniu VAGiem maksymalna możliwa do ustawienia dawka to od 1,6mg do 2mg). Można się domyślić jak silnik pracuje na tak niskiej dawce, na obrotach jałowych silnik pracuje strasznie nierówno a dźwięki przypominają te, jakby silnik miał zaraz wyskoczyć przez zamkniętą maskę.
Jako osoba która jest już po swapie wtrysków w skrócie opowiem cóż trzeba zrobić:
1. Oczywiście wyciągnąć stare wtryski ;)
2. Przy zakładaniu wtrysków Boscha trzeba będzie delikatnie przegiąć stare rurki, wtryski Stenadyne są delikatnie krótsze.
3. Delikatnie popuścić dekiel pompy wtryskowej (podkreślam delikatnie). Do trójkątnej śruby polecam dokupić nasadkę, mnie kosztowała około 20 zł a nie musiałem nic kombinować. Delikatnym pukaniem przestawić dekiel (nie pamiętam jednak w którą stronę), trzeba jednak uważać, bo lekki ruch i dawka potrafi przeskoczyć o ponad 2mg. Po każdym puknięciu dokręcić dekiel, odpalić, sprawdzić dawkę VAGiem i aż do uzyskania na ciepłym silniku 4mg przy jałowych obrotach silnika.
4. Dopiero po ustawieniu dawki polecam sprawdzić kąt wtrysku. U mnie niemal się nie zmienił, ale warto go sprawdzić.
5. Ostatecznie polecam dołożyć intercooler oraz wsad w ECU, inaczej zdarza się występowanie błędu odnośnie odstępstwa od ciśnienia doładowania i auto odcina moc. Wiadomo, masa powietrza i ilość paliwa nie zawsze zgadzają się z tym, co ECU ma w mapie i stąd pojawianie się błędów.
To tyle z moich rocznych doświadczeń odnośnie przerabiania AJT na ACV. Mi osobiście do pełni szczęścia brakuje wsadu w ECU, ale najpierw czeka mnie remont skrzyni, dopiero po tym udam się do tunera po dodatkowe konie ;)
dariuspolo pisze:
...Kubek po co 216 w ajt? za slabe turbo (i brak alternatywy na mocniejsze z wastegeate), sprzeglo i skrzynia, wtryski z acv wystarcza do tego program na 130-140ps z lagodnym przebiegiem momentu, 216 to dobre na 180-200ps.
Dokładnie, 216 w AJT to bezsens do zwykłej eksploatacji. ze standardowych wtrysków Boscha można uzyskać rozsądne rezultaty, zwłaszcza mając na uwadze tą cholerną skrzynię którą dorzucali do AJT. Nie wiem który z inżynierów tam ją wsadził ale chętnie podzieliłbym się uwagami na temat tej idiotycznej decyzji. Jak można popsuć taki fajny silnik dorzucając do niego to coś co przypomina skrzynię biegów i nie dodając coolera. Zbrodnia Panie, zbrodnia!
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

oczywiści że wszystkie wtryski będę wymieniał sory jak nie dopisałem.
Dzięki za rady proszę o jeszcze. Piszę kumatre chłopaki bo widzę z kompem i innymi rzeczami dają sobie radę, lecz wiadomo że czegoś mogą nie wiedzieć. Temu jak będzie potrzeba to dam im ten post do czytania i wtedy będą kumać. I sory za głupie pytanie ale co to 216 to jest turbo??
dariuspolo pisze:
Kurcze no to ładnie niestety nie mam intercoolera bo miałem acv z 96r a tam jest inny ten czujnik i nie podobała mi się przerubka wiec go sprzedałem i teraz go nie mam muszę go teraz kupować ??
rafwlkp pisze:
Bez przestawienia nastawnika na pompie nie da rady, zbyt niska dawka (nawet po przestawieniu VAGiem maksymalna możliwa do ustawienia dawka to od 1,6mg do 2mg). Można się domyślić jak silnik pracuje na tak niskiej dawce, na obrotach jałowych silnik pracuje strasznie nierówno a dźwięki przypominają te, jakby silnik miał zaraz wyskoczyć przez zamkniętą maskę.
Jako osoba która jest już po swapie wtrysków w skrócie opowiem cóż trzeba zrobić:
1. Oczywiście wyciągnąć stare wtryski ;)
2. Przy zakładaniu wtrysków Boscha trzeba będzie delikatnie przegiąć stare rurki, wtryski Stenadyne są delikatnie krótsze.
3. Delikatnie popuścić dekiel pompy wtryskowej (podkreślam delikatnie). Do trójkątnej śruby polecam dokupić nasadkę, mnie kosztowała około 20 zł a nie musiałem nic kombinować. Delikatnym pukaniem przestawić dekiel (nie pamiętam jednak w którą stronę), trzeba jednak uważać, bo lekki ruch i dawka potrafi przeskoczyć o ponad 2mg. Po każdym puknięciu dokręcić dekiel, odpalić, sprawdzić dawkę VAGiem i aż do uzyskania na ciepłym silniku 4mg przy jałowych obrotach silnika.
4. Dopiero po ustawieniu dawki polecam sprawdzić kąt wtrysku. U mnie niemal się nie zmienił, ale warto go sprawdzić.
5. Ostatecznie polecam dołożyć intercooler oraz wsad w ECU, inaczej zdarza się występowanie błędu odnośnie odstępstwa od ciśnienia doładowania i auto odcina moc. Wiadomo, masa powietrza i ilość paliwa nie zawsze zgadzają się z tym, co ECU ma w mapie i stąd pojawianie się błędów.
To tyle z moich rocznych doświadczeń odnośnie przerabiania AJT na ACV. Mi osobiście do pełni szczęścia brakuje wsadu w ECU, ale najpierw czeka mnie remont skrzyni, dopiero po tym udam się do tunera po dodatkowe konie ;)
czyli piszesz że po takim zabiegu najlepiej by było odrazu wsad w ECU rozumiem że to mapa inna. Robię to po to bo teraz mam takie odcinanie mocy jak jadę 130-140 i na kompe wyszło że to wtrysk sterujący.
I teraz jak wczesniej napisałem nie ma intercoolera jak bardzo potrzebny to kupię.

Lecz problem w tym że jak pisałem wcześniej auto potrzebne mi do pracy a teraz w dodatku planuje wakacje i chciałem mieć sprawne auto i je powoli przygotować pod swapa bo po co mam robić wtryski ajt skoro zrozumiałem z pozostałych postów że te od acv lepsze.
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

matnis pisze:
Lecz problem w tym że jak pisałem wcześniej auto potrzebne mi do pracy a teraz w dodatku planuje wakacje i chciałem mieć sprawne auto i je powoli przygotować pod swapa bo po co mam robić wtryski ajt skoro zrozumiałem z pozostałych postów że te od acv lepsze.
To bez obaw możesz założyć wtryski od ACV i spokojnie pojeździć trochę czasu, sam jeżdzę ponad pół roku bez wrzucania mapy. Najważniejsze to ustawić dawkę, jeśli to zrobią to bez problemu przejeździsz tysiące kilometrów bez zmiany mapy.
Co do intercoolera... Przed zmianą mapy jest to niemal konieczne, każdy tuner Ci to potwierdzi. Auto początkowo będzie ładnie iść, jednak po chwili temperatura w dolocie będzie sięgać powyżej 50*C i szybko tej mocy ponownie zabraknie.
Kupując intercooler do długiego przodu pamiętaj, że nie będzie to idealnie pasować od wersji z krótkim przodem. Wąż jest zbyt krótki, będziesz potrzebował takiej 'gruszki' łączącej turbo z wężem do IC. Najlepiej podzwoń po handlarzach części typowo do T4, oni znają temat i za gotowy zestaw pod Twoje auto nie powinieneś zapłacić więcej niż 400 zł.
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

dzieki rafwlkp, a wie ktoś jak ustawić kąt wtrysku. Nie mogę nigdzie znaleźć jak to ustawić czy potrzebny jest zegar, jakie mają być wartości pomóżcie proszę czym się reguluje kąt wtrysku. Rolkami bo na pompie nie ma możliwości obrotu nią, jak w zwykłych pompach.
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

dobra udało nam sie ustawić kont wtrysku regulując rolki od paska do pompy, czy tym sie to reguluje każdy nam mówił że nie damy rady bez zegara. Ale teraz na wskazaniach jest w przedziale czy mogło nam sie udać ustawienie kąta wtrysku bez zegara, skoro komp tak wskazuje. Czy coś oszukaliśmy. Po ustawieniu auto idzie nieznacznie lepiej.

dawka w granicach 3.3mg -3.8mg rafwlkp pisał że trzeba uzyskać 4mg czy to za duża różnica
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

matnis pisze:
dawka w granicach 3.3mg -3.8mg rafwlkp pisał że trzeba uzyskać 4mg czy to za duża różnica
U mnie przy 3.3mg silnik nie chodził idealnie równo, dopiero dochodząc do 4mg było słychać najlepszą pracę silnika.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

jeżeli nie ruszałeś pompy to wystarczy samą rolką pod wskazania kompa ustawic kat wtrysku
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

no to mechanik mi robił ale odrazu zanim zaczoł powiedział że tego nie robił i z tąd moje pytania. Raczej mówił że nie ruszał koła pompy. Rafwlkp umnie przy dawce 2.5 pracował równomiernie i tak mówił gościu który regeneruje wytrski żeby ustawić dawkę 2.5 - 3 mg. Wydaje mi się że autko ma mniej dynamiki niż przy starych wtryskach ale może się mylę bo oczekiwałem czyegoś od takiej zmiany lub poprostu mi się tylko wydaje no chyba że ta dawka jest ża mała bo nawet nie kopci.
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

matnis pisze:
no to mechanik mi robił ale odrazu zanim zaczoł powiedział że tego nie robił i z tąd moje pytania. Raczej mówił że nie ruszał koła pompy. Rafwlkp umnie przy dawce 2.5 pracował równomiernie i tak mówił gościu który regeneruje wytrski żeby ustawić dawkę 2.5 - 3 mg. Wydaje mi się że autko ma mniej dynamiki niż przy starych wtryskach ale może się mylę bo oczekiwałem czyegoś od takiej zmiany lub poprostu mi się tylko wydaje no chyba że ta dawka jest ża mała bo nawet nie kopci.
Moim (i reszty z tego forum która doradzała mi wcześniej w tej sprawie) zdaniem dawka poniżej 3mg jest zbyt niska. Jednak jeśli masz dawkę powyżej 3mg resztę możesz doregulować VAG-Com'em.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Im mniejsza dawka na vagu tym większa w rzeczywistości
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

no to spoko ta dawka tak pływa między 3.3 a 3.8 ale wydaje mi się że auto jest bardziej mółowate i trzeba jeździć w zakresie wyższych obrotów żeby szło tak samo lub to kwestia wyczucia. Choć ja sprawdzałem przyśpieszenie ma raczej takie samo. Teraz jadę do chorwacji i jak wrócę to poszukam intercoolera i może starczy na chipa. :) dzięki wszystkim za doradztwo.
chemik1980
Początkujący T4

12
Tematy: 3
Model:
Auto: LONG
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik1980 »

A ja jestem po zrobieniu skrzyni(EWB) w moim AJT i niestety skrzynia 02B, wymienilem dwumas, sprzeglo, 5-bieg, 4-bieg wszystkie lozyska...I widze ze to byl blad. Moglem poszukac 02G wymienic dwumas i sprzeglo od razu na duze i teraz zabrac sie za koniki, ale przeczytalem caly temat i strach chyba mi nie pozwoli na zadnego moda ze wzgledu na pseudo skrzynke, a nie usmiecha mi sie teraz od nowa inwestowac praktycznie w ten sam kierunek
Mam teraz pytanie. Czy w ACV wystepowaly tylko skrzynie 02G. czy byly tez 02B, jezeli np. kupilbym innego MULTIVANA z ACV po 00r. ze wzgledu na obrotowe fotele, ladny przod itp. to co moglbym wyciagnac wiecej z fabrycznych 102PS, co ew musialbym zmienic, bo mysle ze intercooler raczej na duzy, ale czy cos jeszcze?
Jezeli bedzie po 00r. to raczej bedzie na CAN a wiec ECU na dwoch wtyczkach, czy trudny bedzie do zawirusowania? Co do tej kwestii, czy moglby mi ktos np. na priva podeslac czym w ogole moge ruszyc ECU w T4 po 2000r.(jaki program)?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

wszystko jest na forum opisane,
to nie jest temat o wirusowaniu i przerabianiu ACV tylko AJT
proszę nie robić bałaganu !
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Im mniejsza dawka na vagu tym większa w rzeczywistości
Nadal jestem innego zdania. Jakim cudem w takim razie podczas przyśpieszania dawka rośnie pod 28mg? I dlaczego idąc z dawką w dół silnik zaczyna przebierać z powodu braku paliwa? Czytałem niejednokrotnie teorię na temat im niższa dawka w VAG-Com tym wyższa w rzeczywistości, testowałem ją na swoim przykładzie i jestem zdecydowanie odmiennego zdania...
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Bieg jałowy dawka 6 mg, przyspieszasz max i komp dąży do 40 mg, czyli wtryskuje 34mg

Bieg jałowy dawka 2 mg, przyspieszasz max i wtryskuje 38 mg

Widzisz różnicę?
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Bieg jałowy dawka 6 mg, przyspieszasz max i komp dąży do 40 mg, czyli wtryskuje 34mg

Bieg jałowy dawka 2 mg, przyspieszasz max i wtryskuje 38 mg

Widzisz różnicę?
Już zaczyna mi się w głowie rozjaśniać... ;) Czasami trzeba prostemu człowiekowi prosto wytłumaczyć...
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

No u mnie chyba coś nie tak po tym modzie czasem potrafi stracić moc a czasem jedzie dobrze jak jechałem teraz do Chorwacji to czasem potrafił zrobić takiego psikusa że nie jechał więcej niż 120 nie wiem co jest nie tak dawka 3.8 mg kąt wtrysku w normie a i tak przy obrotach poniżej 2000 wydaje mi się że nie przyspiesza. Myślicie ze to może być wina intercoolera że go brak
Ostatnio zmieniony 09 sie 2014, 19:51 przez matnis, łącznie zmieniany 2 razy.
Przemek N
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Przemek N »

Przepraszam ,że się tak z innej strony wtrącam. Interesuje mnie temat pod kątem robienia porządku z swoim silnikiem. Jak go ogarnę będę podnosił moc o ile będzie tego wart / AJT 88km .Padła mi właśnie skrzynia a konkretnie trzpień w mechaniźmie różnicowym wybił mi dziurę w obudowie i się zastanawiam czy nie zmienić na jakąś dłuższą skrzynię przy okazji.
\zastanawiam się czy jak kupię skrzynie np DUH lub WWB mimo , ze takie w tych silnikach nie były montowane to wszystko mi ładnie przypasi tzn czy 02B mają zawsze takie same mocowanie .
Przemek N
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
podziekowal za post: 4 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Przemek N »

Tak przy okazji ma ktoś może jeden wtrysk Stanadyne do odsprzedania bo zanim zainwestuje w Boscha chcę sprawdzić w jakim stanie jest silnik. Teraz mi słabo odpala i jeden wtrysk stoi.
Wtrysk może lać bo mam nowe końcówki.
rafwlkp
Aktywny T4

15
Model:
Kontakt:

matnis pisze:
No u mnie chyba coś nie tak po tym modzie czasem potrafi stracić moc a czasem jedzie dobrze jak jechałem teraz do Chorwacji to czasem potrafił zrobić takiego psikusa że nie jechał więcej niż 120 nie wiem co jest nie tak dawka 3.8 mg kąt wtrysku w normie a i tak przy obrotach poniżej 2000 wydaje mi się że nie przyspiesza. Myślicie ze to może być wina intercoolera że go brak
Zacytuję sam siebie:
rafwlkp pisze:
Jeśli poczujesz, że auto jest mułowate musisz je zgasić i odpalić ponownie, inaczej ECU obcina moc. Jeśli masz możliwość podłącz auto pod VAGa, na bank będziesz miał błąd odnośnie odstępstwa od ciśnienia doładowania.
matnis
Aktywny T4

14
Model:
Kontakt:

A widzisz myślałem że odcinanie mocy to takie szarpnięcie ale faktycznie jak się zatrzymałem to potem moc była więc jak wrucę to kupuje intercooler już się bałem że coś poważnego
ODPOWIEDZ

Wróć do „zmiany silnika diesel”