1.9 tdi AFN duże obciążenie

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
herman
Aktywny T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 25
Model:
Auto: t4 carawelle
Opis: herman jaki jest każdy widzi ;)
GG: 5694314
podziekowal za post: 27 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

1.9 tdi AFN duże obciążenie

Nieprzeczytany post autor: herman »

Witam.

Problem jest taki, że tylko przy dużym obciążeniu (podjazd pod górę [dużą] gaz >80%) słychać dźwięk jak by ślizgającego się paska od wspomagania (lekko metaliczny). Częstotliwość zależna od obrotów. Dźwięk występuje TYLKO pod dużym obciążeniem. Dłuższa jazda z takim obciążeniem skutkuje wyłączeniem turbiny i błędem: "00575 - Przepływomierz powietrza; 17-00 - Różnica doregulowana".
Znalazłem informację, że błąd 575 dotyczy ciśnienia w kolektorze dolotowym, a nie przepływomierza i nie wiem co o tym myśleć.
Węże podciśnieniowe - nowe (świeżo po swapie), EGR zaślepiony, zamiast zaworu EGR rezystor, zawór N75 sprawdzany - sprawny, połączenia prawidłowe. Właśnie czytałem o robieniu logów z VAGa, więc postaram się takowe zrobić.
Na chwilę obecną o te dźwięki podejrzewałem nastawnik w pompie ale teraz sam nie wiem czy to jakaś nieszczelność w układzie dolotu powietrza za turbiną czy jakieś wibracje z zaworu N75. Takie pytanie, czy zamiast zaworu do kierownicy turbiny mogę dać zawór z EGR ? Wyglądają tak samo, oznaczenia mają takie same, tylko ten od EGR ma jeszcze literkę "A".
dariuspolo
Aktywny T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: T4 Caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 24 razy
Kontakt:

Re: 1.9 tdi AFN duże obciążenie

Nieprzeczytany post autor: dariuspolo »

n75 mozesz zastapic tym od egr, gniazdo ma inne kodowanie, wiec bedziesz musial usunac jakis nosek.
Twoj blad moze byc tez spowodowany przycierajaca sie geometria turbiny, sprubuj rozruszac gruszke.
ostryt4
Znawca T4

16
Tematy: 6
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 23 razy
otrzymal podziekowanie: 67 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: ostryt4 »

Zajżyj profilaktycznie do sterownika silnika, cztery śrubki i płyta na wierzchu.
Ja walczyłem z 65535 (błąd jednostki sterującej), dopiero za drugim razem znalazłem problem jak się dokładniej przyjżałem, wężyk od map sensora był luźny i ciśnienie turbo waliło w sterownik do tego stopnia że jak rozkręcałem to nastąpiła lekka dekompresja i już wiedziałem "mam Cię skurczybyku", wymieniłem na nowy, od tamtej pory spokój błąd już się nie pokazuje i auto zapina tak jak ma to robić.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2014, 19:29 przez mariuszgim, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Wężyk jest wymieniony podczas swapa.
To co wiedzieliśmy, że może nas zaskoczyć to robiliśmy.
Na razie mam logi tak jak mnie poinstruowano: 3 bieg i pedał w podłogę zapis od ok 1500 - 4000rpm.
Jutro wieczorem będę wracał pod tę górkę, na której mi pierwszy raz wyskoczył ten błąd to zrobię rejestr logów na całą trasę.

Teraz sobie tak myślę i analizuję, czy ten dziwny klank może pochodzić od dwumasy ? Mocno obciążona powinna ścisnąć sprężyny i podzwaniać w rytm odpalania ładunków w silniku. Na prostej i na lekkich wzniesieniach efekt nie występuje. Tylko w górach, na niskich biegach (więcej niż na 3 nie uciągnie na pusto).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2014, 19:45 przez herman, łącznie zmieniany 1 raz.
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

A ja powiem, że turbo przeładowuje i tyle

Zrób log 011 bs i dynamicznie. Sprawdź jeszcze czy masz dobrze podpięte podciśnienia. Potem można gdybać.

Jak przyspieszasz z gazem podłodze na 4 biegu od powiedzmy 1600 obr. to czy ciągnie równo do 3 tyś czy ma jakieś "dołki" w mocy?

edit, logi wrzucaj na vaglog.rtnet.pl
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Nie zauważyłem doła. Tylko tyle, że dość późno ciągnie, bo od ok 2300rpm i dość fajnie do 3500. Inna sprawa, że nie mam porównania, bo wcześniej jeździłem ABL, a on miał dołka w pełnym zakresie :D
Jedyne miejsce gdzie mogłem coś pomieszać (jest zgodnie z opisem) to na elektrozaworze. Kondensator jest za zaworem zwrotnym ale przed elektrozaworem kierownicy. Podciśnienie do sterowania strumieniem na nagrzewnicę idzie bezpośrednio z przewodu do serwa.
Jutro obadam te połączenia (jak do niego dojdę).
Pytanie natury technicznej: nie wszystko jedno czy podciśnienie przychodzi na górny czy dolny króciec ? Tam jest chyba tylko zawór ? Czy działa też jak zawór zwrotny ?
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Zaworki masz opisane, typu vac, atm i out i tak mają być podpięte
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Już sprawdziłem, jak zawór się zamyka, to odpływ jest otwierany do atmosfery (wyrównanie potencjałów).
Podpięte mam jak należy, schemat przedstawiam poniżej (własnego autorstwa, wszelkie prawa dozwolone ;) ).
Oczywiście N75 elektrozawór, egra brak. Rura EGR zlikwidowana, zaślepiona, w roli elektrozaworu rezystor.
Pytanie brzmi: czy przy maksymalnym obciążeniu układ nie posiłkuje się otwarciem EGR ? Logi informują, że właściwie EGR jest zamknięty ale to jeszcze nie był tak wysilony układ. Najczęściej błąd wyskakuje przy dłuższej jeździe z dużym obciążeniem w przedziale 3000-4000rpm.
Pytanie natury technicznej: da się wyłączyć EGR w sterowniku ?
Z resztą, postaram się zarejestrować to zjawisko w logach. Może wtedy wyjdzie, bo te logi, mnie przynajmniej wydają się prawidłowe.
Nastawa obliczona z obciążenia i układ dąży do stabilizacji na nastawionej wartości.
Tak sobie liczę te logi w exelu i tak sobie liczę stosunek przepływu do ciśnienia i wychodzi na to, że mi gdzieś ciśnienie ucieka za turbiną. Tym bardziej, że wraz z wzrostem temperatury rośnie ciśnienie (no chyba, że intercooler przy większej prędkości robi aż takie różnice). Może mi ktoś przybliżyć tą tematykę, bo jeszcze tego nie ogarniam.
Taki plus na wrzucanie logów do exela ;)

No i zapomniał bym, układ za zaworkiem zwrotnym szczelny. Jak udało mi się już odpiąć kondensator to zassał luft.

Mam logi z jazdy pod górę. Niestety/stety nie wyskoczył błąd.
http://vaglog.rtnet.pl/hermanifa_180301.html => przyznam szczerze, że wolę je w exelu.
Moje podejrzenia wydają się słuszne, że problemem może być temperatura. Dzisiaj zrobiło się chłodniej i problem ustał. Może ten IC z 2.5 TDI jest za mały ?
Inna sprawa to przebudowa przepływki, ciepłe powietrze z chłodnicy może zakłócać pracę czujnika temperatury (patrz zdjęcie).

Taki OT: za to pojawił się inny problem, puściło uszczelnienie pod króćcem wody (do nagrzewnicy) i nie mam pojęcia jak to jeszcze uszczelnić. Może cały króciec wymienię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Probe041

16
Model:
Kontakt:

Przez przypadek tu zajrzałem, logi zrobiłeś źle poza tym loguje się każdą grupę osobno od 1500-4000 z pełnym gazem. Silnik też niezagrzany do tych ~90*C

U mnie IC z ACVki radzi sobie z prawie 160KM, więc tutaj przyczyny bym się nie doszukiwał.

Nie wiem jaki wpływ ma temperatura na pomiary przepływomierza? Przecież czujnik temperatury w dolocie masz dalej za turbiną.

U mnie podciśnienia są podłączone zgodnie z tym schematem
http://forum.octaviaclub.pl/files/schem ... di_410.jpg Wyłączając zaworek N239 z układu

Jesteś w stanie na wyłączonym silniku poruszać sztangą przy turbo swobodnie palcem? Powinno się poruszać bez oporów ~2cm skoku

Sporo czasu już minęło więc pewnie z problemem dawno sobie poradziłeś :)
herman
Aktywny T4

16
Model:
Kontakt:

Tak. Poradziłem sobie. Znalazłem nieszczelność na przewodzie za turbiną.
Co do przepływki, ma w środeczku czujnik temperatury. Skąd inaczej miałby wiedzieć ile powietrza przepływa skoro zimne powietrze szybciej ochłodzi grzałkę niż ciepłe. Logi robiłem wcześniej i są takie jak trzeba. Te logi to właściwie rejestracja trasy, na której wyskakiwał błąd.
Co do IC, to zauważyłem, że nad nim na klapie jest montowana taka tuba, co strumień powietrza kieruje na IC. U mnie takowej nie ma, a temperatura powietrza na IC po dłuższym obciążeniu sięga 90 st C. Odnoszę wrażenie, że nie powinna przekroczyć 50 stopni. Niestety nie znalazłem informacji o jakiejś temp. granicznej.
Sztangą nie ruszałem na uruchomionym silniku ale chodziła sobie bez problemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”