T4 2.0 AAC coś blokuje silnik

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=90
T4 Forum dotyczące silnika 2.0 AAC w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pikwas
Nowy T4

Answers: 0
12
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: t4
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

T4 2.0 AAC coś blokuje silnik

Nieprzeczytany post autor: pikwas »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum. Mam problem z nowo zakupionym t4, 92r. Myślałem że ten silnik jeszcze pojeździ(420000km przebiegu) ale widzę że jednak chyba nie. Na początku zaznaczę że jest w nim dorobione starter dzięki któremu mogę kręcić rozrusznikiem bez zapłonu(ktoś chciał zaoszczędzić na stacyjce). Mój problem polega na tym że rozrusznik kręci ładnie bez zapłonu, natomiast na zapłonie zwalnia bądź staje tak jakby miał zużyty akumulator(raz wolniej raz szybciej). Podejrzewałem przedwczesny zapłon ale kręciłem palcem w jedną i drugą stronę i było dalej to samo. Silnik ma moc ładnie odpala jedyne co mnie jeszcze w nim drażni to cichy stukot który wydobywa się jakby z bloku ni z dołu ni z góry(słychać go na dole i na górze) podobny jak na tym filmie tylko dużo ciszej https://www.youtube.com/watch?v=VwVU6Y8N0cI (bardziej klepie jak dieselek i jest to słyszalne najbardziej od strony 4-go cylindra). Ciśnienie w cylindrach wynosi 12,10,12,10 więc jeszcze nie jest źle, rozrusznik sprawdzałem w innym silniku kręcił jak szalony. Nie wiem sam czy walczyć z tym silnikiem czy wkładać mu AE ? Co może być przyczyna tych dolegliwości ?

EDIT: Problem z kręceniem rozwiązany, kiepska jakość połączeń między akumulatorem i rozrusznikiem, natomiast nadal nie wiem co to może być z silnikiem że tak w nim stuka. Czy padały w nich panewki ? Podobna mają mocny dół.
Miętus89
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 76
Model:
Auto: Transporter 1999
podziekowal za post: 32 razy
otrzymal podziekowanie: 23 razy
Kontakt:

Re: T4 2.0 AAC coś blokuje silnik

Nieprzeczytany post autor: Miętus89 »

nagraj ten dźwiek i wstaw tak samo jak ten gościu bo ten z tego linka to chodzi jakby miał ponad milion
pikwas
Nowy T4

12
Model:
Kontakt:

Przesyłam filmik obawiam sie, że to panewka <zniesmaczony> Dziwne bo silnik ma moc, ciśnienie oleju jest ok.https://vimeo.com/91009926
Miętus89
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

bardzo dziwnie chodzi (coś ewidentnie klekocze) mój chodzi tak o

i wcześniej jak miałem silnik AAC to dźwięk był taki sam jak w tym 2E tylko albo mi sie wydaje albo w moim słychać takie dziwne wycie jakby pompa wspomagania czy coś w sumie nie mam pojęcia co to może być ale w Twoim też to słychać
De'D
Aktywny T4

14
Tematy: 9
Model:
Auto: Caravelle AT
Opis: bigger is better
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: De'D »

heh skąd ja to znam, 4 lata tego słuchałem heh <53>

Na początku myślałem że to szklanki wybite i owszem, po wymianie kompletu szczególnie na 1-szym cylindrze były wybite - na chwile nieco ucichło ale nigdy nie znikło, irytacja minęła po pierwszym roku przyszło przyzwyczajenie, :) Kupiłem z takim klekotaniem, jeżdziłem 4 lata klekotało teraz kolega po budowach następne 2 lata jeżdzi i też klekocze wymieniał szklanki drugi raz i też na 1-szym większe zużycie było niż na pozostałych.... a w tym czasie zrobiło 170 tyś km heheh.
Podejżewać coś w prowadnicach zaworów i powiązać to z nadmiernym zużyciem szklanek ? hmm

Daj sobie spokój i łykaj kilometry, te typy chyba tak mają... <śmiech>
pikwas
Nowy T4

12
Model:
Kontakt:

Dzięki De'D za słowa otuchy, to wiele wyjaśnia, podejrzewałem, że to może być przypadłość AAC, bo u znajomego słychać podobny klekot ale jest niemal niesłyszalny, może dlatego że to auto jeździ w straży i do tej pory zrobiło nie więcej niż 130000km. Tak przy okazji zapytam - Czy po wymianie na 2E jest odczuwalny przyrost mocy ? Jak zrobić szybka piątkę w moim 4T? Przy 120km/h jest już trochę głosno, a zamierzam jeździć głównie w trasie. I trzecia kwestia która najbardziej mnie nurtuje, auto jeździ tylko na gazie ponieważ ktoś spustoszył elektrykę i pozaślepiał podciśnienia. lambda i krokowy odpięte, kable pocięte poizolowane, podciśnienie do ECU odpięte - sajgon. Czy ktoś ma może schemat instalacji i poradę jak zczytac z tego cudaka blędy ?
Miętus89
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

zczytanie błędów jest możliwe poprzez podpięcie kompa pod OBD 1 ja zazwyczaj biere przesjsciowke pod OBD 2 jak sie podpinam pod kompa

po wymianie na 2E jest odczuwalme dopier...enie

przy szybkiej piątce jest odczuwalny wzrost poziomu hałasu niż normalnie no ale co bede tłumaczył wszystko zależy jaką masz skrzynie

ja jak mialem normalna skrzynie CRM przy AAC to głośno było przy 140km/h a teraz przy szybkiej piątce głośno jest przy 120
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

To masz raczej wolną piątkę z tego co piszesz :-)
Miętus89
Samodzielny mechanik

16
Model:
Kontakt:

no nie wiem, przy poprzedniej skrzyn CRM przy prędkości 80km/h trzeba było redukować na czwórkę zeby kogoś wyprzedzić, a tutaj jak sie jedzie 80km/h to lekko sie depnie pedał gazu i ciągnie
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Masz wolniejszą piątkę/skrzynie i przez to silnik ma większe obroty przy podobnej prędkości i dlatego nie trzeba robić redukcji w takiej sytuacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 AAC”