[2,4D AAB] ZAPADŁO SIĘ SPRZĘGŁO
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Andrzej_P
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: VW T4
- podziekowal za post: 4 razy
- Kontakt:
[2,4D AAB] ZAPADŁO SIĘ SPRZĘGŁO
Witam
Potrzebuje pomocy - zapadło mi się sprzęgło - wysprzęglik się wbił do środka, raz udało mi się podczas jazdy wbić bieg potem już nie, tak dotoczyłem sie pod dom bo miałem 100m i nie wiem co z faktem. Czy sama wymiana wysprzęglika coś pomoże czy problem leży głębiej?
Potrzebuje pomocy - zapadło mi się sprzęgło - wysprzęglik się wbił do środka, raz udało mi się podczas jazdy wbić bieg potem już nie, tak dotoczyłem sie pod dom bo miałem 100m i nie wiem co z faktem. Czy sama wymiana wysprzęglika coś pomoże czy problem leży głębiej?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: [2,4D AAB] ZAPADŁO SIĘ SPRZĘGŁO
Łapa sprzęgła do wymiany- mi pękła, wysprzęglik działał ale nie wysprzęglał bo łapa była wygięta.
-
Andrzej_P
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Zapomniałem najważniejszego - przed tym całym zdarzeniem od dłuższego czasu przy wbijaniu sprzęgła strzelało coś, jak by przeskakiwało, czasami dało się wcisnąć sprzęgło tak, żeby nie przeskoczyło, kilka dni przed tym sprzęgło było albo bardzo twarde albo bardzo miękkie i wtedy nie strzelało nic (przeskakiwało). Szarpało przy ruszaniu ale nie wiem czy to sprzęgło czy poduszka skrzyni biegów.
Jutro wykręcę wysprzęglik - jak zdiagnozować czy jest OK?
Jutro wykręcę wysprzęglik - jak zdiagnozować czy jest OK?
-
czester52
- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: Leon
- otrzymal podziekowanie: 26 razy
- Kontakt:
Przede wszystkim zobacz, czy się z niego nie leje gdzieś na łączeniu.
-
grzesiex
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4
- Opis: Krzywy ryj
- otrzymal podziekowanie: 83 razy
- Kontakt:
Sam mechaniczny wysprzęglik - układ dźwigni przykręcany do przekładni czasem pęka - zdemontuj, zweryfikuj jak coś to napraw poprzez zespawanie, jeśli jest ok to sprawdź linkę, zwłaszcza jej mechanizm samoregulacji, jeśli tu na zewnątrz wszystko ok, to trzeba zdemontować przekładnię i szukać usterki w mechanizmie sprzęgła.
-
Andrzej_P
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to tak - UDAŁO SIĘ BEZ ROZKRĘCANIA SKRZYNI.
Rozwalił mi się trzpień co siedzi pomiędzy tym wysprzęglikiem, który pociąga linka a łapą sprzęgła - wypadło coś z niego a że linka była poluzowana to trzpień wpadł pod tą "L'kę" wysprzęglika i się sklinowało. W dodatku sworzeń na którym pracowało to ramię "L" był rozklekotany, ramię wydarłem ręką nałożyłem na trzpień i chodziło nawet fajnie na całym zakresie sprzęgło, ale...
Wysprzęglik wymieniłem na sprawny i teraz chodzi fajnie ale sprzęgło mi bierze na czubku a zakres jest okropnie mały ale chodzi jak powinno.
Strzały z wciskania sprzęgła tak jak myślałem przed zdarzeniem to linka bez napinacza, która była źle skręcona na regulacji.
Dla innych tylną śrubę żeby wykręcić polecam klucz torx "L", inne się nie mieszczą bo łapa dochodzi do sanek zawieszenia i nie ma jak podejść, może mały przegubowy nasadowy, ale ciasno jak nie wiem.
Z tym sprzęgłem jak ktoś może mi napisać, czy da się coś zrobić [wszystko w pełni mechaniczne] bo bierze okropnie wysoko, wcześniej brało normalnie - co ma do tego wysprzęglik że teraz tak inaczej bierze - linka teraz tylko jest na maks skręcona na dole i mocno skręcony pancerz.
Z góry wszystkim dziękuje i temat uważam za ZAMKNIĘTY.
Rozwalił mi się trzpień co siedzi pomiędzy tym wysprzęglikiem, który pociąga linka a łapą sprzęgła - wypadło coś z niego a że linka była poluzowana to trzpień wpadł pod tą "L'kę" wysprzęglika i się sklinowało. W dodatku sworzeń na którym pracowało to ramię "L" był rozklekotany, ramię wydarłem ręką nałożyłem na trzpień i chodziło nawet fajnie na całym zakresie sprzęgło, ale...
Wysprzęglik wymieniłem na sprawny i teraz chodzi fajnie ale sprzęgło mi bierze na czubku a zakres jest okropnie mały ale chodzi jak powinno.
Strzały z wciskania sprzęgła tak jak myślałem przed zdarzeniem to linka bez napinacza, która była źle skręcona na regulacji.
Dla innych tylną śrubę żeby wykręcić polecam klucz torx "L", inne się nie mieszczą bo łapa dochodzi do sanek zawieszenia i nie ma jak podejść, może mały przegubowy nasadowy, ale ciasno jak nie wiem.
Z tym sprzęgłem jak ktoś może mi napisać, czy da się coś zrobić [wszystko w pełni mechaniczne] bo bierze okropnie wysoko, wcześniej brało normalnie - co ma do tego wysprzęglik że teraz tak inaczej bierze - linka teraz tylko jest na maks skręcona na dole i mocno skręcony pancerz.
Z góry wszystkim dziękuje i temat uważam za ZAMKNIĘTY.