Olej w płynie chłodniczym
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
dezerter
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Olej w płynie chłodniczym
Witam,
w T4 1.9TD mam problem. Skądś dostał mi się olej do płynu chłodniczego. Dziwne jest to, że oleju nie przybywa i nie ma masła na korku i bagnecie. Czyli wychodzi na to że płyn do oleju się nie dostaje.
Zauważyłem to przy wymianie oleju i okazało się też że poluzowana była chłodniczka oleju przy filtrze. Odkręciła mi się razem z filtrem. Nie wiem teraz czy ten olej to wina chłodniczki, czy może uszczelka pod głowicą poszła.
Czy te chłodniczka nie jest oddzielnym naczyniem i po jej poluzowaniu nie powinien po prostu olej uciekać na zewnątrz po filtrze?
Co proponujecie?
w T4 1.9TD mam problem. Skądś dostał mi się olej do płynu chłodniczego. Dziwne jest to, że oleju nie przybywa i nie ma masła na korku i bagnecie. Czyli wychodzi na to że płyn do oleju się nie dostaje.
Zauważyłem to przy wymianie oleju i okazało się też że poluzowana była chłodniczka oleju przy filtrze. Odkręciła mi się razem z filtrem. Nie wiem teraz czy ten olej to wina chłodniczki, czy może uszczelka pod głowicą poszła.
Czy te chłodniczka nie jest oddzielnym naczyniem i po jej poluzowaniu nie powinien po prostu olej uciekać na zewnątrz po filtrze?
Co proponujecie?
-
mariuszgim
- Specjalista T4
- 16
- Tematy: 10
- Model:
- Opis: Transporter 93 był
Multivan 95 był
Caravella 02 jest - Lokalizacja: Bydgoszcz / okolice
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
-
dezerter
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Re: Olej w płynie chłodniczym
O to chodzi, że dokręciłem i jak na razie oleju jest dużo mniej. Pytam tutaj, bo mechanik mówił mi, że luźna chłodniczka nie powinna i tak puszczać oleju do płynu. Chyba, że źle skojarzył samochód i nie się pomylił (bo samochodu nie widział). Dlatego chciałem się upewnić czy tak jest, jak on mówi.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
przy niedokręconej chodniczce to najwyżej jest wyciek oleju na zewnątrz, z chłodziwem się nie pomiesza,
ale odkręcenie mogło być skutkiem lub przyczyną jej popękania, a to już może skutkować przeciekiem oleju do płynu - w chłodniczce olej ma większe ciśnienie niż płyn
ale odkręcenie mogło być skutkiem lub przyczyną jej popękania, a to już może skutkować przeciekiem oleju do płynu - w chłodniczce olej ma większe ciśnienie niż płyn
-
mirski_mi
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 6 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Miałem taki przypadek. Okazało się ,że chłodnica oleju pękła wewnątrz. Wymiana i czyszczenie układu chłodniczego w HiszpaniiKenobi pisze:przy niedokręconej chodniczce to najwyżej jest wyciek oleju na zewnątrz, z chłodziwem się nie pomiesza,
kosztowała niebagatelną sumkę.
-
dezerter
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
w tej chwili odłączyłem chłodnicę oleju i zaślepiłem ją. Zobaczę czy będzie w niej olej.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Tak naprawdę przyczyn może być kilka, trzeba zacząć od wyeliminowania najtańszych.