Pozycyjne w kierunkowskazach przednich

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Sterciu
Ekspert T4

Answers: 0
16
Last active: -
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Re: Pozycyjne w kierunkowskazach przednich

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

Z tego co wiem to w całej unii nie mozna miec kierunkowskazow swiecących na pomarańczowo , ktoraś dyrektywa unijana o tym mówi. Teraz mi się nie chce tego szukać. Napewno w niemczech nie wolno miec tez kierunkowskazow podswietlonych na pomarańczowo bo jak miałem kiedys auto pochodzące z usa to mi się do tego dowaliło Polizei. Holandii nie bierzemy pod uwage bo to kraj gdzie nawet nacpać sie mozna nawet legalnie , oni mają wszystko inaczej <śmiech>
Kubek pisze:
W NL już jakiś czas temu pojawił się w sprzedaży ( absolutnie legalnie ) moduł amerykańskich świateł kierunkowych?
Co rozumiesz pod pojeciiem "absolutnie legallnie" ?? Bo w PL jak i wielu innych krajach mozna wiele rzeczy legalnie kupić ale juz uzywać legalnie nie można. Ma ten moduł homologacje europejską ??
tommly pisze:

W grudniu byłem na przeglądzie DISCO, gdzie też po włączeniu pozycyjnych, oprócz żarówek w lampach przednich, zapalają się też żarówki w migaczach (żeby nie było - tak jest to rozwiązane fabrycznie w Discovery II).
Kumpel (znamy się od wieków) do mnie mówi, że tak nie może być i czy sam to robiłem, czy to może jakaś angielska wersja? i że tak nie może zostać. Ja na to, że tak wyjechało auto z fabryki i jest to oryginalna europejska wersja z kierownicą po lewej stronie, a nie żaden anglik, czy amerykanin i nie zamierzam ingerować w instalację auta, żeby nie stracić homologacji.
On na to, że ok i że niektóre Volvo też tak mają fabrycznie, ale jak się trafi jakiś upierdliwy "smerf" to może być problem, ale przegląd dostałem <38>
Jezeli masz kierunkowskazy w naroznikach pojazdu to tak dobrze główkując mozna na upratego tłumaczyc to jako światla obrysowe takie podswietlenie. Warunek , masz pozycyjne białe gdzies dodatkowo.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2014, 22:12 przez Sterciu, łącznie zmieniany 1 raz.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Sterciu pisze:
Z tego co wiem to w całej unii nie mozna miec kierunkowskazow swiecących na pomarańczowo....
Z tego co ja wiem, to jest zupełnie na odwrót ;)
tommly
Specjalista T4

15
Tematy: 21
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tommly »

Sterciu pisze:

Jezeli masz kierunkowskazy w naroznikach pojazdu to tak dobrze główkując mozna na upratego tłumaczyc to jako światla obrysowe takie podswietlenie. Warunek , masz pozycyjne białe gdzies dodatkowo.
Tak Marcin, mam białe pozycyjne w kloszu głównej lampy - osobna żarówka, tam gdzie jest żarówka H4 od mijania i długich, a dodatkowa żaróweczka (też cały czas delikatnie świecąca) jest w narożniku migacza, który zachodzi lekko na błotniki.
Kubek
Kierowca T4

16
Tematy: 27
Model:
Auto: VW T4 Fake Syncro
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 65 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kubek »

Sterciu pisze:

Co rozumiesz pod pojeciiem "absolutnie legallnie" ?? Bo w PL jak i wielu innych krajach mozna wiele rzeczy legalnie kupić ale juz uzywać legalnie nie można. Ma ten moduł homologacje europejską ??
Pisząc " absolutnie legalne" mam na myśli przegląd techniczny pojazdu w NL. Nikt się do tego nie czepia,bo nikomu to nie robi krzywdy, tak samo jak "zenony" bez spryskiwaczy np. takie jak te :
http://img268.imageshack.us/img268/309/img00021af.jpg

Uploaded with ImageShack.us
które tak świecą :
http://img204.imageshack.us/img204/9271/img0021sf.jpg

Uploaded with ImageShack.us

i które będę zakładał do teczki <01>
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 22:24 przez grzesiex, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usuwanie OT
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

tommly pisze:
Tak Marcin, mam białe pozycyjne w kloszu głównej lampy - osobna żarówka, tam gdzie jest żarówka H4 od mijania i długich, a dodatkowa żaróweczka (też cały czas delikatnie świecąca) jest w narożniku migacza, który zachodzi lekko na błotniki.
Więc w razie czego ja bym wtedy tłumaczył to jako światla obrysowe , nie są wsumie zabronione w mniejszych autach.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2014, 22:26 przez grzesiex, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: usuwanie OT
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

rafflex pisze:
Sterciu pisze:
Z tego co wiem to w całej unii nie mozna miec kierunkowskazow swiecących na pomarańczowo....
Z tego co ja wiem, to jest zupełnie na odwrót ;)
No raczej na odwrót nie jest , jakis czas temu kupil ode mnie auto kolega ktory od kilku lat mieszka we Francji , nie mogł tam zarejestrowac tego auta , tzn ichniejszego przeglądu nie przeszedł ze swiecącymi na pomarańczowo kierunkami z przodu. Samochod to była wersja amerykanska gdzie kierunkowskaz swiecił na pomaranczowo tradycyjnie. Dodam ze znów ja mialem to auto zarejestrowane w GB na siebie gdzie znow to chyba nie stanowiło problemu bo MOT przechodził normalnie choc tamtajszy diagnosta coś burczal na ich temat ale przegląd przechodził na dwa lata. Dodam ze to jest to samo auto do którego przyczepiła mi się niemiecka policja do swiecących kierunkow.

Inny kolega sprowadzil z niemiec VW new Beetle wersje USA i auto w niemczech było zarejestrowane , kierunkowskazy nie świeciły na pomarańczowo , było to przerobione i pozycyjne przednie białe miał w reflektorze. Czyli chyba skoro mial to niemiec juz przerobione to jezdzić nie mógł w tej wersji w ktorej auto sciagnął z USA , a ściagnięte bylo z usa do niemiec jako dwu letnie, on kupił jak mialo 9 lat.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

Sterciu pisze:
rafflex pisze:
No raczej na odwrót nie jest ....
Chyba się nie rozumiemy,
Chodzi mi o to, że u nas kierunkowskazy muszą świecić na pomarańczowo, a dokładniej według przepisów musi być to barwa "żółta samochodowa". Jak zwał tak zwał, ale nie może być to np. czerwona tak jak u amerykańskich aut tylne kierunkowskazy.

Tobie zapewne chodzi o to, by kierunkowskazy nie świeciły bez przerwy światłem pomarańczowym?
Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Tak , chodzi mi o światło pozycyjne w kierunkowskazie , tak jest w USA. W europie jest swiatlo pozycyjne w reflektorze a w USA w kierunkowskazie stąd kierunkowskaz caly czas swieci na pomarańczowo, jest zastosowana żarowka dwuwłóknowa tak jak w t4 w tylnej lampie w przypasku swiatła stop/pozycyjne. Jedno slabsze włókno swieci non stop , a drugie mocniejsze zaczyna "mrygać" jak się wlączy kierunkowskaz. Takie zastosowanie kierunkowskazów ogólnie w wiekszosci krajow europy nie jest legalne bo gdyby bylo legalne to producenci by robili jeden typ na caly swiat a nie dla amerykancow jako jedynych gdzie inaczej musi byc.
aztec
Początkujący T4

15
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 2 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: aztec »

wracając do pierwszego pytania "czy jest możliwość ?" - jasne że jest, Sterciu opisał
jak to wygląda od strony technicznej okablowania z tym, że nie musisz zmieniać kloszy
na pomarańczowe tylko kupić np takie żarówki
http://allegro.pl/zarowka-kierunkowskaz ... 97076.html
albo takie http:
http://allegro.pl/py21-5w-baz15d-zarowk ... 65908.html
do tego dobrać odpowiednią oprawkę- kostkę
Tylko jak koledzy już to dokładnie opisali na dzień dzisiejszy nie jest zgodne z przepisami o ruchu drogowym, które są różnie interpretowane. Pięc lat temu Straż Graniczna kupiła ok 80 sztuk amerykańskich quadów Arctic Cat, w których są wałaśnie dwuwłóknowe pomarańczowe żarówki jako kierunkowskazy i światła pozycyjne, wszystkie quady są zarejestrowane.
Więc wszystko zależy od tego jakie masz argumenty lub szerokie plecy...
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

16
Tematy: 65
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 781 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Probe041 »

Sterciu
Ekspert T4

16
Model:
Kontakt:

Probe041 pisze:
Troche drogo , samo gniazdo w aso koło 40zł/szt x 2 , do tego dwie kostki z konektorami na allegro to około 11zł/szt , żarówki x 2 szt po 5zł. więc skompletować mozna nowy zestaw w tej cenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”