problem z odpalaniem 2,4d
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: t4 caravelle
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
problem z odpalaniem 2,4d
Witam szukam po forum i szukam i znaleźć nie mogę, otóż mam pytanie im zimniej tym dziwniejsze chochliki się robią z odpalaniem zimnego silnika a mianowicie, świece nowe, kąt wtrysku ustawiany u pompiarza więc jest w miarę ok, ale jak odpalam go (tylko z rana) to tak lekko kuleje jak by przerywał sobie dostawę paliwa i wówczas obroty mu spadają i aż zapala się lampka ładowania lekko go przygazuje i po chwili chodzi równo, czy to może być wina powietrza w dolocie paliwa? gdzie zamontować dodatkowy zaworek zwrotny i jaki? może to coś pomoże? a może sprawdzić świece? dodam że wcześniej odpalałem jak zgasła lampka świec to kulał i troszke dymił na biało siwo jak teraz czekam jak przekaźnik rozłączy świece to odpala od strzała i nie dymi ale tak lekko przerywa, co to może być ??
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: problem z odpalaniem 2,4d
Odpalaj po zgaśnięciu kontrolki świec.
Przyspieszacz wyciągasz przy odpalaniu rano?
Przyspieszacz wyciągasz przy odpalaniu rano?
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tak przyśpieszacz wyciągam zawsze bez przyśpieszacza to buja go na wszystkie strony
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Podejrzewam że auto ma już swój przebieg. Opcje są dwie, albo wyprzedzenie kąta wtrysku poza fabryczną tolerancję (na ucho) tak zrobiłem u siebie i jest ok, albo przytrzymanie delikatnie gazu przy odpalaniu tak żeby miał jakieś 1500rpm.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Byłem dziś u speca co ustawiał mi kąt wtrysku powiedział, że kąt jest idealnie ustawiony jak fabryka nakazuje i nie powinienem tego ruszać, no i niestety ma termin dopiero za tydzień żeby posprawdzać co się dzieje, ale obstawia, że to albo jakaś świeca jest do kitu lub wtrysk więc będziemy diagnozować to dam znać co i jak koszt usługi 150 zł za sprawdzenie wtrysków i świec.
-
papas
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 Caravele
- Kontakt:
najszybciej to zmierzyć kompresje i tyle aby wykluczyć lichy motor, jak kompreche ma to pompa do czyszczenia lub wtryski innej opcji nima . pzdr.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Jak by nie miał kompresji to by nie jeździł. Pompa do czyszczenia? Co chcesz czyścić w pompie? To nie TDI tam nie ma nastawnika. Lejące wtryskiwacze też na odpalanie mają średni wpływ, bardziej wychodzą w trakcie jazdy. Jak auto ma już swój przebieg to pompa nie ma już takiej wydajności i trudniej jest silnik uruchomić, warto wtedy wtrysnąć paliwo odrobinę wcześniej niż mówi fabryka. Druga rzecz że ustawiając kąt wtrysku na zegar nie mamy do czynienia z rzeczywistym kątem, tylko z położeniem tłokorozdzielacza. Wystarczy że fala jest wyślizgana i w trakcie pracy kiedy obciążenie jest większe kąt może się minimalnie rozjeżdżać.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Witam , więc u mnie to było tak kompresja po 29 na każdym cylindrze więc przyzwoicie, świece sprawne, a wtryski niestety jeden totalny złom reszta w kiepskim stanie zmiana końcówek wtryskiwaczy i auto pięknie pracuje i odpala, co do odpalania to jeszcze miała wpływ gruszka podciśnienia (niektórzy nazywają to automatycznym ssaniem), która zwiększa obroty po odpaleniu lub przy dużym obciążeniu linka jest postrzępiona i nie działa jak należy narazie na patencie i szukamy jakiejś używki, pozdro
-
kuczypies
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: Transporter T4
- podziekowal za post: 12 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Z opisu wynika,że masz silnik 2,4D a tam linka "ssania" nie zwiększa obrotów jak np w 1,9TD.kanibares pisze:gruszka podciśnienia (niektórzy nazywają to automatycznym ssaniem), która zwiększa obroty po odpaleniu lub przy dużym obciążeniu linka jest postrzępiona i nie działa jak należy
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Tak mam 2,4d z klimą i na pompie na górze jest dodatkowa taka wajcha do której jest przyczepiona linka zakończona taką kulką i jak się ową wajchę przestawia to podnosi obroty, to nie to ssanie od dołu pompy co zmienia kąt wtrysku tylko na górze, a steruje tym gruszka gdzieś od spodu silnika, jak np włączają się wentylatory na drugi bieg to obroty sporo spadają i wówczas gruszka na zasadzie podciśnienia ciągnie tą linkę i obroty stają się normalne i tak samo przy odpaleniu obroty są niższe bo świece dogrzewają silnik linka ciągnie wajche i obroty są wyższe, powiem że szukam tej linki i jest ciężko znaleźć bo właśnie każdy mówi że czegoś takiego nie ma, a jest :)
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Kontakt:
Owszem jest z tym że to nie ma nic do odpalania, to się załącza po włączeniu klimatyzacji.
-
kanibares
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
czyli nie podniesie obrotów po odpaleniu na 100%? nawet jak będzie miał niskie obroty?
-
Dzandzej
- Początkujący T4
- 10
- Model:
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Witam.Ja mam podobny problem,z tym,ze nawet jak wyciagne przyspieszacz to ciezko pali jak jest zimny,nierowno chodzi i kopci na bialo-siwo.Jak sie nagrzeje jest ok.Swiece sprawdzone u mechanika jedna byla walnieta to wymienil,prad do nich dochodzi,kat wtrysku ustawil mi na 0.98 z zegarem oczywiscie.Filtr paliwa nowy,zawor zwrotny mam przed pompa tez...
Co moze byc jeszcze?
Dodam,ze kat wtrysku ustawial mi kilka razy w przeciagu kilku tygodni,bo wydawalo mi sie,ze klekotal za bardzo(moja opinia),ale po tym ostatnim ustawianu dzieja sie takie cyrki przy odpaleniu jak zimny...
Co moze byc jeszcze?
Dodam,ze kat wtrysku ustawial mi kilka razy w przeciagu kilku tygodni,bo wydawalo mi sie,ze klekotal za bardzo(moja opinia),ale po tym ostatnim ustawianu dzieja sie takie cyrki przy odpaleniu jak zimny...
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Tematy: 84
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Podepne sie bo tez mam 2.4D i to pierwszy w moim życiu diesel. Co konkretnie robi "ssanie" po lewej stronie kierownicy? Bo mam wrazenie, że nie ma ono u mnie wplywu na palenie. Po zimnej nocy, jak odpalam to wystarczy, że lekko dodam gazu i potrzymam ze 30 sekund to już dalej silnik pracuje na biegu jałowym i polozenie ssania nie ma w zasadzie wplywu na pracę silnika. No moze nieco deliatniej chodzi jak od razu to ssanie wsune do konca. Jak odpalam tylko na wysunietym ssaniu ale bez gazu to potrafię ze trzy razy zakręcić zanim silnik zalapie.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Aby silnik mniej klekotał, chodził miękko to trzeba opóźniać kąt wtrysku, ładniej brzmi gorzej odpala. Niestety 2.4D to klekot do tego nie najmłodszy więc ustawiony poprawnie będzie głośny. Musisz znaleźć kompromis pomiędzy dźwiękiem, a łatwością odpalania, czasem niestety w starym dieslu jest to niemożliwe.Dzandzej pisze:ale po tym ostatnim ustawianu dzieja sie takie cyrki przy odpaleniu jak zimny...
-
kwachu13
- Początkujący T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt: