Podgrzewanie spryskiwaczy ?
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Last active: -
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Podgrzewanie spryskiwaczy ?
Mam pytanko:do czego służą przewody elektryczne biegnące w przedniej masce?Są one podłączone do spryskiwaczy od dołu,czyżby jakieś podgrzewanie w niskich temperaturach?
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Podgrzewanie spryskiwaczy ?
Ok.dzięki za szybką odpowiedz,a jak to jest sterowane,automatycznie poniżej jakiejś temperatury,czy może w inny sposób?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 102
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 310 razy
- Kontakt:
Powinno być sterowane automatycznie i grzać od momentu włączenia zapłonu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jestes pewien, bo mi się wydaje że ma działać razem z podgrzewaniem tylniej szybyslimak pisze:Powinno być sterowane automatycznie i grzać od momentu włączenia zapłonu.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Raczej powinno być tak jak napisałem ale po powrocie do domu sprawdzę.
-
Wojti
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: multivan
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Dokładnie tak jak <slimak> napisał, zaczynają grzać od włączenia zapłonu przy temperaturze chyba + 2 lub 3 stopni.slimak pisze:Powinno być sterowane automatycznie i grzać od momentu włączenia zapłonu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
A co nimi steruje??? powiem szczerze wyciągałem cała wiązkę z t4 i wydaje mi się że połączone to było z podgrzewaniem tylnej szybyWojti pisze:Dokładnie tak jak <slimak> napisał, zaczynają grzać od włączenia zapłonu przy temperaturze chyba + 2 lub 3 stopni.slimak pisze:Powinno być sterowane automatycznie i grzać od momentu włączenia zapłonu.
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Zgadza się , moim zdaniem też tak jest, przynajmniej golf i passat tak mają -> podgrzewanie tylnej szyby/podgrzewane lusterka/podgrzewane spryskiwacze <38>chemik211 pisze:A co nimi steruje??? powiem szczerze wyciągałem cała wiązkę z t4 i wydaje mi się że połączone to było z podgrzewaniem tylnej szybyWojti pisze:Dokładnie tak jak <slimak> napisał, zaczynają grzać od włączenia zapłonu przy temperaturze chyba + 2 lub 3 stopni.slimak pisze:Powinno być sterowane automatycznie i grzać od momentu włączenia zapłonu.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ale jak same coś musi sterowaćWojti pisze:automatycznie się załączają tak jak napisałem wcześniej
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dlatego twierdze że razem z podgrzewaniem to działaczoper pisze:No właśnie chodzi mi o to jak to jest sterowane.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Steruje bimetal w spryskiwaczu, jak się nagrzeje - wyłącza. Ostygnie - ząłacza.
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Kontakt:
<slimak> -i wszystko jasne,dzięki za wyczerpującą odpowiedz <england>
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Caravelle Business
- Opis: 2.8 V6
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Odgrzeję kotleta przed zimą...czoper pisze:<slimak> -i wszystko jasne,dzięki za wyczerpującą odpowiedz <england>
właśnie skombinowałem sobie podgrzewane spryskiwacze i będę brał się za ich montaż, ale za cholerę nie pasuje mi to , ze się same włączają. Bimetal to może akurat rozłączyć jak się nagrzeją a nie załączyć jak jest zimno. Idąc tym tropem jak je wsadzę do lodówki to miernikiem powinienem mieć "przejście" przez spryskiwacz a jak leżą w ciepłym to przejścia nie ma??? Skłaniałbym się tutaj raczej temu co chemik pisze. Tylko gdzie się teraz wpiąć? Mam sama wiązkę łączącą spryskiwacze i kończy się kostką. Masa to nie problem, ale plus? Jeśli jest grzanie wraz z włącznikiem szyb to która kostka ( auto z 2002 roku )? W starych postach tu na forum znalazłem:
D/01--------------------------------------------------------------------------------------------------alternator pin D+
D/02--------------------------------------------------------------------------------------------------
D/03- Ogrzewane lusterka zewnętrzne (modele z "zawsze włączone" lusterka)-----------------------------wyj. z bezp. F4
D/04- B/03--------------------------------------------------------------------------------------------wyj. z głównego włączn. św. pin 56
D/05- Oświetlenie schowka, zasilanie szyberdachu-------------------------------------------------------wyj. z bezp. F4
D/06- ------------------------------------------------------------------------------------------------
D/07- Przekaźnik pompy ABS'u-------------------------------------------------------------------------wyj. z bezp. F5
D/08- Blokada automatycznej skrzyni biegów, MIL --> E/02---------------------------------------------wyj z odpalonego silnika
D/09- Podgrzewane dysze spryskiwaczy, podgrzewane fotele, przekaźnik szyb----------------------------wyj. z bezp. 14 (15)
D/10- Lampka ostrzegawcza pasów bezpieczeństwa----------------------------------------------------zas. z przekaźnika pasów
D/11- manetka tempomatu, sterowanie przełącznik lusterek, E/02----------------------------------------zas. z zapł.
D/12-Zapalniczka, podśw. aut. skrz. biegów, światełko grzania tyłka, wyjście na ogrzewanie dodatkowe?---wyjście do oświetlenia deski
i link do viki:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Mehrfachstecker
tylko który przewód?
Przerabiał ktoś temat?
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wg schematu podłączenie powinno wyglądać tak:
- plus z pinu S/1
- masa z pinu C/4
- plus z pinu S/1
- masa z pinu C/4
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
S/1 ?slimak pisze:Wg schematu podłączenie powinno wyglądać tak:
- plus z pinu S/1
jak to wyczaiłeś? Według schematu z linka powyżej S/1 to silnik wycieraczek
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ze schematów serwisowych VW. To pin wspólny z silniczkiem wycieraczki z zacisku X.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
no właśnie czytam na viki co i jak. Nie pasowało mi , że nie jest na wspólnym plusie z grzanymi szybami, ale piszą, że dysze grzeją ZAWSZE po przekręceniu kluczyka i ciągną jakieś 05-07 amp, a po nagrzaniu 0,3 amp. Wygląda na prosta robotę szczególnie, ze ten pierwszy kawałek wiązki co jest pod maską mamslimak pisze:Ze schematów serwisowych VW. To pin wspólny z silniczkiem wycieraczki z zacisku X.
-
slimak
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
X kontakt to plus po zapłonie, z tą tylko różnicą, że jest odłączany w momencie rozruchu silnika. X kontakt zasila odbiorniki o dużym poborze prądu.
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dzisiaju założyłem grAne spryski. Po srronie kierowcy mam nowy a dla pasażera uzywany. Pociągnąlem tez instakacje i teraz mam dylemat gdzir to podlaczyc. Nie chcę zeby grzalo caly czas bo ciągnie prad i z czasem padaje te spryski. Sprawdzalem na 3 innychT4 i byly padniete, podejrzewam ze dlatego że ciągle grzeja. Cgcem podłączyć zeby grzalo razem z podgdzewaniem tylnej szyb. Ktoś się oruenyuhe w który port się wpiac?
Przy okazji montazu okazalo się ze mialem myszke w samochodzie. Zrobila sobie gniazdko między maska a wygluszeniem. Wykorzystala na gniazdko otuline z osłony filtra p.pylkowego.
Przy okazji montazu okazalo się ze mialem myszke w samochodzie. Zrobila sobie gniazdko między maska a wygluszeniem. Wykorzystala na gniazdko otuline z osłony filtra p.pylkowego.
-
BEN
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
http://www.t4-wiki.de/wiki/Spritzd%C3%BCse
Tak to wygląda w oryginale. Na dole strony masz schematy jak jest to podłączone.
Tak to wygląda w oryginale. Na dole strony masz schematy jak jest to podłączone.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
I jak podłączyl ktoś grzanie spryskiwaczy inaczej jak to jest w oryginale... czyli grzanie przykładowo przy włączeniu ogrzewania tylnej szyby ??
Mam wsumie oryginalna wiązkę gdzie dynda sobie pod maską zaslepiona kostka , mniej więcej na srodku pod podszybiem... własnie do podłączenia instalacji idącej od komory silnika przez maskę do samych spryskiwaczy ,ale myslałem ją zmodyfikować trochę i przepiąc w skrzynce centralnej tak aby grzanie uruchamiało się po nacisnięciu wyłącznika ogrzewania tylnej szyby ( u mnie akurat odpowiedzialny jest za grzanie lusterek tylko i wyłącznie)...
Mam wsumie oryginalna wiązkę gdzie dynda sobie pod maską zaslepiona kostka , mniej więcej na srodku pod podszybiem... własnie do podłączenia instalacji idącej od komory silnika przez maskę do samych spryskiwaczy ,ale myslałem ją zmodyfikować trochę i przepiąc w skrzynce centralnej tak aby grzanie uruchamiało się po nacisnięciu wyłącznika ogrzewania tylnej szyby ( u mnie akurat odpowiedzialny jest za grzanie lusterek tylko i wyłącznie)...
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Wiązka oryginalna idzie razem z instalacja pompek spryskiwaczy i bliżej ściany grodziowej jest połączona z wiązka silniczka wycieraczek i jeszcze z jakimiś czujnikami. Podłączenie tego jak w oryginale jest upierdliwe bo samo wymontowanie instalacji w aucie które już nie będzie jeździć zajmuje mi to najmarniej 30 minut, a włożenie drugiej instalacji nie będzie łatwe. Podłącz tak jak planujesz czyli pod grzanie lusterek, też tak mam. Jakoś wizja ciągłego grzania po przekręceniu kluczyka mnie nie przekonywuje. Wie ktoś ile to Watt ciągnie?
U siebie jakiejś super poprawy zimą nie odnotowałem. Sprawdź jak się chłody zaczną kamera termowizyjną czy w ogóle cos to działa.
A zanim zaczniesz montaż sprawdź miernikiem czy dysze działają bo w 75% są uszkodzone
U siebie jakiejś super poprawy zimą nie odnotowałem. Sprawdź jak się chłody zaczną kamera termowizyjną czy w ogóle cos to działa.
A zanim zaczniesz montaż sprawdź miernikiem czy dysze działają bo w 75% są uszkodzone
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Jak sprawdzić dysze? Tak się składa, że też mam to ustrojstwo i wypadałoby podpiąć. vwyogi, gdzie podłączyłeś plus od dysz?
-
vwyogi
- Znawca T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
sprawdzasz miernikiem czy jest "przejście" tak jak żarówkę.Probe041 pisze:Jak sprawdzić dysze? Tak się składa, że też mam to ustrojstwo i wypadałoby podpiąć. vwyogi, gdzie podłączyłeś plus od dysz?
Plus gdzies wpiąłem za skrzynka bezpieczników z tego co pamiętam do biało/zielonego przewodu który idzie do grzania lusterek/szyby tylnej
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Wiem o który kabelek chodzi, właśnie o nim myślałem ale wolałem się upewnić ;)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
U mnie wiązka jest zamontowana w aucie więc nie muszę jej przekładać , wolna kostka własnie jest w tej instalacji co idzie do pompek w zbiorniczku , do silnikczka wycieraczek i kilku czujników. Więc wiązka od skrzynki bezpieczników idąca do komory silnika jest , planuje przepiąc w tej wiązce w kostce przy skrzynce przewod własnie od tych sprysków i podłączyc go z podgrzewaniem lusterek. Tylko pytanie jest czy wogóle warto się w to bawić ?? Czy to podgrzewanie cos pomaga wogóle w zimie... ?? Bo myslę też nad innym rozwiązaniem , nad podgrzewaczem zbiorniczka spryskiwaczy powiązanym z układem chłodzenia, moze to lepsze byłoby rozwiązanie...
-
MarKris
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 13 razy
- Kontakt:
Moim zdaniem możesz sobie darować , to podgrzewanie nie jest jakoś mega przydatne , to jest tylko podgrzewanie dyszy , w zimie jak płyn gdzieś zamarznie to i tak nie poleci , a najczęściej zamraza w trójniku przed spryskiwaczem. Lepszym pomysłem jest zrobić podgrzewanie zbiorniczka grzałką , wtedy taki podgrzewany spryskiwacz ma większe szanse pokazać to do czego został stworzony. Ja pomimo sprawnych grzałek w spryskiwaczach to w zimie zdarza mi się, że i tak płyn nie leci bo gdzieś przymarzło. Jak już się uprzesz to podłączaj pod ogrzewanie tylnej szyby lub lusterek , ma t4-wiki znajdziesz w schemacie skrzynki , inaczej nie ma sensu bo grzeje to i w lecie i w zimie i lubią szybko te grzałki padać.