Regulacja zapłonu

ODPOWIEDZ
Daniel176
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Caravelle GL
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Regulacja zapłonu

Post autor: Daniel176 »

Witam serdecznie

2 tygodnie temu walnął mi silnik a mianowicie zaczął mi olej palić tak mocno ,że mialem chmure dymu za sobą.Na przejechanie 390 km spaliłem 3 litry oleju i prawie litr Doktor silnik czyli w sumie 4 litry.Myślałem,że walnęły mi pierścienie i kupiłem silnik używany 2.0 i został zamontowany w warsztacie gdyż sam nie posiadałem żurawia do wyciągnięcia silnika.
Niestety w warsztacie nie ustawili mi zapłonu poprawnie gdyż nie posiadają lampy do ustawienia zaplonu.Powiedzieli,że teraz już mało kto ma taką lampę bo na ogol jest już elektronika która steruje zapłonem.Zostałem na lodzie i obdzwoniłem kilku mechaników w okolicy i słyszalem tę samą opowieść.
Czy ktoś z kolegów wie gdzie w okolicy można ustawić zapłon na lampę aby później ustawić i wyregulować instalację gazową.
Przyznam,że jak odebrałem auto to nie chodziło dobrze a i sam później sobie wyregulowałem zapłon,że teraz samochód jeszcze w miarę rowno chodzi ale nie jest to to samo co było przed wymianą silnika i przed awarią.
Wcześniej silnik zapalał na dotyk a teraz muszę troszkę pokręcić silnikiem i wcisnąć gaz a wcześniej nie było takiej potrzeby.
Kolejny problem który zaczął się w trakcie awarii to prędkościomierz zgłupiał i czasem wskazówka chodzi mi od 0 do 240 na godzinę tzn jaest takie pulsowanie.Wcześniej takiego czegoś nie miałem.Teraz nawet po wymianie również jest ten objaw.
Co to może być i jak się tego pozbyć?

Widziałem swój stary silnik ze ściągniętą głowicą i widać było,że jest dziura po stronie cylindra w tłoku na 4 cylindrze i dochodzi do pierścieni.Stąd myślę, że tak brał mi olej.

Proszę o pomoc w wyregulowaniu zapłonu i rozwiązania problemu wariowania prędkościomierza.

Pozdrawiam
Daniel
Daniel176
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Caravelle GL
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Re: Regulacja zapłonu

Post autor: Daniel176 »

Witam Ponownie

Zrobiłem kilka rzeczy w autku i nie pomogło.
Wymieniłem świece i palec rozdzielacza na nowe.Wymieniłem wszystkie przewody podciśnienia…login to view the rest of this post

This topic has 16 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tematy bez wersji silnika”