Regulacja zapłonu
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: Caravelle GL
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Regulacja zapłonu
Witam serdecznie
2 tygodnie temu walnął mi silnik a mianowicie zaczął mi olej palić tak mocno ,że mialem chmure dymu za sobą.Na przejechanie 390 km spaliłem 3 litry oleju i prawie litr Doktor silnik czyli w sumie 4 litry.Myślałem,że walnęły mi pierścienie i kupiłem silnik używany 2.0 i został zamontowany w warsztacie gdyż sam nie posiadałem żurawia do wyciągnięcia silnika.
Niestety w warsztacie nie ustawili mi zapłonu poprawnie gdyż nie posiadają lampy do ustawienia zaplonu.Powiedzieli,że teraz już mało kto ma taką lampę bo na ogol jest już elektronika która steruje zapłonem.Zostałem na lodzie i obdzwoniłem kilku mechaników w okolicy i słyszalem tę samą opowieść.
Czy ktoś z kolegów wie gdzie w okolicy można ustawić zapłon na lampę aby później ustawić i wyregulować instalację gazową.
Przyznam,że jak odebrałem auto to nie chodziło dobrze a i sam później sobie wyregulowałem zapłon,że teraz samochód jeszcze w miarę rowno chodzi ale nie jest to to samo co było przed wymianą silnika i przed awarią.
Wcześniej silnik zapalał na dotyk a teraz muszę troszkę pokręcić silnikiem i wcisnąć gaz a wcześniej nie było takiej potrzeby.
Kolejny problem który zaczął się w trakcie awarii to prędkościomierz zgłupiał i czasem wskazówka chodzi mi od 0 do 240 na godzinę tzn jaest takie pulsowanie.Wcześniej takiego czegoś nie miałem.Teraz nawet po wymianie również jest ten objaw.
Co to może być i jak się tego pozbyć?
Widziałem swój stary silnik ze ściągniętą głowicą i widać było,że jest dziura po stronie cylindra w tłoku na 4 cylindrze i dochodzi do pierścieni.Stąd myślę, że tak brał mi olej.
Proszę o pomoc w wyregulowaniu zapłonu i rozwiązania problemu wariowania prędkościomierza.
Pozdrawiam
Daniel
2 tygodnie temu walnął mi silnik a mianowicie zaczął mi olej palić tak mocno ,że mialem chmure dymu za sobą.Na przejechanie 390 km spaliłem 3 litry oleju i prawie litr Doktor silnik czyli w sumie 4 litry.Myślałem,że walnęły mi pierścienie i kupiłem silnik używany 2.0 i został zamontowany w warsztacie gdyż sam nie posiadałem żurawia do wyciągnięcia silnika.
Niestety w warsztacie nie ustawili mi zapłonu poprawnie gdyż nie posiadają lampy do ustawienia zaplonu.Powiedzieli,że teraz już mało kto ma taką lampę bo na ogol jest już elektronika która steruje zapłonem.Zostałem na lodzie i obdzwoniłem kilku mechaników w okolicy i słyszalem tę samą opowieść.
Czy ktoś z kolegów wie gdzie w okolicy można ustawić zapłon na lampę aby później ustawić i wyregulować instalację gazową.
Przyznam,że jak odebrałem auto to nie chodziło dobrze a i sam później sobie wyregulowałem zapłon,że teraz samochód jeszcze w miarę rowno chodzi ale nie jest to to samo co było przed wymianą silnika i przed awarią.
Wcześniej silnik zapalał na dotyk a teraz muszę troszkę pokręcić silnikiem i wcisnąć gaz a wcześniej nie było takiej potrzeby.
Kolejny problem który zaczął się w trakcie awarii to prędkościomierz zgłupiał i czasem wskazówka chodzi mi od 0 do 240 na godzinę tzn jaest takie pulsowanie.Wcześniej takiego czegoś nie miałem.Teraz nawet po wymianie również jest ten objaw.
Co to może być i jak się tego pozbyć?
Widziałem swój stary silnik ze ściągniętą głowicą i widać było,że jest dziura po stronie cylindra w tłoku na 4 cylindrze i dochodzi do pierścieni.Stąd myślę, że tak brał mi olej.
Proszę o pomoc w wyregulowaniu zapłonu i rozwiązania problemu wariowania prędkościomierza.
Pozdrawiam
Daniel
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: Regulacja zapłonu
Witam Ponownie
Zrobiłem kilka rzeczy w autku i nie pomogło.
Wymieniłem świece i palec rozdzielacza na nowe.Wymieniłem wszystkie przewody podciśnienia od kompa do silnika i od wszystkich trójników jakie są połączone te wężyki.Następnie po uruchomieniu silnika dalej obroty falowały.Było jeszcze coś takiego,że miałem problemy z odpaleniem.Po wymienia świec i palca i przewodów i regulacji zapłonu odpala od razu.
Niestety falują dalej obroty.Wymieniłem regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i dalej obroty falują.Przeczyściłem przepustnicę plynem do gaźników i nic nie pomogło.Dalej mam falujące obroty i silnik nie równo chodzi ale po zapaleniu całkiem fajnie ale po jakimś czasie sam przechodzi na falowanie lub od razu po dodaniu gazu.Silnik krokowy został na noc umieszczony w benzynie i nic to nie dało.
Nie długo wyjeżdżam autem do UK i jestem lekko zdesperowany tym ,że nie chodzi jak przed awarią.
Masa bezpośrednio na kompa założona.
Dodam,że podczas awarii miałem dwa razy wystrzał gazu chyba bo czego innego.
Panowie czytałem tutaj tyle wątków ,że jestem już na granicy rozstroju nerwowego.
Potrzebuję,że pomocy .
Pozdrawiam
Daniel
Zrobiłem kilka rzeczy w autku i nie pomogło.
Wymieniłem świece i palec rozdzielacza na nowe.Wymieniłem wszystkie przewody podciśnienia od kompa do silnika i od wszystkich trójników jakie są połączone te wężyki.Następnie po uruchomieniu silnika dalej obroty falowały.Było jeszcze coś takiego,że miałem problemy z odpaleniem.Po wymienia świec i palca i przewodów i regulacji zapłonu odpala od razu.
Niestety falują dalej obroty.Wymieniłem regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i dalej obroty falują.Przeczyściłem przepustnicę plynem do gaźników i nic nie pomogło.Dalej mam falujące obroty i silnik nie równo chodzi ale po zapaleniu całkiem fajnie ale po jakimś czasie sam przechodzi na falowanie lub od razu po dodaniu gazu.Silnik krokowy został na noc umieszczony w benzynie i nic to nie dało.
Nie długo wyjeżdżam autem do UK i jestem lekko zdesperowany tym ,że nie chodzi jak przed awarią.
Masa bezpośrednio na kompa założona.
Dodam,że podczas awarii miałem dwa razy wystrzał gazu chyba bo czego innego.
Panowie czytałem tutaj tyle wątków ,że jestem już na granicy rozstroju nerwowego.
Potrzebuję,że pomocy .
Pozdrawiam
Daniel
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Witam
Falują i na gazie i na benzynie ale bardziej jest to odczuwalne na benzynie.Nie mam pojęcia jakie napięcie jest na VAGu bo nie wiem gdzie tego napięcia szukać jak się podepnę przez program.
Dzisiaj mi pierwszy raz zgasł przy dojeździe do skrzyżowania a później był strzał gazu i silnik chodził przez chwile na 3 cylindry więc szybko przełączyłem na benzynę i po przejechaniu 150 metrów znów "normalnie" na gazie.
To się robi bardzo przykre z tym autem.
Falują i na gazie i na benzynie ale bardziej jest to odczuwalne na benzynie.Nie mam pojęcia jakie napięcie jest na VAGu bo nie wiem gdzie tego napięcia szukać jak się podepnę przez program.
Dzisiaj mi pierwszy raz zgasł przy dojeździe do skrzyżowania a później był strzał gazu i silnik chodził przez chwile na 3 cylindry więc szybko przełączyłem na benzynę i po przejechaniu 150 metrów znów "normalnie" na gazie.
To się robi bardzo przykre z tym autem.
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
doprowadź auto do poprawnej pracy na benzynie
zakręć gaz w butli i zacznij testy
zakręć gaz w butli i zacznij testy
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Cały czas próbuje doprowadzić auto do pracy na benzynie.Dzisiaj byłem umówiony na regulacje gazu ale gazownik powiedział ,że dopóki nie zrobię benzyny on nic mi nie pomoże.Sprawdził tylko i powiedział,że mam bardzo bogatą mieszankę na gazie i to nie tylko sprawa regulacji ale rozbiórki miksera.
Nie wiem czy wymienić krokowca bo to wydatek rzędu 160 zl za nowy a nie chcę ładować i okaże się,że to nie krokowiec a mam sensor lub jeszcze coś innego.jednakże,że za wolne obroty odpowiada krokowiec.
Potrzebuję Panowie w miarę celnych uwag bo nie stać mnie na błędy ale rozważę każdą opcje.Gdyby to był map sensor to mogę go kupić w Gliwicach za 90 zł + montaż tego ustrojstwa ale czy to będzie to?Gdzie można sprawdzić czy MAP sensor jest uszkodzony i jakie objawy będzie dawać?
Co powinienem sprawdzić lub wymienić jeszcze.
Cholernie potrzebuję Waszej pomocy.
Pozdrawiam
Daniel
Nie wiem czy wymienić krokowca bo to wydatek rzędu 160 zl za nowy a nie chcę ładować i okaże się,że to nie krokowiec a mam sensor lub jeszcze coś innego.jednakże,że za wolne obroty odpowiada krokowiec.
Potrzebuję Panowie w miarę celnych uwag bo nie stać mnie na błędy ale rozważę każdą opcje.Gdyby to był map sensor to mogę go kupić w Gliwicach za 90 zł + montaż tego ustrojstwa ale czy to będzie to?Gdzie można sprawdzić czy MAP sensor jest uszkodzony i jakie objawy będzie dawać?
Co powinienem sprawdzić lub wymienić jeszcze.
Cholernie potrzebuję Waszej pomocy.
Pozdrawiam
Daniel
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Tematy: 28
- Model:
- Auto: Multivelle Long
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI" - Lokalizacja: Kraków
- podziekowal za post: 51 razy
- otrzymal podziekowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Odp: Regulacja zapłonu
W tym modelu krokowiec nie odpowiada za wolne obroty
Sluzy tylko do ich podnoszenia podczas dodatkowego obciazenia silnika np wlaczenie wentylatorow chlodnicy
Jak map sensor padnie calkowicie pod vag'iem wyskoczy blad pressure cos tam,cos tam (dokladnie nie pamietam)
Mozna go tez sprawdzic rozbierajac sterownik I podpinajac pod niego zwykly miernik napiecia
W zaleznosci od podcisnienia na nozkach jest napiecie chyba miedzy 1-5V
Sluzy tylko do ich podnoszenia podczas dodatkowego obciazenia silnika np wlaczenie wentylatorow chlodnicy
Jak map sensor padnie calkowicie pod vag'iem wyskoczy blad pressure cos tam,cos tam (dokladnie nie pamietam)
Mozna go tez sprawdzic rozbierajac sterownik I podpinajac pod niego zwykly miernik napiecia
W zaleznosci od podcisnienia na nozkach jest napiecie chyba miedzy 1-5V
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja sam tego nie sprawdzę czy MAP sensor padł czy nie,no chyba,że ktoś mnie dobrze poprowadzi jak ustawić miernik itp.Jakie sa objawy padnięcia MAP sensora?Moje auto ogólnie jeździ ale nie ma szału z tymi falującymi obrotami i czasami bardzo wolno wracającymi obrotami po dodaniu gazu czy na PB czy LPG.
Jeśli nie silnik krokowy odpowiada za wolne obroty to co odpowiada za wolne obroty w silniku AAC?
Ja mogę do 100 km dojechać do kogoś kto ma takie samo autko i w razie czego poprzekładać części aby sprawdzić co jest mojemu o il esie tak da zrobić.Ja muszę to autko uleczyć.
Zrobiłem kilka testów z odłączaniem i podłączaniem czujników.Odłączyłem czujnik położenia przepustnicy i nic się nie zmieniło w pracy silnika nawet po dodaniu gazu.Odłączyłem czujnik temperatury powietrza ten za filtrem powietrza i nic się nie zmieniło w pracy silnika.Odłączyłem wtyczkę od silnika krokowego i silnik wskoczył z 800 na 1000 obr na minutę a po dodaniu gazu na 1500 i tak trzymał do póki nie podłączyłem wtyczki z krokowego.Odłączyłem również przewód podciśnienia który idzie od przepustnicy do jakiegoś zaworu kolo silnika wycieraczek a póxniej dalej schodzi razem z przewodami paliwowymi.To chyba zawór recyrkulacji powietrza czy spalin.Nie wiem dokładnie i po zaślepieniu tego króćca na przepustnicy dalej było jakby był ten przewód podłączony.
Obroty dość długo ogólnie trzymają zanim spadną i wrócą na swoją pozycję.
Dzisiaj podłączyłem dodatkową masę silnik aku.
Co robić i czy te czujnik tak powinny reagować a raczej nie reagować,bo tylko silnik krokowy miał ewidentny wpływ na prace silnika po odłączeniu i podłączeniu.
Jeśli nie silnik krokowy odpowiada za wolne obroty to co odpowiada za wolne obroty w silniku AAC?
Ja mogę do 100 km dojechać do kogoś kto ma takie samo autko i w razie czego poprzekładać części aby sprawdzić co jest mojemu o il esie tak da zrobić.Ja muszę to autko uleczyć.
Zrobiłem kilka testów z odłączaniem i podłączaniem czujników.Odłączyłem czujnik położenia przepustnicy i nic się nie zmieniło w pracy silnika nawet po dodaniu gazu.Odłączyłem czujnik temperatury powietrza ten za filtrem powietrza i nic się nie zmieniło w pracy silnika.Odłączyłem wtyczkę od silnika krokowego i silnik wskoczył z 800 na 1000 obr na minutę a po dodaniu gazu na 1500 i tak trzymał do póki nie podłączyłem wtyczki z krokowego.Odłączyłem również przewód podciśnienia który idzie od przepustnicy do jakiegoś zaworu kolo silnika wycieraczek a póxniej dalej schodzi razem z przewodami paliwowymi.To chyba zawór recyrkulacji powietrza czy spalin.Nie wiem dokładnie i po zaślepieniu tego króćca na przepustnicy dalej było jakby był ten przewód podłączony.
Obroty dość długo ogólnie trzymają zanim spadną i wrócą na swoją pozycję.
Dzisiaj podłączyłem dodatkową masę silnik aku.
Co robić i czy te czujnik tak powinny reagować a raczej nie reagować,bo tylko silnik krokowy miał ewidentny wpływ na prace silnika po odłączeniu i podłączeniu.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
U mnie jak padl map sensor to ciezko go bylo zapalic i na pb strasznie kulawo chodzil
Na lpg wogole mu to nie przeszkadzalo
Obroty na lpg nie falowaly i nie gasl
Jest na forum watek o wymianie tego ustrojstwa a w nim link gdzie go mozna kupic
Na stronie producenta map sensora jest rozpiska pinow (3 szt) i wedlug niej mozna sprawdzic gdzie wpiac miernik
Ja osobiscie nie mierzylem ale stalem nad magikiem ktory mi ten element wymienial bo sam sie balem,a potem podpial zwykly miernik i sprawdzal czy wszystko jest ok
Sterownik podczas pomiarow byl rozebrany i wisial na samych przewodach
U mnie odpiecie wtyczki z tzw krokowca podczas normalnej pracy silnika bez zadnego obciazenia nie powoduje zadnych zmian obrotow
Ale jesli odepne ja na pracujacych wentylatorach lub wlaczonej klimatyzacji to teczka zgasnie
Tak samo nie steruje napewno krokowiec chwilowym podniesieniem obrotow podczas odpalenia a potem malym podniesieniem obrotow do czasu rozgrzania silnika bo z odpietym tez probowalem i obroty podniesione byly
Chyba jest to rozwiazane zmiana czasu wtrysku badz przestawieniem zaplonu (nie wiem nie jestem mechanikiem)
Najpierw bym sprawdzil szczelnosc wszystkich wezy podcisnienia(i czy wogole sa dobrze pozakladane),wyczyscil przepustnice i sprawdzil cisnienie na listwie wtryskowej,podobno niektorym pomaga tez doprowadzenie dodatkowej masy na sterownik
Vag'a tez by dobrze bylo podpiac bo wiele w tym motorku do sprawdzenia nie ma ale zawsze wiedziec mniej wiecej co sterownik widzi i czy bledow jakis nie nalapal
To co nazywasz krokowcem to zwykly elektrozawor
Jak podasz na niego napiecie to sie otwiera i mieszanka przy lpg lub samo powietrze przy pb leci bypassem przez niego
Wiec po zalozeniu wtyczki obroty powinny ew rosnac a nie malec jak piszesz
Zaplon mam ustawiony na tzw ucho bo u mnie ciezko jest nawet glowe wsadzic zeby znak na kole zamachowym zobaczyc
Na lpg wogole mu to nie przeszkadzalo
Obroty na lpg nie falowaly i nie gasl
Jest na forum watek o wymianie tego ustrojstwa a w nim link gdzie go mozna kupic
Na stronie producenta map sensora jest rozpiska pinow (3 szt) i wedlug niej mozna sprawdzic gdzie wpiac miernik
Ja osobiscie nie mierzylem ale stalem nad magikiem ktory mi ten element wymienial bo sam sie balem,a potem podpial zwykly miernik i sprawdzal czy wszystko jest ok
Sterownik podczas pomiarow byl rozebrany i wisial na samych przewodach
Chyba ta srubka obok przepustnicy ale glowy sobie uciac nie damJeśli nie silnik krokowy odpowiada za wolne obroty to co odpowiada za wolne obroty w silniku AAC?
U mnie odpiecie wtyczki z tzw krokowca podczas normalnej pracy silnika bez zadnego obciazenia nie powoduje zadnych zmian obrotow
Ale jesli odepne ja na pracujacych wentylatorach lub wlaczonej klimatyzacji to teczka zgasnie
Tak samo nie steruje napewno krokowiec chwilowym podniesieniem obrotow podczas odpalenia a potem malym podniesieniem obrotow do czasu rozgrzania silnika bo z odpietym tez probowalem i obroty podniesione byly
Chyba jest to rozwiazane zmiana czasu wtrysku badz przestawieniem zaplonu (nie wiem nie jestem mechanikiem)
Najpierw bym sprawdzil szczelnosc wszystkich wezy podcisnienia(i czy wogole sa dobrze pozakladane),wyczyscil przepustnice i sprawdzil cisnienie na listwie wtryskowej,podobno niektorym pomaga tez doprowadzenie dodatkowej masy na sterownik
Vag'a tez by dobrze bylo podpiac bo wiele w tym motorku do sprawdzenia nie ma ale zawsze wiedziec mniej wiecej co sterownik widzi i czy bledow jakis nie nalapal
Albo jest cos u ciebie grubo namieszane albo u mnieOdłączyłem wtyczkę od silnika krokowego i silnik wskoczył z 800 na 1000 obr na minutę
To co nazywasz krokowcem to zwykly elektrozawor
Jak podasz na niego napiecie to sie otwiera i mieszanka przy lpg lub samo powietrze przy pb leci bypassem przez niego
Wiec po zalozeniu wtyczki obroty powinny ew rosnac a nie malec jak piszesz
Zaplon mam ustawiony na tzw ucho bo u mnie ciezko jest nawet glowe wsadzic zeby znak na kole zamachowym zobaczyc
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja mam wszystkie węże wymienione i sam to robiłem i ręczę za to,że są dobrze podłączone.
Podłączyłem VAGa i pokazał mi błąd 518,523 i to po tym jak dzisiaj odłączyłem czyjnik przepustnicy i temperatury powietrza.Pokazał mi jeszcze błąd 519 czyli MAP sensor ale to po tym jak parę dni temu odłączyłem kompa aby podłączyć masę.Po skasowaniu błędów juz ich nie pokazywał ale zrobiłem jeszcze raz rozpięcie wtyczek od tych dwóch czujników i znów mi pokazł te same błędy ale jak skasowałem i podłączyłem znów wtyczki i uruchomiłem od nowa program to nie znalazł błędów.
Zrobiłem test programem i pokazał,że pompa paliwa chodzi bo się załączała,EVAP też się załączał,silnik krokowy też chodził.
Ja też mam zapłon ustawiony na słuch i myślę,że nie jest źle.
Krokowiec u mnie zadziałał jak pisałem powyżej czyli bez wtyczki 1000 a po dodaniu gazu trzymał 1500 a po założeniu wtyczki spadły do 800 i od czasu do czasu wchodziły do 900.
Godzinę temu jak jechałem na benzynie to zgasł mi przy dojeżdżaniu do skrzyżowania.
Mam dosyć :-(
Podłączyłem VAGa i pokazał mi błąd 518,523 i to po tym jak dzisiaj odłączyłem czyjnik przepustnicy i temperatury powietrza.Pokazał mi jeszcze błąd 519 czyli MAP sensor ale to po tym jak parę dni temu odłączyłem kompa aby podłączyć masę.Po skasowaniu błędów juz ich nie pokazywał ale zrobiłem jeszcze raz rozpięcie wtyczek od tych dwóch czujników i znów mi pokazł te same błędy ale jak skasowałem i podłączyłem znów wtyczki i uruchomiłem od nowa program to nie znalazł błędów.
Zrobiłem test programem i pokazał,że pompa paliwa chodzi bo się załączała,EVAP też się załączał,silnik krokowy też chodził.
Ja też mam zapłon ustawiony na słuch i myślę,że nie jest źle.
Krokowiec u mnie zadziałał jak pisałem powyżej czyli bez wtyczki 1000 a po dodaniu gazu trzymał 1500 a po założeniu wtyczki spadły do 800 i od czasu do czasu wchodziły do 900.
Godzinę temu jak jechałem na benzynie to zgasł mi przy dojeżdżaniu do skrzyżowania.
Mam dosyć :-(
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dodaje link do filmiku jaki dzisiaj nagrałem tel.Podłączyłem komputer do komputera auta i takie wartości mi pokazywał.Nagrane są wszystkie 6 bloków jakie mogłem znaleźć w programie.W tle słychać trochę prace silnika więc możecie trochę usłyszeć jak silnik pracuje.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
W "throttle angle" po dodaniu gazu tez masz wartosc 0.0 ?
To chyba jest wyprzedzenie zaplonu i u mnie przy bucie wartosc sie zmienia
Regulator na listwie wtryskowej zalozyles nowy czy inny?
Powinien trzymac cisnienie 3 atm z zalozonym wezykiem podcisnienia lub 3.5 bez podcisnienia (albo odwrotnie,nie pamietam)
Sciagnij wezyk paliwowy z zaworu rozruchowego i wstaw tam manometr tak chyba bedzie najlatwiej sprawdzic
Sonde lambda masz zdrowa,moja do polowy wartosci dobic nie moze i wlasnie glowie sie jak ja odkrecic bo zrosla sie z wydechem <płacz>
To chyba jest wyprzedzenie zaplonu i u mnie przy bucie wartosc sie zmienia
Regulator na listwie wtryskowej zalozyles nowy czy inny?
Powinien trzymac cisnienie 3 atm z zalozonym wezykiem podcisnienia lub 3.5 bez podcisnienia (albo odwrotnie,nie pamietam)
Sciagnij wezyk paliwowy z zaworu rozruchowego i wstaw tam manometr tak chyba bedzie najlatwiej sprawdzic
Sonde lambda masz zdrowa,moja do polowy wartosci dobic nie moze i wlasnie glowie sie jak ja odkrecic bo zrosla sie z wydechem <płacz>
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
"throttle angle" to kąt przepustnicy.
Regulator na listwie wtryskowej założyłem nowy.Nie mam manometru i wierzę,że nowy regulator jest ok.
Czy tam jest jeszcze coś do wymiany?
Jest wymieniony:
palec rozdzielacza
świece
wężyki podciśnienia
regulator ciśnienia paliwa
filtr powietrza
masa na kompa
masa na silnik
Przeczyszczona:
przepustnica
silnik krokowy
Pozostaje do wymiany:
silnik krokowy
EWAP
czujnik powietrza
czujnik położenia przepustnicy
listwa wtryskowa
komputer lub MAP sensor
kable WN
kopułka
czujnik halla w aparacie
Dzisiaj zamówię przewód redukcyjny ten gumowy który łączy silnik krokowy z kolektorem ssącym.
jakieś sugestie które ożywią te autko.
Regulator na listwie wtryskowej założyłem nowy.Nie mam manometru i wierzę,że nowy regulator jest ok.
Czy tam jest jeszcze coś do wymiany?
Jest wymieniony:
palec rozdzielacza
świece
wężyki podciśnienia
regulator ciśnienia paliwa
filtr powietrza
masa na kompa
masa na silnik
Przeczyszczona:
przepustnica
silnik krokowy
Pozostaje do wymiany:
silnik krokowy
EWAP
czujnik powietrza
czujnik położenia przepustnicy
listwa wtryskowa
komputer lub MAP sensor
kable WN
kopułka
czujnik halla w aparacie
Dzisiaj zamówię przewód redukcyjny ten gumowy który łączy silnik krokowy z kolektorem ssącym.
jakieś sugestie które ożywią te autko.
-
kurol
- Kierowca T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Re: Odp: Regulacja zapłonu
Sorry z murzynskim slabo sobie radzeDaniel176 pisze:"throttle angle" to kąt przepustnicy.
Jest jeszcze w ktoryms bloku angle cos tam,przynajmniej u mnie I to napewno jest kat wyprzedzenia zaplonu
Jesli EWAP to te rurki I ustrojstwo kolo zbiornika wyrownawczego majace zwiazek z parami paliwa to u mnie jest to wywalone przez poprzednikow z korzeniami I teczka na pb prawie normalnie jezdzi
-
Daniel176
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Martwi mnie jeszcze jedna rzecz ,że również prędkościomierz mi szwankuje i nie wiem czy to jest z tym wszystkim połączone.Raz mi wskazuje prawidłową prędkość a raz jedzie do 220 i do zera i tak cały czas z przerwami,że czasem jest wszystko ok.Czy to może być impulsator na skrzyni?Gdyby był walnięty to by cały czas źle pokazywał a są momenty,że pokazuje bardzo dobrze im szybciej jadę tym gorzej.
Ja mogę spróbować zaślepić EWAP i zobaczymy czy coś się zmieni.
Czy są tu inne osoby które maja pojęcie o tym silniku i mogą coś napisać?Bo widzę,że jest tu jedna osoba która coś pisze a reszta to tylko czyta posty.
Cholera mam już dość tego auta.
Ja mogę spróbować zaślepić EWAP i zobaczymy czy coś się zmieni.
Czy są tu inne osoby które maja pojęcie o tym silniku i mogą coś napisać?Bo widzę,że jest tu jedna osoba która coś pisze a reszta to tylko czyta posty.
Cholera mam już dość tego auta.
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
prędkość nie jest w żadnym stopniu powiązana z silnikiem, nawet wg schematu to są dwie różne rzeczy, czasami jest tak jak zaleje się wtyczka od impulsatora, bądź jest gdzieś w wiązce przebicie i łapie "szumy" alternatora, podstawowe pytanie czy VAG coś(błędy) pokazuje?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
proszę o uważne czytanie wcześniejszych postów, zamiast zadawać pytania o to co już ktoś opisał:Piter pisze:podstawowe pytanie czy VAG coś(błędy) pokazuje?
Daniel176 pisze:Podłączyłem VAGa i pokazał mi błąd 518,523 i to po tym jak dzisiaj odłączyłem czyjnik przepustnicy i temperatury powietrza.Pokazał mi jeszcze błąd 519 czyli MAP sensor ale to po tym jak parę dni temu odłączyłem kompa aby podłączyć masę.Po skasowaniu błędów juz ich nie pokazywał ale zrobiłem jeszcze raz rozpięcie wtyczek od tych dwóch czujników i znów mi pokazł te same błędy ale jak skasowałem i podłączyłem znów wtyczki i uruchomiłem od nowa program to nie znalazł błędów.