koszty przerobienia z 5 na 9 osób t4
-
bebet28
- Forumowicz T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: vw t4 2003
- Kontakt:
koszty przerobienia z 5 na 9 osób t4
Witam. Czy ktoś z was przerabiał t4 zarejestrowaną na przykład na 5 osób na 9 osób. Czy można to zrobić samemu.Jak po kolei trzeba postępować.Co z wydziałem komunikacji,rzeczoznawcą.Jakie koszta ,ewentualnie gdzie się dowiedzieć. Pozdrawiam wszystkich. <victory>
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: koszty przerobienia z 5 na 9 osób t4
Jedź na stacje diagnostyczną i wszystko ci powiedzą jakie wymogi musisz spełniać np wielkość podkładek rodzaj śrub do montażu siedzeń.
-
Dziadek
- Początkujący T4
- 12
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
W zeszłym roku przerabiałem VW T3 z blaszaka 2 osobowego na 6 osób, wyglądało to tak, wyciąłem ścianę grodziową, prawy pojedynczy fotel zamieniłem na oryginalny 2 osobowy z pasami i zagłówkami, z tyłu zamontowałem oryginalną 3 osobową kanapę, również z pasami i zagłówkami, zmienione zostały drzwi przesuwne na takie z szybą i zamontowana szyba z prawej strony za kierowcą, pojechałem na stację diagnostyczną i poinformowałem że została zmieniona liczba miejsc z 2 na 6 diagnosta sprawdził tylko czy są pasy, zagłówki i czy zgadza się liczba miejsc, wystawił zaświadczenie do wydziału komunikacji o zmianie przeznaczenia auta, oczywiście automatycznie zmniejszył ładowność z 950 na 600 kg. koszt to pełny przegląd 98 zł. plus to zaświadczenie 60 zł. pytałem wtedy jeszcze co muszę zrobić żeby zamontować trzeci rząd foteli, powiedział że do trzeciego rzędu muszą być z tyłu szyby, fotel z pasami i zagłówkami i że inaczej nie przejdzie, więc dla 9 osób musi być cały przeszklony.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zależności od stacji ,jedna praktycznie nic nie wymaga i nawet do połowy przeszklonego podbije na 9os, a druga już będzie się pytać o wyciąg z homologacji czy auto jest przystosowane do takiej przeróbki i dla przykładu t4 z nr.nadwozia wv1 nie są , i w krk nie podbijają ale już na obrzeżach krk się da załatwić
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Temat był już gdzieś omawiany na forum,dość szczegółowo.Ale tak w skrócie,to jak wyżej koledzy napisali,plus u mnie np.wymagana była faktura i zaświadczenie na przeróbkę od firmy,która ma uprawnienia do wykonywania takich modyfikacji.Tego kwitu wymagał ode mnie wydział komunikacji w Opolu.Poszperaj na forum to znajdziesz wszystko na ten temat.
-
ALTRIM
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
cześć
właściwie na każdej stacji inaczej - na początek pojeździj po stacjach, wybadaj która jaką wersją dla Ciebie dobrą przyjmie i rób pod te wymogi.
pozdr
właściwie na każdej stacji inaczej - na początek pojeździj po stacjach, wybadaj która jaką wersją dla Ciebie dobrą przyjmie i rób pod te wymogi.
pozdr
-
czoper
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
- podziekowal za post: 18 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Stacja diagnostyczna to jedno,ale i tak najważniejsze jest,czego wymaga dany wydział komunikacji,któremu pacjent podlega.I to od widzimisie WK zależy co będzie potrzebne,żeby otrzymać odpowiedni wpis w dowodzie.U mnie było tak na przykład,że diagnosta pokićkał w papierach i miałem taką samą masę pojazdu przed-co po dołożeniu kanapy i dwóch obrotowych foteli.I już problem w WK,bo przecież to waży ileśtam kilo.Ale jakoś ubłagałem starszą panią za biurkiem i zadzwoniła do diagnosty,który obiecał,że jeszcze dziś podjedzie do niej i sprawę wyprostuje.