Napinacz paska wielorowkowego
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Napinacz paska wielorowkowego
Witam
Nie wiem czy dobry dział wybrałem ale tak mi się wydaje....
Tj. w temacie chodzi mi o napinacz paska wielorowkowego, czy go się jakoś regeneruje, czy może rolka jest na mimośrodzie... Bo znowu mi pasek popiskuje zanim świeczki się dogrzeją... A pasek zmieniałem niedawno bo po 30000km zaczął piszczeć więc kupiłem drugi dobierając z katalogu Continentala i znowu sytuacja się powtarza... Na tym pasku zrobiłem może z 5000km
Dzięki za odp
Nie wiem czy dobry dział wybrałem ale tak mi się wydaje....
Tj. w temacie chodzi mi o napinacz paska wielorowkowego, czy go się jakoś regeneruje, czy może rolka jest na mimośrodzie... Bo znowu mi pasek popiskuje zanim świeczki się dogrzeją... A pasek zmieniałem niedawno bo po 30000km zaczął piszczeć więc kupiłem drugi dobierając z katalogu Continentala i znowu sytuacja się powtarza... Na tym pasku zrobiłem może z 5000km
Dzięki za odp
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: Napinacz paska wielorowkowego
wymien sobie kolo pasowe alternatora(sprzegielko) i bedziesz mial spokuj mfg tomas
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
i załóż osłonę pod silnik jak je nie masz bo cały syf spod kół masz na pasku!
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Ok zaraz szukam tego koła i w sobotę biorę się za wymianę... Bo myślałem że będę musiał się dobierać do napinacza...
Mam osłonę edibus
Mam osłonę edibus
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Pod warunkiem ze ma wersje z tym sprzęgielkiem.tomas19tdi pisze:wymien sobie kolo pasowe alternatora(sprzegielko) i bedziesz mial spokuj mfg tomas
-
czarny1x1x
pewnie łożysko na rolce zdechło i piszczy to od napinacza .napinacz- sprawdzić czy pracuje
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A od którego roku montowali ze sprzęgiełkiem? Mój 06.96r.
Czyli przy napinaczu zmienia się samą rolkę???
Napinacz działa bez zarzutów, przynajmniej jak zmieniałem pasek to było ok
Ale tak mi się wydaje że diagnoza tomas19tdi jest trafna gdyż wszystko ucicha jak świeczki się dogrzeją...
Więc nie wiem od czego zacząć...
Na razie jeszcze nie kupiłem tego koła bo nie wiem co wybrać... Może ktoś podpowie jakiej firmy zastosować? Spotkałem się z LUK na allegro za 499zł ale nie wiem czy to oryginał w 100% a nie chciał bym wyrzucić kasy w błoto...
Czyli przy napinaczu zmienia się samą rolkę???
Napinacz działa bez zarzutów, przynajmniej jak zmieniałem pasek to było ok
Ale tak mi się wydaje że diagnoza tomas19tdi jest trafna gdyż wszystko ucicha jak świeczki się dogrzeją...
Więc nie wiem od czego zacząć...
Na razie jeszcze nie kupiłem tego koła bo nie wiem co wybrać... Może ktoś podpowie jakiej firmy zastosować? Spotkałem się z LUK na allegro za 499zł ale nie wiem czy to oryginał w 100% a nie chciał bym wyrzucić kasy w błoto...
Ostatnio zmieniony 25 sie 2013, 21:11 przez Rafaell2012, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czarny1x1x
ja zmieniłem rolki 2 szt i zaczynają znów jazgotać do momentu rozgrzania i znów któraś z nich padła takie robią części .u mnie na bank to nie jest ta na alternatorze zdejmij pasek i zobacz która ma luza
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Tutaj chyba nie było reguły , w 2001 roku potrafi nie być a w drugim takim samym z 2000 było i to w typowych transporterach...Rafaell2012 pisze:A od którego roku montowali ze sprzęgiełkiem? Mój 06.96r.
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Jednak nie koło na alternatorze było przyczyną tak drażliwego pisku a łożysko na rolce prowadzącej... Mam nadzieję że nie prędko będę musiał się dobierać do alternatora lub napinacza;-)
-
czarny1x1x
-
Rafaell2012
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Dwa lata jak go kupiłem (sprowadzony z Holandii) i wszystkie koła(rolki) są ok tylko to łożysko na rolce prowadzącej stwarza co roku problem i trzeba zmieniać... Bo fachowce jak mi rozrząd robili to nie mogli znaleźć odpowiedniego łożyska do tej że rolki i założyli węższe na którym zrobiłem niecałe 100km i urwało śrubę a później żeby to naprawić to nawiercali i musieli kołnierz śruby stoczyć żeby można było dokręcić tą rolkę... I od tej pory omijam ten zakład i w miarę możliwości robię bieżące naprawy samemu, ewentualnie zasięgam opinii Kolegów na forum:)
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 8
- Model:
- Auto: T4 acv
- Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
Podłączę się pod temat. A więc prawdopodobnie kończy mi się napinacz paska mikro a że mam AHY 151 kucy to jest tam ten śmieszny siłownik który markowy kosztuje chore pieniądze a chiński zamiennik to chyba strach zakładać. I tu mam pytanie czy dałoby się przerobić ten napinacz na taki jaki jest w ACV,czy łapa jest taka sama w moim aucie, czy wystarczy tylko sam napinacz z ACV kupić i da się go założyć bez jakiś większych kombinacji. I czy w ogóle ma to sens?
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Ja jak wymieniałem rozrząd w swojej teczce,też miałem ten sam problem(co wykombinować,co założyć aby było dobrze) i kupiłem jakiś zamiennik za ok +100zł i powiem że mam przejechane już na nim ponad 50tyś km i nic się nie dzieje.vwpitek pisze:prawdopodobnie kończy mi się napinacz paska mikro a że mam AHY 151 kucy to jest tam ten śmieszny siłownik który markowy kosztuje chore pieniądze a chiński zamiennik to chyba strach zakładać.
W lutym planuję zmianę rozrządu to zobaczę jak będzie wyglądał.
Podczas zakupu chłopaki w sklepie zapewniali mnie że nie było na nie żadnych reklamacji,no i zaryzykowałem.
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...vwpitek jak juz bedziesz nprawiac napinacz to zdecyduj sie od razu na sprzegielko alternatora a nowy napinacz pozyje dlugo, sam to przechodzilem.
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No właśnie co założyć aby było dobrze? Po jaką cholerę oni to zmienili w tych silnikach. To może i ja zaryzykuję i kupię jakiś zamiennik. A gdzie kupowałeś ten siłownik? No właśnie nad tym myślę co by też to sprzęgło na alternator założyć. :)
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Ul. Rzemieślnicza ;) http://www.automixsc.pl/ ale zapytaj jeszcze na przeciwko w Moto-hem, i na pl.Zwycięstwa,bo ceny mają bardzo rozbieżne,a towar ten sam ;)vwpitek pisze:słowik napisał(a):
Siłownik brałem w Auto-mix
A co to gdzie to?
-
vagin
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Auto: Multivan TOPSTAR
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
Podczepię się pod temat, u mnie jest następujący problem, przy odpaleniu piszczy nawet jak się nagrzeje nie przestaje a wystarczy ze dodam lekko gazu od razu cisza... dodam, że pasek na dole między kołem pasowym a sprzęgłem klimy strasznie lata góra=dół tak jakby był za słabo napięty. Czy zacząć od wymiany napinacza? stary wydaje mi się w porządku więc sam już nie wiem...?
-
darkob
- Forumowicz T4
- 16
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 12 razy
- Kontakt:
Jeżeli napinacz jest dobry a wytarte tulejki i pręt napinacza to też bedzie piszczał i świeca a ani wazelina nie pomoże.
-
vagin
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
chodzi mi o to, że raczej nie powinien tak drgać góra dół, działać działa bo napina dość mocno ale widocznie za słabo albo jest jakiś inny powód?
-
vagin
- Forumowicz T4
- 11
- Model:
- Kontakt:
A więc przyczyną piszczenia był zbyt długi pasek założony przez poprzedniego właściciela jeszcze w niemczech... wg vinu powinien byc 6pk2213 a założony był 6pk 2235 wiec o 22mm za długi! Po wymianie na odpowiedni wszystko wróciło do normy ;)
-
paczo
- Nowy T4
- 10
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
A u mnie w AHY jest tak gdy gasze silnik to wtedy zapiszy. Nie piszczy tylko jak zapale pochodzi z 1minute i zgasze to nie. Jak robiłem rozrząd to ten napinacz (siłownik) mial wyrobioną tulejke jedna ale dorobiłem z teflonu i jest ok. Miał ktoś taki przypadek ?
-
vwpitek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Widocznie już sam napinacz(siłownik)ma dość. Ja też miałem takie objawy. Po demontażu tulejki były wybite, założyłem nowy i zapomniałem o temacie.
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Przekopałem forum i nic nie znalazłem.
W moim T4 które kupiłem nie było w ogóle napinacza paska wielorowkowego,był założony pasek na sztywno na kole pasowym,alternatorze,klimie,pompie wspomagania oraz jednej rolce prowadzącej,czyli pominięto jedną rolkę prowadzącą i rolkę napinacza.
Okazało się że przy napinaczu została urwana śruba,którą wykręciłem i założyłem nowy napinacz Ina z wszystkimi nowymi rolkami i paskiem pk 2170(taki pasek mi dali w sklepie w zestawie,ale ciężko było go założyć bo wydawał się mocno za krótki)
Po odpaleniu okazuje się że silnik ma drgania przy ok 1000 obr/min, na wolnych obrotach chodzi ok.
Po zdjęciu paska wibracji brak(czyli mam usterkę).
Zakładam inny pasek pk 2175 i drgania są nadal,ale tylko na wolnych obrotach,pow 1000obr/min drgania ustają.
Miał ktoś podobny problem?czy długość paska ma aż takie znaczenie na tłumienie drgań.
Spróbuję jeszcze założyć pasek który jest edytowany do AXG PK2168,ale nie wiem czy coś to zmieni,ale piszą że taki właśnie ma być.
W moim T4 które kupiłem nie było w ogóle napinacza paska wielorowkowego,był założony pasek na sztywno na kole pasowym,alternatorze,klimie,pompie wspomagania oraz jednej rolce prowadzącej,czyli pominięto jedną rolkę prowadzącą i rolkę napinacza.
Okazało się że przy napinaczu została urwana śruba,którą wykręciłem i założyłem nowy napinacz Ina z wszystkimi nowymi rolkami i paskiem pk 2170(taki pasek mi dali w sklepie w zestawie,ale ciężko było go założyć bo wydawał się mocno za krótki)
Po odpaleniu okazuje się że silnik ma drgania przy ok 1000 obr/min, na wolnych obrotach chodzi ok.
Po zdjęciu paska wibracji brak(czyli mam usterkę).
Zakładam inny pasek pk 2175 i drgania są nadal,ale tylko na wolnych obrotach,pow 1000obr/min drgania ustają.
Miał ktoś podobny problem?czy długość paska ma aż takie znaczenie na tłumienie drgań.
Spróbuję jeszcze założyć pasek który jest edytowany do AXG PK2168,ale nie wiem czy coś to zmieni,ale piszą że taki właśnie ma być.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Pomiędzy paskami które wymieniłeś jest maksymalnie 7 mm różnicy w długości. Masz świadomość, że przy długości paska ponad 2 metry jest to żadna różnica. U siebie w ACV zakładałem paski różniące się do 5cm długości bez skutków ubocznych. W 95 % drgania w tym układzie są powodowane przez koło pasowe. Co się dzieje w kwestii wibracji przy całkowicie zdjętym pasku ?
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Model:
- Kontakt:
Kenobi nie ma wielkiej różnicy pomiędzy paskami,ale wibracje występują po zmianie paska,na krótkim 2170 wibracje są przy ok 1000obr/min, na pasku 2175 drgania są od razu na wolnych obrotach,a po dodaniu gazu na ok 1100 obr/min drgania ustają.
Po zdjęciu paska drgań nie ma wcale,koło pasowe jest nowe i nie ma bicia,jeździłem na nim przed założeniem napinacza którego nie było i drgań nie było.
Dodam że jak jeździłem bez napinacza to założony był pasek na sztywno pk6 1546 i drgań nie było.
Nie udało mi się dziś kupić Oleśnicy paska pk6 2168 nawet w Inercarsie nie mieli,więc zamówiłem na rano.
Obstawiam na pasek,a to dla tego że podobny problem miał kolega w Audi A6-C4 2.5TDI 140km i jak założył krótszy pasek o 3mm od standardowego drgania mu ustały a miał identyczny problem.
Ewentualnie mam stare ramie z napinaczem w poprzedniej T4,założę na próbę jak krótszy pasek nie przyniesie oczekiwanego efektu.
Nie mam pojecia co myśleć o tej usterce.
Po zdjęciu paska drgań nie ma wcale,koło pasowe jest nowe i nie ma bicia,jeździłem na nim przed założeniem napinacza którego nie było i drgań nie było.
Dodam że jak jeździłem bez napinacza to założony był pasek na sztywno pk6 1546 i drgań nie było.
Nie udało mi się dziś kupić Oleśnicy paska pk6 2168 nawet w Inercarsie nie mieli,więc zamówiłem na rano.
Obstawiam na pasek,a to dla tego że podobny problem miał kolega w Audi A6-C4 2.5TDI 140km i jak założył krótszy pasek o 3mm od standardowego drgania mu ustały a miał identyczny problem.
Ewentualnie mam stare ramie z napinaczem w poprzedniej T4,założę na próbę jak krótszy pasek nie przyniesie oczekiwanego efektu.
Nie mam pojecia co myśleć o tej usterce.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 14
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Miałem podobny problem z paskiem z tym, że nie pamiętam czy to było w AXG czy w AJT i również nie pamiętam co dokładnie i w jakim zakresie obrotów występowało.
Pamiętam natomiast, że na starym pasku, deczko wyciągniętym było OK.
Po wymianie rolek i paska (na długości według książki) działy się cuda.
Na starym były starte oznaczenia i ze trzy długośći przerobiłem zanim zaczęło to chodzić jak należy.
Pamiętam, że poprawnie było w kierunku zwiększania długości, nawet ponad długość książkową i tak zostało.
Konkluzja taka, że idziesz dobrym tropem, a długość (kilka milimetrów) robi różnicę.
Z TDI jak z kobietą <38>
Pamiętam natomiast, że na starym pasku, deczko wyciągniętym było OK.
Po wymianie rolek i paska (na długości według książki) działy się cuda.
Na starym były starte oznaczenia i ze trzy długośći przerobiłem zanim zaczęło to chodzić jak należy.
Pamiętam, że poprawnie było w kierunku zwiększania długości, nawet ponad długość książkową i tak zostało.
Konkluzja taka, że idziesz dobrym tropem, a długość (kilka milimetrów) robi różnicę.
Z TDI jak z kobietą <38>