Wymiana napędu rozrządu 1,9 D
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
kadziaj
- Nowy T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Wymiana napędu rozrządu 1,9 D
Witaj,witajcie
posiadam VW T4 1993 rok z silnikiem 1896 dm3 bez doładowania. Co ile wymienia się pasek rozrządu w tym silniku ? Według instrukcji serwisowej powinno się wymieniać co około 100 tys. km, ale to jest w przypadku pasków kupionych w ASO. A co w przypadku dostępnych zamienników ? Przejechałem od poprzedniej wymiany 60 tys. km raczej głównie w mieście i zastanawiam się czy już wymieniać pasek.
Pozdrawiam kadziaj
posiadam VW T4 1993 rok z silnikiem 1896 dm3 bez doładowania. Co ile wymienia się pasek rozrządu w tym silniku ? Według instrukcji serwisowej powinno się wymieniać co około 100 tys. km, ale to jest w przypadku pasków kupionych w ASO. A co w przypadku dostępnych zamienników ? Przejechałem od poprzedniej wymiany 60 tys. km raczej głównie w mieście i zastanawiam się czy już wymieniać pasek.
Pozdrawiam kadziaj
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana napędu rozrządu 1,9 D
Jak przejechałes 60kkm to juz pora wymienic ten rozrząd. Srednio na zamiennikach najlepiej po przebigu 60~70kkm wymienic rozrząd , mozna i dluzej ale to jest loteria , moze zrobi 100kkm i więcej na jednym rozrządzie i nic się nie stanie a moze nie zrobi i się rozsypie.
Ja bym juz przy tym przebiegu wymienił rozrząd , zwlaszcza ze w 1.9d to jest zabawa a nie wymiana i nie jest to jakis duzy koszt ;). Warto tez odrazu pompę wody wymienic jak nie była wymieniana lub niewiadomo kiedy byla wymieniana bo tam pózniej aby ją wymienic to najlepiej rozrząd rozebrac pomimo iz pompa chodzi na osobnym pasku z tego co pamietam.
Ja bym juz przy tym przebiegu wymienił rozrząd , zwlaszcza ze w 1.9d to jest zabawa a nie wymiana i nie jest to jakis duzy koszt ;). Warto tez odrazu pompę wody wymienic jak nie była wymieniana lub niewiadomo kiedy byla wymieniana bo tam pózniej aby ją wymienic to najlepiej rozrząd rozebrac pomimo iz pompa chodzi na osobnym pasku z tego co pamietam.
-
kadziaj
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 1
- Model:
- Kontakt:
No właśnie pompa wody nie była raczej ostatnio wymieniana. A jakiej firmy polecanie pasek rozrządu ?
Pozdrawiam kadziaj
Pozdrawiam kadziaj
-
duzutki
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- podziekowal za post: 20 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Ja używam tylko GATES'a. Nigdy nie zakładałem innego paska. Polecam <vw>
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Pasek rozrządu Gates'a jest sprzedawany w ASO przynajmniej dla 1.9 :D
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
A przykładowo w ASO do 2,5TDi sprzedają juz paski firmy Contitech ;).
-
Piter
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Westfalia/mixt L/+1
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 17 razy
- Kontakt:
ja głównie moncuje ContiTech'a, ale do Gates'a też nic nie mam. Z doświadczenia wiem, że Goodyear czy Bosch to szybko krusząca się kupa