Rozładowuje akumulator, dym z alternatora. POMOCY!
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Last active: -
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: vw t-4
- Kontakt:
Rozładowuje akumulator, dym z alternatora. POMOCY!
Witam wszystkich użytkowników forum.Pomocy mam problem z elektryka w moim T-4,silnik 1.9tdi.Gdy zostawię auto po ok.1godz. gdy wrócę mam rozładowany akumulator do zera.Po naładowaniu akum. po odpaleniu auta dymi się z alternatora i śmierdzi spalenizna.Już kilku magików próbowało coś zrobić -niestety.Ostatnio wymieniłem alternator ale to nic nie dało.Dodam ,ze delikatnie żarzy kontrolka ładowania na wolnych obrotach.Po dodaniu gazu lampka gaśnie.Wymieniłem alternator -brak poprawy.Bardzo proszę o pomoc.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: Rozładowuje akumulator, dym z alternatora. POMOCY!
jeśli wymieniłeś alternator i brak poprawy to sprawdź kostki przewody no i akumulator będzie robił zwarcie
-
czarny1x1x
zdjąć klemę na godzinę i zobaczyć czy wtedy odpali wyeliminujesz akumulator ,i czy jak dokładasz klemę to bardzo iskrzy ? oznacza jakiś duży pobór
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
jeśli masz na prawdę 1.9 TDI to kto ci go wymieniał z oryginału i w jakim stanie był ten silnik
bo w silnikach 1.9 tdi alternator jest pod pompą wtryskową i może z niej wycieka ropa na alternator powodując zwarcie
bo w silnikach 1.9 tdi alternator jest pod pompą wtryskową i może z niej wycieka ropa na alternator powodując zwarcie
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Faktycznie mam zalozony tdi,pompe uszczelnialem duzo wczesniej i nie ma zadnych wyciekow zgadza sie alternator jest pod pompa wtryskowa.Zalozylem drugi akumulator zobaczymy jak bedzie.Narazie stwierdzam ze kontrolka ladowania nadal delikatnie zarzy.Po wlaczeniu czegokolwiek natychmiast gasnie.
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Żarząca się dioda na desce rozdzielczej, jest spowodowana uszkodzeniem małej diody w alternatorze ,może ona powodować też braki w dostawie prądu choć nie koniecznie...
-
czarny1x1x
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Dziekuje za wskazowki ,jutro znowu bede walczyl z instalacja.Mam nadzieje ze w koncu zlokalizuje SZkodnika.Jutro postaram sie podzielic mam nadzieje dobra nowina.
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Niestety dalej dzieje sie to samo.Wczoraj po 20 minutach gdy wyszedlem ze sklepu akumulator calkowicie rozladowany.Zalozylem drugi akum.ale z klemy po podlaczeniu szedl dym i bardzo iskrzylo.Bezpiecznik 80a,od swiec zarowych zrobil sie niesamowicie goracy a przewody,ktore dochodza do niego byly bardzo nagrzane.Pomocy gdzie szukac.Elektryk u mnie powiedzial ,ze nie jest w stanie mi pomodz.Nadmienie,ze mieszkam w Skarzysku.Moze ktos z uczestnikow forum ma jakis pomysl.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
skoro bezpiecznik świec się grzeje to może cały czas grzeją, wyjmij przekaźnik świec, może on jest uszkodzony ?
ogólnie szukaj zwarcia w układzie grzania świec
ogólnie szukaj zwarcia w układzie grzania świec
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Elektryk stwierdzil ,ze walniety jest przekaznik wentylatorow o nr,701 919 506.Czy mozliwe ze ta usterka rozwalala akumulator w 20 minut.Pomocy.
-
czarny1x1x
jest taka możliwość sprawdzisz odłączając go na noc lub godzinę ,pytaj na pw podpowiem
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Jak sie okazalo walniety byl przekaznik swiec zarowych.Narazie jest ok.nie rozwala akumulatora w pare minut.Dzis rano po odpaleniu auta kilkakrotnie zamigala kontrolka swiec zarowych.W tym czasie skasowalo mi licznik kilometrow,zegarek a wskazowka obrotomierza zeszla do zera.Nigdy wczesniej to sie nie dzialo.Dodam ze swiece zarowe grzeja ok.45s niezaleznie czy silnik zimny czy goracy.Przekaznik pyka po ok.7s od odpalenia auta.Przed wymiana bylo tak samo.Mam pytanie co dalej moze byc nie tak.Domyslam sie,ze chodzi cos z grzaniem swiec.Prosze o pomoc i dziekuje za dotychczasowe.
-
motoria
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Masz nowy przekaźnik czy używkę ? Może tez jest walnięty.Licznik lubi się resetować gdy jest słabe aku.
-
JOZEK
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Kontakt:
Przekaznik jest nowy firmy Topran.Akum.jest napewno ok
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
To samo działo mi się w osobówce 3 dni temu winowajcą był akumulator i od którego padł alternator ponieważ musiał go non stop ładować akumulator trzymał tylko ok 40 % . A sprawdź miernikiem jaki prąd podaje ci alternator na wolnych obrotach i po dodaniu gazu u mnie na wolnych pokazywał od 12-16v a jak dodawałem gazu to dochodziło do ponad 20v aż cud że mi instalacji nie popaliło. To samo działo mi się z licznikiem i obrotomierzem albo trochę działał albo nic i kontrolki też szwankowały po zregenerowaniu alternatora i kupnie nowego akumulatora wszystko wróciło do normy.JOZEK pisze:Jak sie okazalo walniety byl przekaznik swiec zarowych.Narazie jest ok.nie rozwala akumulatora w pare minut.Dzis rano po odpaleniu auta kilkakrotnie zamigala kontrolka swiec zarowych.W tym czasie skasowalo mi licznik kilometrow,zegarek a wskazowka obrotomierza zeszla do zera.Nigdy wczesniej to sie nie dzialo.Dodam ze swiece zarowe grzeja ok.45s niezaleznie czy silnik zimny czy goracy.Przekaznik pyka po ok.7s od odpalenia auta.Przed wymiana bylo tak samo.Mam pytanie co dalej moze byc nie tak.Domyslam sie,ze chodzi cos z grzaniem swiec.Prosze o pomoc i dziekuje za dotychczasowe.