Ostatnio ze znajomym zacząłem tłumaczyć niemiecką instrukcję obsługi a dokładnie części dotyczące syncro.
Wyszło mi w końcu jak należy to prawidłowo robić,chociaż już metodą dedukcji doszedłem do takich samych wniosków,ale teraz mam to na piśmie :-)
Przy wersji z ABS, należy wykorzystać istnienie wolnego koła w tylnym moście.
W związku z czym trzeba przy badaniu przedniej osi,tak ustawić samochód, aby rolki hamujące napędzały tą oś do tyłu,czyli jeśli rolki kręcą się tylko w jednym kierunku wjechać na nie z drugiej strony.
Wtedy obroty przedniej osi nie są przekazywane na tylną, Musi być jednak nie zablokowane wolne koło (nie może być włączony bieg wsteczny,trzeba przy włączonym zapłonie wcisnąć sprzęgło,włączyć jedynkę i potem luz).
Przy badaniu tylnej osi trzeba najechać na rolki już normalnie (rolki kręcą tylną oś do przodu), wtedy przy nie włączaniu wstecznego obroty również nie są przekazywane na przód.
Przy wersjach bez ABS-u jest gorzej,gdyż osie są sprzężone na stałe i powinno się wtedy umożliwić obrót osi która nie jest w danej chwili napędzana przez rolki hamujące.
Niektóre stacje badań mają takie podjazdy pod koła zbudowane z luźno obracających się wałków, ja niestety czegoś takiego jeszcze nie spotkałem.
Niemcy w instrukcji obsługi podchodzą do tematu dość drastycznie, bo wymagają do tego przy braku możliwości obracania drugiej osi, odkręcenia wału napędowego!!!
Można też wykorzystać stanowisko do badania naczep ciężarowych,bo są tam trzy rzędy rolek w tym jedna napędzana i rozstaw ich pasuje akurat do busa z krótkim rozstawem osi, sam to przetestowałem na swoim.
Na nich można też super sprawdzić metodą warsztatową napęd 4x4 i wszelkie blokady i wolne koła :-)
Badanie hamulców z napędem syncro
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Badanie hamulców z napędem syncro
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2013, 9:26 przez Jacek J, łącznie zmieniany 1 raz.
-
srokkka
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Auto: multivan syncro
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Badanie hamulców z napędem syncro
Kiedyś na stacji diagnostycznej po włączeniu rolek moje syncro prawie zjechało ze stanowiska i od tamtego zdarzenia odpuszczano mi badanie hamulców. A…login to view the rest of this post
This topic has 3 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się