2.0 benzyna gaśnie

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=90
T4 Forum dotyczące silnika 2.0 AAC w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kamel
Początkujący T4

Answers: 0
13
Last active: -
Tematy: 5
Model:
Auto: t4
Kontakt:

2.0 benzyna gaśnie

Nieprzeczytany post autor: kamel »

Witam ,od niedawna jestem nieszczęśliwym posiadaczem transportera 2.0 w którym zainstalowałem sekwencje stag 4. Problem polega na tym że gdy spadają obroty np przy hamowaniu lub na luzie silnik gaśnie lecz nie zawsze ,czasem obroty spadną i nie zgaśnie a czasem nic się złego nie dzieje. Poza tym busik pali mi średnio 18 litrów lpg a jeżdze głównie na pusto i to mnie przeraża ,zrozumiałbym takie spalanie gdybym miał 2,5 synchro. Podobno nie jest to problem podciśnienia gdyż auto gasnie także na postoju po gazowaniu. Byłem u elektryka ale wile nie zdziałał ,sprawdził lambde i działa ok . Jedyne co było dziwne to na kompie nie pokazywało działania przepustnicy i myśle że to może czujnik przepustnicy ale pewny nie jestem.Może ktoś miał podobne objawy ,prosze o pomoc .Tak samo dzieje sie na lpg i pb
kupix

Re: 2.0 benzyna gaśnie

Nieprzeczytany post autor: kupix »

strzelił CI gazem w filtr??? No jeżeli tak to masz odpowiedz... przepływka !!
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Nie przypominam sobie żeby strzelił i chyba przy sekwencji takie cos nie powinno wystąpić. A co masz na myśli mówiąc przepływka? Dziś na szrocie założyłem inny czujnik przepustnicy i bez zmian ,ale jak go odłacze to także nic się nie zmienia.
kurol
Kierowca T4

15
Tematy: 28
Model:
Auto: Multivelle Long
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA
sekcja "MŁODE WILKI"
podziekowal za post: 51 razy
otrzymal podziekowanie: 127 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: kurol »

W 2.0 nie ma przeplywki,zamiast niej jest tylko czujnik temperatury powietrza zasysanego do silnika
Po odpieciu wtyczki od czujnika polozenia przepustnicy silnik bedzie pracowal inaczej ale na wolnych nie zgasnie (przynajmniej u mnie)
Moze gaziarz podczas montazu niedokladnie polutowal kable (albo wogole) jak wpinal sie w wiazke czujnika polozenia przepustnicy
18 l lpg to tak raczej w okolicach normy
Podepnij vag'a jesli jakis czujnik niedomaga to wyjdzie na kompie
kupix

Nieprzeczytany post autor: kupix »

Przepraszam ale strasznie się pomyliłem z ta przepływka, sugerowałem się 2.0 z golfa mój błąd
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Przypominam że te same problemy występują na gazie i na benzynie więc raczej wszystko jest dobrze polutowane ,poza tym wcześniej było ok tylko teraz się ......

Raczej jest ok polutowane bo te same objawy na pb i lpg poza tym wcześniej było ok. 18 gazu to norma może dla silnika 2.5 ,mój powinien palić średnio 12-14 litrów tak piszą nawet na tym forum chyba że się mylę. Właśnie zamówiłem przejściówke z obd2 na obd1 i wtedy sprawdze błędy.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2012, 19:01 przez Kenobi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post pod postem, używaj opcji Edycja
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

kurol w sekwencji nie podpina się pod tps-a
co do tych objawów to napisz jaki masz reduktor, jakie wtryski i gdzie nawiercony kolektor, czy był sciągany czy wiercone na samochodzie
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Reduktor tomasseto achille ,wtryski valtek typ 30, elektronika stag 4. Kolektor był ściągany a wtrysk gazu nawiercony bezpośrednio nad wtryskiem paliwa. Poza tym mam identyczną instalacje w zafirze i jest ok.Przypomnę, że te objawy są takie same na pb/lpg i wystąpiły po jakimś 1500 km od montażu lpg.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 16:19 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: porządki
staszek
Znawca T4

15
Tematy: 20
Model:
Auto: T 4
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 20 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: staszek »

Nie wiem czy to coś pomoże w VW golfie miałem podobny objaw czasem gasną czasem obroty powoli schodziły w dół wyczyściłem przepustnicę i problem znikł .
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Silnik ten co masz jest na fulgrupie i muszę cię zmartwić na tych wtryskach nie bedzie działać prawidło,
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Przepustnica czysta była sprawdzana ,jeżeli na tych wtryskach nie bedzie działał prawidłowo to dlaczego nie działa prawidłowo na benzynie?
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Dobra nie ważne kombinuj dalej,
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Witam ,udało mi się zlikwidować usterkę ,a winny był potencjometr przepustnicy lecz po wymianie nie było poprawy. Trzech mechaników kombinowało i nic ,a ja w necie wygrzebałem żeby go zaadoptować trzeba podczas pracy na rozgrzanym silniku wyciągnąć na 5 sekund kostke od czujnika temperatury i tyle. Teraz jest ok choć spalanie i tak troche spore ale widocznie ma tak być . Aha no i pozdro dla pseudo mechaników
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

I oczywiście doczytałeś że należy auto przegazować powyżej 3000obr, po tym zabiegu odczekać aż silnik wystygnie , odpalić i poczekać aż wentylatory się włączą tego już nie doczytałeś,
pacark
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 41 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pacark »

kamel pisze:
Teraz jest ok choć spalanie i tak troche spore ale widocznie ma tak być . Aha no i pozdro dla pseudo mechaników
tak jak chemik pisał, fullgrupa i walteki to jak podcieranie syfa pudrem, walteki są za wolne i za mało wydajne do takiego rodzaju wtrysku, Twój gazownik powinien to wiedzieć a jeśli tak to może wspomógł się pb, lub rozdzielił na półsekwencje, wtedy jakoś walteki
zrób test: dla pewności wyciągnij przekaźnik od pompy paliwa i przejedź się, później napisz czy zauważyłeś różnicę
kamel
Początkujący T4

13
Model:
Kontakt:

Witam , auto nie pobiera benzyny podczas pracy na gazie. Dziś podłączyłem kabel do sterownika gazu oraz sciągnełem program i tu o dziwo auto jezdzi w trybie sekwencyjnym a nie fullgrupowym lub pólsekwencyjnym. O dziwo w tym trybie wszystko działa ok tzn nie ma spadku mocy ,słabej reakcji na gaz lub dławienia silnika. Próbowałem przełczyć na fullgrupe to wtedy silnik zaczął dziwnie pracować tzn było czuć kiedy gaz był wtryskiwany a kiedy nie. Na półsekwencji chodził w miare normalnie. I tu nasuwa się pytanie jakim cudem fullgrupa działa w trybie sekwencyjnym i to całkiem niezle. Czy takie rozwiązanie może powodować większe spalanie??
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

A czy ty czytałeś instrukcje obsługi !!!1 to że pisze że pracuje jako sekwencja nie oznacza pracy sekwencyjnej, tutaj chodzi ze jak są słabe(wolne) wtryski to daje się półsekwencję a nawet fullgrupe w ten sposób wydłuża się czas wtrysku gazu przez co wtryskiwacz jakoś tam wyrabia, a skąd wiesz że nie działa na dwóch paliwach
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.0 AAC”