Pomiar kompresji AAB ( szału nie ma )

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=88
T4 Forum dotyczące silnika 2.4 AAB , AJA w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Radauskas
Samodzielny mechanik

15
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Pomiar kompresji AAB ( szału nie ma )

Post autor: Radauskas »

Od początku kiedy posiadam auto ( 2 lata ) szukam przyczyny nieco kulawej pracy silnika. Mechanik, który mi ten silnik troszku reanimował 2 lata temu twierdził, że kompresja i wtryski są ok. Więc przyczyn szukałem gdzie indziej. Tydzień temu sprawdziłem zaworki na wyjściach pompy wtryskowej. Znalazłem jakiegoś internautę, u którego one były przyczyną kulawej pracy. Ale u mnie wszystkie ok. Dziś postanowiłem wyjąć i sprawdzić wtryski, a przy okazji kompresję. Była bardzo duża nadzieja na poprawę pracy silnika gdyż okazało się, że wtryski podlewają i nie trzymają ciśnienia, a na dodatek pod jednym z wtrysków nie było tej grubej podkładki. kupiłem końcówki boscha, wymieniłem, wyregulowałem. Potem sprawdziłem kompresję- 27, 26, 24, 24, 26,.. nie za mocna. Niestety po złożeniu wszytkiego do kupy praca silnika nadal jest kulawa. Czy ten rozrzut kompresji może powodować wyczuwalną nierównomierność pracy silnika?
Probe041
Nadteczkownik Nieuleczalny

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 163 razy
otrzymal podziekowanie: 780 razy
Kontakt:

Re: Pomiar kompresji AAB ( szału nie ma )

Post autor: Probe041 »

26 bar to dopuszczalne minimum, nowy silnik 34 bar. Jak dla mnie to czeka Ciebie mały remont

This topic has 1 more reply

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „2.4 AAB , AJA”