problem ze wskaznikiem tem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
problem ze wskaznikiem tem.
Witam ma taki problem ,wsakznik temeratury idzie na ma max ,po podlaczeniu vag com zeby zbadac co go boli bledow brak ,wszedlem w bloki pomiarowe a tam tez brak wskazan temperatury pokazuje same zera,samochod jest bez komputerow laczy sie tylko z licznikiem immo i cent.zamk,skad vag bierze pomiar temp ,z licznika czy z czujnika
Ostatnio zmieniony 31 maja 2012, 7:23 przez joker_ek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
Re: problem ze wskaznikiem tem.
Miałem identyczny problem wymieniłem czujnik temp na nowy i kłopot zniknął
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
to było pierwsze co wpadło mi do głowy i czujnik wymieniłem na ori ,ale problem nie zniknol ,kable posprawdzałem ,bezpieczniki tez,moze ktos wie czy vag pobiera sobie temperaturę bezpośrednio z czujnika czy z czujnika idzie na zegary a potem do vag ,podejrzewam ze wada możne tkwić w zegarach i dla tego nic vag nie pokazuje a wskaźnik zegarów idzie na max
-
maja
- Administrator
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 118
- Model: Multivan, Caravelle , Syncro
- Auto: t4/t4/t4/t4
- Opis: ten co walczy od początku do końca
- podziekowal za post: 21 razy
- otrzymal podziekowanie: 43 razy
- Kontakt:
Skoro wskaźnik idzie od razu na max to szukałbym zwarcia w obwodzie.
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
od razu nie idzie gdzieś po około 5 min i nie ważne czy silnik odpalony czy nie,obwód sprawdzałem z 5 razy ,wszędzie sa przejścia i nie ma zwarc do masy,masa na licznik idzie ,pozostały tylko zegary,rozebrałem go na wszystkie części ,ścieżki sa w dobrym stanie nic nie okopcone i nie wypalone,tylko dlaczego vag tez nie widzi temp,
-
staszek
- Znawca T4
- 15
- Tematy: 20
- Model:
- Auto: T 4
- podziekowal za post: 8 razy
- otrzymal podziekowanie: 20 razy
- Kontakt:
To ja już nie wiem mi pomogła wymiana czujnika może zły czujnik wymieniłeś o ile dobrze pamiętam to u mnie są chyba 2 jeden od wskaźnika a drugi od wentylatorów ale mogę się mylić bo już dawno z tym robiłem i nie pamiętam dokładnie
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
czujnik wymienilem dobry G62/G2 4 pin drugi F95 2 pin jest od pomki wspomagajacej obieg
-
kaczaza5
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Czujnik 4 pinowy jest od wskazań temperatury i włączania dodatkowej pompki obiegu. Czujnik 2 pinowy zaś włącza świece żarowe...joker_ek pisze:czujnik wymienilem dobry G62/G2 4 pin drugi F95 2 pin jest od pomki wspomagajacej obieg
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
kaczaza5 pisze:Czujnik 4 pinowy jest od wskazań temperatury i włączania dodatkowej pompki obiegu. Czujnik 2 pinowy zaś włącza świece żarowe...joker_ek pisze:czujnik wymienilem dobry G62/G2 4 pin drugi F95 2 pin jest od pomki wspomagajacej obieg
w sil abl akurat jest tak jak ja napisalem ,jak dam na krotko czujnik F95 2 pin wlacz sie dodatkowa pompka za swiece zarowe i wskazania na blacie odpowiada czujnik 4pin
-
kaczaza5
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Człowiek uczy się całe życie <01>Kenobi pisze:każdy ma z was rację
wszystko zależy od rocznika
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no tak ,ale dalej nie wiem skąd vag w blokach bierze pomiar temperatury
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
-
czarny1x1x
to sorry za błąd nie doczytałem ,w takim razie tylko czujnik. sterowany jest masą, włącz tylko na zapłon i sprawdż czy jak kabelkiem dotkniesz do masy wskażnik wychyli się na max ,okolice głowicy jest takie połączenie mas do czujników zobacz czy nie zaśniedziało w sharanach częsty problem wariujących czujników a silnik podobny może brak masy i głupieje zamyka obwód przez zegary
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
jak dam mase na czujnik wskaznik wychyla sie na max,przy testach vag tez dziala wskaznik temp
-
czarny1x1x
więc daj masę przed czujnik po kabelku dojdziesz gdzie jest to przykręcone do masy i daj drugą masę z klemy .zapewne kabel brązowy to masa czujnika sprawdzałeś czy masz na nim minus ,wagiem sprawdzasz tylko działanie wskażnika czy działa więc sam wskażnik działa bo wychyla brak masy do czujnika tak mnie się wydaję bo u żonki w autku tak miałem sharan 1,9Tdi
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
więc daj masę przed czujnik po kabelku dojdziesz gdzie jest to przykręcone do masy i daj drugą masę z klemy
nie bardzo rozumiem gdzie mam dac te masy.to jest czujnik 4 pin ,na 4 pinie jest masa,a tak wogole to dziwne rzeczy sie dzieja ,brak wskazan temp w bloku pomiarowym,przy polozeniu kluczyka w pozycji ON nie zapalajac silnika po 5 min wskaznik temp idzie na max ,a po odpaleniu silnika po 2 min miga lampka temp a po pieciu wskaznik idzie na max,jak odepne wtyk od czyjnika temp objawy są te same,moze wszysko z czujnikiem i kablami jest w porzadku a sam licznik jest walniety,sam nie wiem brak mi juz pomyslow
nie bardzo rozumiem gdzie mam dac te masy.to jest czujnik 4 pin ,na 4 pinie jest masa,a tak wogole to dziwne rzeczy sie dzieja ,brak wskazan temp w bloku pomiarowym,przy polozeniu kluczyka w pozycji ON nie zapalajac silnika po 5 min wskaznik temp idzie na max ,a po odpaleniu silnika po 2 min miga lampka temp a po pieciu wskaznik idzie na max,jak odepne wtyk od czyjnika temp objawy są te same,moze wszysko z czujnikiem i kablami jest w porzadku a sam licznik jest walniety,sam nie wiem brak mi juz pomyslow
Ostatnio zmieniony 01 cze 2012, 10:22 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono cytowanie
Powód: poprawiono cytowanie
-
czarny1x1x
sprawdż czy na pewno masz masę na tym 4tym pinie lub daj dodatkową masę na niego ,i zobaczysz czy pomogło (kabelek z pinu nr cztery idzie gdzieś na blok silnika tam jest dokręcony do minusa silnika jak się urwie to nie masz masy i wskaznik nie będzie działał )robi się tak zwana choinka jak z lampami tylnymi wiesz o co mi chodzi .pewnie super by było wyjąć zegary i podmienić na moment wtedy wiadomo by było gdzie tkwi diabeł
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
wszystkie kable od czujnika sprawdzalem x razy,a moze byc ze to urzadzenie szwankuje? jak wejdziesz na ta strone zjedz na literke J tam jest J315 kliknij na to
http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
-
czarny1x1x
to raczej od świec żarowych ,dogrzewanie czy coś takiego koledzy mnie poprawią jak się mylę ,, po otwarciu drzwi kierowcy a Ty nie masz problemu z odpalaniem i świece żarowe działają prawidłowo tak
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie mylisz sięjoker_ek pisze:to raczej od świec żarowych ,dogrzewanie czy coś takiego koledzy mnie poprawią jak się mylę
-
czarny1x1x
na bank problem z elektryką stawiam na brak masy ,czujniki podmieniane a to częsta przyczyna więc kabelki ,czujnik 4pinowy powinien mieć na wejściu dwie masy. sprawdzę i odpiszę ale wieczorkiem
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
znalazlem taki opis wtyku na licznik on jest do samochodow do kwitnia 2001 ja mam wedlug etki date produkcji mojego samochodu to 30.11.2000 a rok modelowy 2001 czy ten opis wtyku jest prawidlowy , z mojego czujnika G2 ida 2 przewody na licznik z pin 1 i 2 , 1 przewod z pin 1 idzie na 7 pin licznika a 2 na pin 8 licznika tak ja mysle ,prosze o sprostowanie jezeli sie myle
Rok modelowy 1999.05 – 04.2001
Złącze 32-wtykowe -T32a-, niebieskie
1 – Zacisk 15, plus
2 – Lampka kontrolna prawego kierunkowskazu -K94-
3 – Sygnał wyjściowy 1 z prędkościomierza -G21-
4 – Lampka kontrolna holowania przyczepy -K18-
5 – Wskaźnik poziomu paliwa -G1-
6 – Lampka kontrolna poduszki bezpieczeństwa -K75- (w samochodach bez poduszki bezpieczeństwa przyłącze przyłożone do masy)
7 – Zacisk 31, masa czujnika
8 – Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego -G3-
9 – Zacisk 31, masa
10 – Przełącznik ciśnienia oleju
11 – Niewykorzystane
12 – Lampka kontrolna alternatora -K2-, lampka kontroli ładowania, zacisk 61
13 – Lampka kontrolna zablokowania oparcia tylnego siedzenia (tylko określone kraje)
14 – Lampka kontrolna tylnego światła przeciwmgłowego -K13-
15 – Niewykorzystane
16 – Lampka kontrolna odblokowanej pokrywy tylnej -K116- (tylko określone kraje)
17 – Lampka kontrolna świateł drogowych -K1-, zacisk 56a
18 – Lampka kontrolna lewego kierunkowskazu -K65-
19 – Lampka kontrolna systemu ABS -K47-
20 – Oświetlenie wskaźnika cyfrowego -L75-, zacisk 58d
21 – Sygnał otwartych drzwi kierowcy
22 – Lampka kontrolna temperatury płynu chłodzącego i wskaźnik braku płynu chłodzącego -K28-
23 – Zacisk 30, plus
24 – Zacisk 31, masa
25 – Diagnoza własna / przewód K
26 – Prawe światło postojowe, sygnał dla brzęczyka ostrzegawczego włączonego światła -H16-
27 – Lewe światło postojowe, sygnał dla brzęczyka ostrzegawczego włączonego światła -H16-
28 – Sygnał wejściowy do prędkościomierza -G21-
29 – Lampka kontrolna układu hamulcowego
30 – Styk S
31 – System ostrzegawczy pasów bezpieczeństwa
32 – Niewykorzystane
Rok modelowy 1999.05 – 04.2001
Złącze 32-wtykowe -T32a-, niebieskie
1 – Zacisk 15, plus
2 – Lampka kontrolna prawego kierunkowskazu -K94-
3 – Sygnał wyjściowy 1 z prędkościomierza -G21-
4 – Lampka kontrolna holowania przyczepy -K18-
5 – Wskaźnik poziomu paliwa -G1-
6 – Lampka kontrolna poduszki bezpieczeństwa -K75- (w samochodach bez poduszki bezpieczeństwa przyłącze przyłożone do masy)
7 – Zacisk 31, masa czujnika
8 – Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego -G3-
9 – Zacisk 31, masa
10 – Przełącznik ciśnienia oleju
11 – Niewykorzystane
12 – Lampka kontrolna alternatora -K2-, lampka kontroli ładowania, zacisk 61
13 – Lampka kontrolna zablokowania oparcia tylnego siedzenia (tylko określone kraje)
14 – Lampka kontrolna tylnego światła przeciwmgłowego -K13-
15 – Niewykorzystane
16 – Lampka kontrolna odblokowanej pokrywy tylnej -K116- (tylko określone kraje)
17 – Lampka kontrolna świateł drogowych -K1-, zacisk 56a
18 – Lampka kontrolna lewego kierunkowskazu -K65-
19 – Lampka kontrolna systemu ABS -K47-
20 – Oświetlenie wskaźnika cyfrowego -L75-, zacisk 58d
21 – Sygnał otwartych drzwi kierowcy
22 – Lampka kontrolna temperatury płynu chłodzącego i wskaźnik braku płynu chłodzącego -K28-
23 – Zacisk 30, plus
24 – Zacisk 31, masa
25 – Diagnoza własna / przewód K
26 – Prawe światło postojowe, sygnał dla brzęczyka ostrzegawczego włączonego światła -H16-
27 – Lewe światło postojowe, sygnał dla brzęczyka ostrzegawczego włączonego światła -H16-
28 – Sygnał wejściowy do prędkościomierza -G21-
29 – Lampka kontrolna układu hamulcowego
30 – Styk S
31 – System ostrzegawczy pasów bezpieczeństwa
32 – Niewykorzystane
-
czarny1x1x
stawiam na brak masy pin 7 ,podałeś masę na pin 8 i wskażnik działa poszedł na max ! problem masz z masą na czujnik daj tam masę z nadwozia lub akumulatora minus .lub sprawdż kontrolka jeden koniec kontrolki plus akumulator drugi pin nr siedem ma kontrolka świecić ,i opisz co się dzieje wtedy .jesli jest masa to problem w zegarach
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
na 7 pinie kostki 32-dwu pinowej niebieskiej powinna być stalą masa?,to jest przewód który idzie od czujnika z pin num 1,jak odepnę wtyk od zegarów to na nim 1 pin nie ma masy ,jak kostkę podepne pod zegary ,to jest masa,teraz piszesz z ta kontrolka ,na wypiętej kostce 32 pin na 7 pin nie ma masy a na wpiętej jest masa na 7 pin, czyli wychodzi na to ze pin 7 bierze masę z zegarów
-
czarny1x1x
coś sie uczepił pinów w zegarach ,czujnik aby działał ma mieć masę nie z zegarów a z silnika lub nadwozia i ta masa przez czujnik idzie do zegarów , rozumiesz zasadę ? i jak brak masy to obwód zamyka się przez zegary rózne diody i tranzystory żarówki itp ale elektroniki to nie dam rady wytłumaczyć przez net .masę masz na kabelku brązowym przy czujniku ? bo drepczemy w miejscu
-
joker_ek
- Początkujący T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
ok to zajme sie kablami ,czujnik jest 4 pinowy G62/G2 wiem ze na 4 pinie jest stala masa ,3 pin idzie do EGR, 2 pin idzie na pin 8 w zegarach, 1 pin idzie do pin 7 w zegrach,w ktorym miejscu laczy sie on z masa jak wedlug wiki.de idzie do skrzynki bezpiecznikow a z tamtad do zegarow i czy masa na 7 pin powinna byc po przekreceniu kluczyka w stacyjce czy to jest obojetne
teraz bylem sprawdzic ,podalem mase na 7 pin przy liczniku i nic sie nie dzieje,wskaznik jak mial blad tak ma czyli zegary walniete
teraz bylem sprawdzic ,podalem mase na 7 pin przy liczniku i nic sie nie dzieje,wskaznik jak mial blad tak ma czyli zegary walniete
-
czarny1x1x
kostka wpięta w czujnik masa na pin nr 7 włączony zapłon i sprawdzenie zegarów ,gdy silnik zimny wskaznik leży blisko zera ,zagrzej auto i sprawdż w ten sam sposób