Zmiana opon na wyższe-wrażenia z jazdy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 19
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Zmiana opon na wyższe-wrażenia z jazdy
zamieniłem się z kolegą na opony z felgami. Ja miałem 205/60/16c(oryginał na stalówkach) am on 215/65/16c (na alu oryginał bbs)czyli nawet duża różnica w wysokości(ok 3,5cm) , ale myślałem nad tym rozmiarem żeby kupić. jazda po mieście nawet mi się podobała bo braku mocy nie było tak czuć i ładnie oponki wyciszały polski dziury. Na szczęście kumpel nie miał czasu żeby z powrotem się zamienić i pojechałem na jego oponach w trase kielce- koln. I po 1200km mogę powiedzieć że spalanie urosło i to dużo bo zwykle palił przy normalnej jeźdźie 8.5l-max 9. A jak dojechałem na tych oponach ,komputer pokazuje 10.2 i nie cisnąłem go bardo max 140km/h (na navi) . Na mocy też stracił (odczuło sie to dopiero jak wsiadło 6os +bagaże) bo pod górki ciężko było utrzymać stałą predkość co na moich kołach nie było problemu. Po przejażdżce zostaje jednak przy moim rozmiarze
silnik AHY 150km
silnik AHY 150km
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2011, 17:58 przez toudi100, łącznie zmieniany 4 razy.
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana opon na wyższe-wrażenia z jazdy
Jak byś jeszcze napisał jaki masz silnik i skrzynię to by miało sens.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
chodzi mi o to że nie spodziewałem się że będzie taka różnica w spalaniu i mocy.
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
A ja mam 235x60x17 i spalanie jest w granicy 9 litrów, a moja jazda do powolnej nie należy
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
kurde je też sie zastanawiałem nad 17 tyle ze 225/55/17 ale jak się teraz przejechałem to zwątpiłem i rozmiaru nie zmieniam. A masz coś podrobione czy na serii jeździsz?długo jeździsz na tych oponach?
-
syreniarz
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 6
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
1.9td na org. rozmiarze spalił w trasie (10% miasta) 6,7
Założyłem zimowe 205/70 i jakbym nie oszczędzał wychodzi 8,7
Dołki dużo mniej czuc, ale przechyla się w zakrętach - felga 6J chyba na nie za wąska.
Osiągi spadły
Założyłem zimowe 205/70 i jakbym nie oszczędzał wychodzi 8,7
Dołki dużo mniej czuc, ale przechyla się w zakrętach - felga 6J chyba na nie za wąska.
Osiągi spadły
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
od roku i nie narzekam na nasze drogi są ok.toudi100 pisze:kurde je też się zastanawiałem nad 17 tyle ze 225/55/17 ale jak się teraz przejechałem to zwątpiłem i rozmiaru nie zmieniam. A masz coś podrobione czy na serii jeździsz?długo jeździsz na tych oponach?
Ostatnio zmieniony 21 mar 2011, 10:08 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort
Powód: ort
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
jeżdżę na 225/60x16 i jest b.dobrze jesli chodzi o jazdę, polecam wszystkim, kapcie ładnie sie prezentują do wielkosci auta
chetnie załozyłbym 235/60x16 tylko nie wiem czy wejdą?
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
a masz porównanie do mniejszego rozmiaru (np205/60/16)?bo ten rozmiar co podałeś też jest dedykowany do t4 ( XL )tylko jestem ciekawy czy jest bardzo odczuwalna mniejsza moc.pacark pisze:jeżdżę na 225/60x16 i jest b.dobrze jesli chodzi o jazdę, polecam wszystkim, kapcie ładnie sie prezentują do wielkosci auta
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
wczesniej jeżdziłem na 205/65x15 i to raczej były kółka za małe, do gabarytów T4
teraz jak gdzies pisałem mam takie od W220 (Sklasa) http://img826.imageshack.us/i/1342613651.jpg/ 225 /60x16 98H
co do spalania i mocy raczej żadnych wiekszych róznic nie odczuwam, zauważalna róznica jest na gps który pokazuje mi, nie duzo więcej jak licznik w aucie, ogólnie komfort na tych balonach poprawił się na dziurawych drogach, prowadzenie auta zdecydowanie lepsze, troche wiekszy hałas ale moze dlatego ze to zimówki http://www.opony.com/parametry-opony/du ... 60r16-98-h
jeżdże na nich 2gi sezon non stop, zaliczyły upały w Dubrovniku, snieg w górach i mokre autostrady w D (przy 150kmh świetnie trzymaja sie w deszczu a za mną siwy dym przy tej predkości)
dlaczego jeżdżę cały czas na zimówkach, bo te akurat sie sprawdzają a nakazu jazdy w lato na letnich nie ma więc po co mi 2gi kpl kół
co do scieralności to napiszę że zużywaja sie w lato, jak b.dobre opony letnie (ojciec jeżdzi galaxy na Michelin PRIMACY i mam porównanie) czyli raczej szybciej niz przecietnie
jak zużyja się kupie ponownie zimówki :-)
teraz jak gdzies pisałem mam takie od W220 (Sklasa) http://img826.imageshack.us/i/1342613651.jpg/ 225 /60x16 98H
co do spalania i mocy raczej żadnych wiekszych róznic nie odczuwam, zauważalna róznica jest na gps który pokazuje mi, nie duzo więcej jak licznik w aucie, ogólnie komfort na tych balonach poprawił się na dziurawych drogach, prowadzenie auta zdecydowanie lepsze, troche wiekszy hałas ale moze dlatego ze to zimówki http://www.opony.com/parametry-opony/du ... 60r16-98-h
jeżdże na nich 2gi sezon non stop, zaliczyły upały w Dubrovniku, snieg w górach i mokre autostrady w D (przy 150kmh świetnie trzymaja sie w deszczu a za mną siwy dym przy tej predkości)
dlaczego jeżdżę cały czas na zimówkach, bo te akurat sie sprawdzają a nakazu jazdy w lato na letnich nie ma więc po co mi 2gi kpl kół
co do scieralności to napiszę że zużywaja sie w lato, jak b.dobre opony letnie (ojciec jeżdzi galaxy na Michelin PRIMACY i mam porównanie) czyli raczej szybciej niz przecietnie
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
no fakt na gps jest różnica. U mnie teraz mam tyle ile pokazuje gps a wcześniej jak jechałem 160 na liczniku to gps pokazywał 150. po zmianie na koła od ski nie poczułeś różnicy ?bo twoje wcześniejsze koła miały prawie taką samą wysokość jak moje. Ja też jeździłem na zimówkach w lato ale na nastepną zime to kopałem sie na byle zaspie i z tego ,już zrezygnowałem ale wiadomo to zależy od jakości opon ..chyba kupie na to lato gdzieś używki 225/60/16 i sprawdze spalanie,przyspieszenie i wygląd. I zobacze jak sie sprawują w trasie pod obciążeniempacark pisze:wczesniej jeżdziłem na 205/65x15 i to raczej były kółka za małe, do gabarytów T4
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
tak czytam i czytam i myśle ze jakaś literówka tutaj jesttoudi100 pisze:zamieniłem się z kolegą na opony z felgami. Ja miałem 205/60/16c(oryginał na stalówkach) am on 215/60/16c (na alu oryginał bbs)czyli nawet duża różnica w wysokości(ok 3,5cm) ,
bo jezeli nie to nie rozumiem skąd masz 3,5 cm na wysokości ?
jezeli w tych rozmiarach opony to róznią się tylko szerokością
-
gjenio
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- Kontakt:
Bo jeżeli opona zmienia szerokość to też i wysokość np 195/70/15 to te 70 jest procentem z 195, dlatego jeżeli zakładasz 205 to musi być 65 żeby zachować obwód opony, czyli jej wysokość.
-
toudi100
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Auto:
- Kontakt:
Masz racje Andrewa1 faktycznie jest błąd i już go poprawiam.andrewa1 pisze:tak czytam i czytam i myśle ze jakaś literówka tutaj jesttoudi100 pisze:zamieniłem się z kolegą na opony z felgami. Ja miałem 205/60/16c(oryginał na stalówkach) am on 215/60/16c (na alu oryginał bbs)czyli nawet duża różnica w wysokości(ok 3,5cm) ,
bo jezeli nie to nie rozumiem skąd masz 3,5 cm na wysokości ?
jezeli w tych rozmiarach opony to róznią się tylko szerokością
Jeżdżę teraz na 215/65/16 .
-
CD38
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: był MIXT
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Może ktoś z kolegów jeździ na oponach w rozmiarze 225/55/16 . Wg kalkulatora to zamiennik 195/70/15. Pytanie jak się prowadzi T4 na tych oponach.
-
gruszka
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: transporter
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
ja w swoim mialem 195/70/15 a teraz zalozylem 185/15 i jezdzi sie super. sa troche wyzsze i na obwodzie jest 10 cm wiecej niz na starych. opny to sava trenta 200 pln za sztuke. i co tu wymagac wiecej.
-
bodek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: westfalia
- Kontakt:
A ja mam 205/75r15 fulda mix 4x4 kupione używane na allegro za 400zł i tez jezdzi sie super.