Intymne oświetlenie kabiny

Drzwi, klapy, zamki, podsufitki, fotele i przeróbki wnętrza.
Od wygłuszenia po wymianę uszczelek.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Radauskas
Samodzielny mechanik

15
Model:
Auto: T5 długi i wysoki
Opis: Był Ponury Mściciel 2,4TD
Jest T5
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 16 razy
Kontakt:

Intymne oświetlenie kabiny

Post autor: Radauskas »

Chce Wam zaproponować mały bajerek, który zainstalowałem sobie ostatnio w moim T5.
Otóż w jednym z moich aut przy lampce w podsufitce są dwa małe ledy świecące po włączeniu świateł lekkim pomarańczowym światłem. Zastanawiałem się do czego one są i znalazłem w końcu informację, że do,.. stworzenia w kabinie przyjemnego nastroju :) I rzeczywiście muszę przyznać, że pomimo świecących róznych elementów na desce rozdzielczej to generalnie w kabinie T5 jest dosyć ciemno i ponuro. Nie widzę nawet uchwytu na kubek jak chce kawe odstawić. A te ledy w podsufitce wspomnianego auta rozświetlają w zasadzie niemal niezauważalnie okolice konsoli środkowej co naprawde stwarza korzystne wrażenie. Postanowiłem zrobić takie światło w busie.
2 ledy zamontowałem w podsufitkowej lampce i zasiliłem przewodem, który podłączyłem do włącznika świateł. Pod deską jeszcze ukryty potencjometr do ustawienia optymalnej jasności. Po pierwszej próbie wymieniłem zwykłe ledy na inne - bardzo mocne i o bardzo wąskim kącie świecenia. Te zwykłe dawały za mało swiatła. Pod deską mam potencjometr 1 Kohm + rezystor 1 Kohm. Mogę więc regulować jasność. Jakby co to należy nabyć te ledy https://sklep.avt.pl/dioda-led-f5-pomar ... -15st.html polecam kupić ze dwie więcej bo przez nieuwagę łatwo przepalić przy instalacji :). Diody te dają wyraźny krąg światła niestety z widocznymi pierścieniami jasnymi i ciemnymi więc nalezy je zamontować pod szybką ( jak u mnie ) lub przesłonić innym lekko matowym materiałem ( wystarczył nawet kawałek foliowej cienkiej przezroczystej matowej reklamówki ). Efekt jest bardzo przyjemny, a światło w żadnym stopniu nie przeszkadza przy prowadzeniu auta nocą. No i nie mam problemów z odstawieniem kawy :) Polecam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
flax
Znawca T4

14
Model:
Auto: California Exclusive
podziekowal za post: 25 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Re: Intymne oświetlenie kabiny

Post autor: flax »

Zrobilem sobie ostatnio takie oswietlenie led z lampki na drazek zmiany biegow i uchwyt na kubki przy fotelu pasazera, bo seryjnie ciemno tam w nocy j…login to view the rest of this post

This topic has 13 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nadwozie i wnętrze”