Napięcie zasilania na webasto przez VCDS

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
garbaty
Stały bywalec

Answers: 0
10
Last active: -
Tematy: 17
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Napięcie zasilania na webasto przez VCDS

Nieprzeczytany post autor: garbaty »

czy któryś z Kolegów mógłby z łaski swojej sprawdzić dla mnie napięcie jakie zczytuje VCDS z webasta mokrego przy uruchomionym piecu? samo grzanie na postoju bez zapłonu. u mnie podczas rozruchu pieca VCDS pokazuje wartości ok 11V nawet przy aku odpiętym od prostownika kilka godzin wcześniej. Voltomierz na aku wskazuje ponad 12V. po kilkudziesięciu sekundach na aku 12,5 na VCDS 12,3. (szczegóły opisane w innym wątku).

potrzebuję danych porównawczych. Mój piec to D4WS Ebera
czoper
Samodzielny mechanik

15
Tematy: 20
Model:
Auto: caravelle
Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska!
podziekowal za post: 18 razy
otrzymal podziekowanie: 18 razy
Kontakt:

Re: Napięcie zasilania na webasto przez VCDS

Nieprzeczytany post autor: czoper »

To chyba normalne że jak piec startuje to napięcie spada bo świeca zarowa swoje potrzebuje wziąć.A jak już masz płomień to świeca się wyłącza i spadek napięcia jest mniejszy.
garbaty
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Jasne że normalne, bo pobór przy starcie to trochę ponad 10A, ale jakim cudem taka różnica między wskazaniami VCDS a voltomierza? napięcie mierzone przy kostce pieca też lekko licząc o 1V wyższe niż wskazywane w sofcie.
wilu8
Samodzielny mechanik

16
Tematy: 32
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 12 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: wilu8 »

Bardzo możliwe że sa to straty na przewodach, ja ostatnio sobie sprawiłem woltomierz na zapalniczke i tez pokazuje co innego jest mierzone miernikiem na aku klemach , a jak aku marne to i prostownik nie pomoże , mokry thermo top u mnie na kiepskim aku kilka minut chodzł i juz miał dość .Niewiem jak vcds ale ja mam program webasto do pieca i tam fajnie wszytko widac jakie sa parametry w zależnosci od trybu pracy .Jezeli faktycznie piec by miał 11 v to nie powienien wystartowac bo to za mało min cos koło 11,5 powinno byc
garbaty
Stały bywalec

10
Model:
Kontakt:

Aku jest nowe, piec startuje, ale pompa wody już nie. Piec osiąga temp 250, woda 90 i koniec grzania, jak spadnie do 40 to znowu startuje i tak w koło Macieju. Jak dałem zasilanie osobne na pompkę to działa jak należy, ale na wyjściu ze sterownika na pompę jest trochę ponad 12V! Brakuje amperażu czy jak?
BUNIEK
Aktywny T4

15
Tematy: 13
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 15 razy
otrzymal podziekowanie: 38 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: BUNIEK »

garbaty pisze:
Aku jest nowe, piec startuje, ale pompa wody już nie. Piec osiąga temp 250, woda 90 i koniec grzania, jak spadnie do 40 to znowu startuje i tak w koło Macieju. Jak dałem zasilanie osobne na pompkę to działa jak należy, ale na wyjściu ze sterownika na pompę jest trochę ponad 12V! Brakuje amperażu czy jak?
Prawdopodobnie masz zimne luty na wyjściu na pompę w sterowniku i dlatego tak się dzieje, możesz też zastosować przekaźnik który włączy pompę wody, cewka przekaźnika potrzebuje mniej napięcia jak pompka. Choć takie rozwiązanie nie pomoże na długo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”