Kumulacja błędów, potrzebna szybka pomoc

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
garbaty
Stały bywalec

9
Model:
Auto: t4 caravelle L syncr
podziekowal za post: 10 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Kumulacja błędów, potrzebna szybka pomoc

Post autor: garbaty »

Mam sytuację trochę awaryjną, w sobotę muszę busem lecieć do Germanii a mam problem z dogrzaniem samochodu. Jutro odstawię do mechanika, który postara się ogarnąć najważniejsze sprawy, ale prosił o pomoc w diagnozie. Kupiłem kabel VAG i program Polski VAG. wyrzucił masę błędów, najwięcej z climatronika. Po przejechaniu kilkunastu km zaczyna grzać, ale po godzinie jazdy wieje z nadmuchów już tylko zimnym, chyba że ustawię temp na klimie MAX.
Z tak nowoczesnym samochodem mam do czynienia po raz pierwszy, ani w garbusie, ani w t3 ani nawet w Jeepie XJ nie miałem tyle elektroniki chociaż ten ostatni jest wypasiony w wersji limited ;)
udało mi się odczytać co następuje:
Ogrzewanie dodatkowe - 7d0819008A B/D4W
1414 - went nadmuchu v6 - powtarzający się błąd

climatronic 7d0907040
779 czujnik temp zewnętrznej g17 przerwa lub zwarcie do plusa
785 - czujnik temp tablica przyrządów g56 zwarcie do masy
766 - czujnik temp nawiewu przód - g152 przerwa lub zwarcie do masy
767 - czujnik temp parownika tył g153 przerwa lub zwarcie do masy
532 - napięcie zasilania sygnał za duży
538 - napięcię referencyjne sygnał za duży
710 - siłownik przesłony odmrażacza v107 brak osprzętu / nie związany z osprzętem - błąd sporadyczny
1273 - silnik dmuchawy - v2 brak osprzętu / nie związany z osprzętem - błąd sporadyczny
17978 moduł sterujący zablokowany - brak osprzętu / nie związany z osprzętem - błąd sporadyczny
18062 nie znany kod błędu - brak osprzętu / nie związany z osprzętem - błąd sporadyczny

tych sporadycznych nie będę wypisywał wszystkich, odnoszę wrażenie że nie są istotne

792 - włącznik ciśnieniowy klimatyzacji f129 brak osprzętu / nie związany z osprzętem
605 zawór przesłony powietrza zew/wew n63 zwarcie do plusa
1205 przekaźnik cimatronic j254 zwarcie do masy
1028 przekaźnik dmuchawy j323 zwarcie do masy
565 nie znany kod błędu brak osprzętu / nie związany z osprzętem

domyślam się że znajdę opisy większości z tych błędów na tym lub innych forach, ale mam za mało czasu na ogarnięcie tematu i proszę o wyrozumiałość i obiecuję poprawę jak tylko wrócę z wyjazdu i odpokutuję za ten post.

edit:
V6 to wentylator dogrzewacza, znalazłem rysunek poglądowy. Idę pod furę, spróbuję to wytachać na stół, czy w razie W dam radę bez tego jechać?
niebieski-n2
moderator
Kierowca T4

13
Model:
Auto: Escapade, holenderka
Opis: Kapitan eMO
podziekowal za post: 106 razy
otrzymal podziekowanie: 115 razy
Kontakt:

Re: Kumulacja błędów, potrzebna szybka pomoc

Post autor: niebieski-n2 »

bez dogrzewacza można jeździć, węże spinasz kawałkiem rurki 1/2 cala

This topic has 5 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”