Właśnie skończyłem remont przedniego zawieszenia w moim multiku 2,4d z 92 , problemem były wybite amory, luzy w zawieszeniu i znikające wspomaganie.
Jak się do wszystkiego dobrałem to zrobiłem to kompleksowo, czyli wyciągnąłem wózek i wymieniłem:
-wszystkie tuleje na wahaczach
-dałem do zregenerowania maglownice (wymieniony rozdzielacz),
-weszła nowa pompa wspomagania (maxgear)
-rolka napinająca pasek wspomagania
-sworznie góra i dół
-nowe amorki
-nowe gumy i łączniki stabilizatora
-nowe drążki i końcówki drążków
-nowe tarcze i klocki
Mogłem jeszcze zrobić przeguby, bo wczoraj usłyszałem pierwszy stuk, więc za kilka kkm pewnie będzie trzeba znowu półosie wyciągać
Ale do rzeczy
Wspomaganie nie chodzi tak jakbym to sobie wyobrażał. Zarówno na postoju jak i w czasie jazdy, niezależenie od obrotów kręci się z identycznym oporem, można kręcić za kulkę lewą ręką, ale na dłuższą metę jest to męczące, poprzednio jak dodałem gazu i wspomaganie zaskoczyło to chodziło lżej. W trakcie jazdy kiedy skręcam, dość mocno czuć, że kierownica chce wrócić w centralne położenie. Mam kilka podejrzeń, ale może ktoś mi jeszcze coś nasunie, autem puki co zrobiłem 300km po remoncie
Dałem do ustawienia geometrii, ale średnio mi się podoba jak podeszli do tematu, bo nie ruszyli regulacji na dolnych wahaczach i to może być przyczyną tego ściągania kierownicy do środka (dodatkowo w prawych zakrętach czuć jak drze lewą oponę)
Płyn dałem zielony febiego ( z zieloną nakrętką) i dość, a w płynie widać błyszczące opiłki, może to kwestia tego, że pompa się dotarła, a może coś poszło nie tak. Przewody zostały stare, ale dobrze je przepłukałem przed wymianą (przepuściłem po 100ml płynu i wydmuchałem ropownicą.
Myślę, że na początek zmienię płyn (tylko czy na ten sam), sprawdzę napięcie paska, czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?
Ciężko chodzi wspomaganie, pomimo nowej pompy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Adampio
- Mistrz T4
- 10
- Model:
- Auto: T4 Multivan '95
- podziekowal za post: 160 razy
- otrzymal podziekowanie: 164 razy
- Kontakt:
Re: Ciężko chodzi wspomaganie, pomimo nowej pompy
Po pierwsze primo, czy jest różnica na pracującym i zgaszonym silniku?
A po drugie primo to chyba prawidłowo jak kierownica sama odbija?
I po trzeci…login to view the rest of this post
A po drugie primo to chyba prawidłowo jak kierownica sama odbija?
I po trzeci…login to view the rest of this post
This topic has 22 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się