1,9TD - zamułka + dziwne "coś" na lince gazu

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
woycieh
Początkujący T4

11
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 9 razy
Kontakt:

1,9TD - zamułka + dziwne "coś" na lince gazu

Post autor: woycieh »

Witajcie,
Kupiłem niedawno Multivana 1,9td z 95r. Już przed zakupem czułem, że ma muła, a dodatkowo pedał gazu chodzi zdecydowanie za ciężko.
Mam porównanie, bo od 2lat jeżdżę Caravellą z tym samym silnikiem, z tego samego roku. Dziś samochód poszedł do głębszej analizy, wyniki są takie, że winne jest dziwne "coś" zainstalowane na lince gazu. Czy wiecie co to i po co ktoś to zainstalował? :shock:

Po odpięciu kostek z tego wynalazku samochód zaczął chodzić zdecydowanie lepiej, mimo to pedał gazu wciąż czasem zaczyna wchodzić ciężej (=gorsze zbieranie się), ale nieraz jak puści i wchodzi gładko w podłogę, to Multivan idzie jak moja poczciwa Caravella.
Wnioski są takie, że jutro wymieniamy linkę gazu i wywalamy zupełnie ten wynalazek, powinno pomóc w 100%, zastanawia mnie jedynie co to za urządzenie i do czego służy.
Ktoś spotkał się z czymś takim u siebie?
Dzięki za podpowiedź,
W.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
babula
Początkujący T4

15
Model:
Auto: VW T4
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Re: 1,9TD - zamułka + dziwne "coś" na lince gazu

Post autor: babula »

This topic has 8 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”